ΑΘΗΝΑ
21:32
|
19.04.2024
Ο πρόεδρος της Γαλλίας είχε επαφές με τους ηγέτες της Ινδίας, της Ινδονησίας και της Ν. Κορέας στο περιθώριο της συνόδου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν διακήρυξε σήμερα την πρόθεσή του να ενισχύσει την εταιρική σχέση της χώρας του με την Ινδία και την Ινδονησία, κατά τις επαφές που είχε με τους ηγέτες των δύο αυτών χωρών στο περιθώριο της συνόδου της G20 στη Ρώμη.

Όπως ανακοίνωσε το Ελιζέ, ο Μακρόν συζήτησε με τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι και τον πρόεδρο της Ινδονησίας Τζόκο Ουιντόντο την κατάσταση στην περιοχή του Ινδοειρηνικού, όπου εντείνεται η αντιπαράθεση μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ και όπου η Γαλλία επιδιώκει να ενισχύσει την επιρροή της.

Στις επαφές που είχε με τον Μόντι, οι δύο ηγέτες «διαπίστωσαν τη σύγκλιση μεταξύ Γαλλίας και Ινδίας όσον αφορά τις αρχές που θα πρέπει να καθοδηγούν τις ενέργειές μας στον Ινδοειρηνικό: την εμπιστοσύνη, την ανεξαρτησία και την ενότητα», πρόσθεσε το Ελιζέ. Την επόμενη εβδομάδα θα οργανωθεί στο Παρίσι μια σύνοδος προκειμένου να προωθήσουν οι δύο πλευρές την κοινή ατζέντα τους.

Η φιλοδοξία της Γαλλίας να εδραιωθεί, χάρη στα υπερπόντια εδάφη της, σε ισχυρή δύναμη της περιοχής του Ινδοειρηνικού, κλονίστηκε από τη ρήξη της με την Αυστραλία, η οποία ακύρωσε τη σύμβαση αγοράς γαλλικών υποβρυχίων και ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο τη σύναψη μιας στρατηγικής συμμαχίας με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Υπό το πλαίσιο αυτό η Γαλλία επιχειρεί να ενισχύσει τους δεσμούς της με άλλες χώρες της περιοχής, όπως είναι η Ινδία (που πρόσφατα αγόρασε γαλλικά Rafale), η Μαλαισία και η Ινδονησία, η πολυπληθέστερη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας, με 270 εκατομμύρια κατοίκους.

Οι πρόεδροι Μακρόν και Ουιντόντο «αποφάσισαν να εργαστούν για μια πραγματικά ενισχυμένη στρατηγική συνεργασία στον Ινδοειρηνικό» η οποία θα βασιστεί κυρίως «στο θέμα της πράσινης μετάβασης, τη στήριξη της απασχόλησης και την ανάπτυξης στην Ινδονησία και την ανάκαμψη μετά την πανδημία της Covid-19», πρόσθεσε το Ελιζέ.

Η Ινδονησία θα αναλάβει την προεδρία της G20 μετά την Ιταλία.

Ο Μακρόν συνομίλησε επίσης με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του, τον Μουν Τζε-ιν, με τον οποίο συμφώνησαν να συνεργαστούν ώστε η περιοχή του Ινδοειρηνικού να γίνει «ένας χώρος σταθερότητας και ευημερίας και να υπερασπιστούν τις δημοκρατικές αξίες καθώς και τις αρχές της εθνικής κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Με φορτωμένη ατζέντα, ο Λιβανέζος πρωθυπουργός στο Παρίσι

Ισραηλινή επίθεση στο Ιράν: Υποβαθμίζει η Τεχεράνη [upd]

«Καθαρή επιθετικότητα»: Αντιδράσεις στο βέτο των ΗΠΑ για την ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ

Πώς τοποθετείται στα διεθνή θέματα η «Εναλλακτική για τη Γερμανία»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα