ΑΘΗΝΑ
23:55
|
19.05.2024
Δύο ένοπλοι μασκοφόροι κατέλαβαν και έβαλαν φωτιά σε ένα λεωφορείο σε πόλη της Βόρειας Ιρλανδίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δύο ένοπλοι μασκοφόροι κατέλαβαν και έβαλαν φωτιά σε ένα λεωφορείο σε πόλη της Βόρειας Ιρλανδίας νωρίς σήμερα (Δευτέρα, 1/11) το πρωί σε μια επίθεση η οποία, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, συνδέεται με τις εντάσεις για τους εμπορικούς φραγμούς μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Brexit).

Οι άνδρες διέταξαν τον οδηγό να βγει από το όχημα προτού το περιλούσουν με καύσιμο στη Νιουτάουνουορντς, ανέφερε η αστυνομία. Κανείς επιβάτης δεν βρισκόταν στο λεωφορείο, ανέφερε η εταιρία Translink.

Οι επιτιθέμενοι αναφέρθηκαν στο πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, μια συμφωνία η οποία εισήγαγε εμπορικούς φραγμούς με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) μετά το Brexit, ανέφερε η Belfast Telegraph.

Πολλοί ενωτικοί Βορειοιρλανδοί, που θέλουν να παραμείνει η Βόρεια Ιρλανδία τμήμα του ΗΒ, λένε πως το πρωτόκολλο απέκοψε την περιφέρεια και δημιούργησε ένα πραγματικό σύνορο στη Θάλασσα της Ιρλανδίας.

Την απαγωγή του λεωφορείου καταδίκασε το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) και πολιτικοί όλων των κομμάτων στη Βόρεια Ιρλανδία, όπου η ειρηνευτική συμφωνία του 1998 έθεσε τέλος σε τρεις δεκαετίες βίας ανάμεσα σε κυρίως καθολικούς εθνικιστές που μάχονται για μια ενωμένη Ιρλανδία και σε κυρίως προτεστάντες υπέρμαχους της παραμονής της περιφέρειας στο ΗΒ.

“Δεν υπήρξε ποτέ οποιαδήποτε δικαιολογία για ένοπλους μασκοφόρους στους δρόμους της Βόρειας Ιρλανδίας και δεν πρόκειται να υπάρξει ποτέ”, δήλωσε ο ηγέτης του DUP Τζέφρι Ντόλαντσον.

Νέες συνομιλίες έχουν ξεκινήσει ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Βρετανία μετά την κατάθεση νέων προτάσεων από τις Βρυξέλλες στην προσπάθεια να διευθετηθούν οι εμπορικοί φραγμοί, πρόσθεσε ο Ντόναλντσον.

Ο υπουργός Βόρειας Ιρλανδίας της Βρετανίας, Μπράντον Λιούις, δήλωσε πως το συμβάν είναι “πέρα από απαράδεκτο”.

Πηγές: SkyNews, Irish Examiner

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ιράν: Ενεργοποιήθηκε το σύστημα Copernicus για την αναζήτηση του ελικοπτέρου

Θρίλερ στο Ιράν: Αναγκαστική προσγείωση για τον Πρόεδρο κοντά στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν (upd)

Mamma Mia: Η ανάγκη του προοδευτικού κόσμου για μητρική θαλπωρή

Κουτσούμπας: Ο λαός να «κοντύνει» αποφασιστικά την κυβέρνηση

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα