ΑΘΗΝΑ
18:41
|
23.04.2024
Έκκληση για άμεση δράση προκειμένου να αναχαιτιστεί η κλιματική κρίση, ειδικά στις πιο αναπτυγμένες οικονομίες του κόσμου, απηύθυνε ο γενικός γραμματέας του OHE.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έκκληση για άμεση δράση προκειμένου να αναχαιτιστεί η κλιματική κρίση, ειδικά στις πιο αναπτυγμένες οικονομίες του κόσμου, απηύθυνε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Αντόνιο Γκουτέρες, κατά την τοποθέτησή του σήμερα στη σύνοδο για το κλίμα COP26, που διεξάγεται στη Γλασκώβη.

Ο Γκουτέρες περιέγραψε σε δραματικό τόνο την κατάσταση παγκοσμίως, επισημαίνοντας ότι έξι χρόνια μετά τη συμφωνία στο Παρίσι και το 6ο πιο ζεστό έτος με θερμοκρασίες ρεκόρ η ανθρωπότητα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού.

“Είτε θα το σταματήσουμε, είτε θα μας σταματήσει”, είπε χαρακτηριστικά ο γ.γ. του ΟΗΕ.

“Ο πλανήτης μας αλλάζει μπροστά στα μάτια μας — από τα βάθη των ωκεανών στις κορυφές των βουνών. Από το λιώσιμο των παγετώνων μέχρι τα αδυσώπητα ακραία καιρικά φαινόμενα. Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας είναι διπλάσια από αυτή που ήταν πριν από 30 χρόνια. Οι ωκεανοί είναι πιο ζεστοί από ποτέ – και θερμαίνονται πιο γρήγορα. Μέρη του τροπικού δάσους του Αμαζονίου εκπέμπουν τώρα περισσότερο άνθρακα από ό,τι απορροφούν” συνέχισε ο Γκουτέρες, επισημαίνοντας ότι οι χώρες της G20 είναι υπεύθυνες για το 80% των εκπομπών και επομένως έχουν μεγαλύτερη ευθύνη. Σε αυτό το πλαίσιο πρόσθεσε ότι οι χώρες πρέπει να επιστρέφουν στην Cop με νέες δεσμεύσεις κάθε χρόνο, αντί κάθε πέντε χρόνια όπως μέχρι τώρα.

Ο Γκουτέρες μίλησε επίσης για τη σημασία επίτευξης του στόχου των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως για τη χρηματοδότηση για το κλίμα, που είχε τεθεί ως δέσμευση στο Παρίσι το 2015: “Η δέσμευση χρηματοδότησης 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως για την υποστήριξη των αναπτυσσόμενων χωρών πρέπει να γίνει πραγματικότητα χρηματοδότησης 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το κλίμα. Αυτό είναι κρίσιμο για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας”.

“Αλλά πέρα από τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια, οι αναπτυσσόμενες χώρες χρειάζονται πολύ μεγαλύτερους πόρους για την καταπολέμηση της Covid-19, την οικοδόμηση ανθεκτικότητας και την επιδίωξη βιώσιμης ανάπτυξης”, συμπλήρωσε.

“Η δράση για το κλίμα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των ανησυχιών των ανθρώπων, ανά χώρα, ηλικία και φύλο. Πρέπει να τους ακούσουμε, να ενεργήσουμε και να επιλέξουμε με σύνεση. Εκ μέρους αυτής και των μελλοντικών γενεών, σας προτρέπω: επιλέξτε τη φιλοδοξία, επιλέξτε την αλληλεγγύη, επιλέξτε να προστατέψετε το μέλλον μας και να σώσετε την ανθρωπότητα”, είπε κλείνοντας.

Το μήνυμα του οικοδεσπότη Τζόνσον

Τις εργασίες της συνόδου άνοιξε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, λέγοντας ότι ο κόσμος είναι δεμένος σε μια “συσκευή καταστροφής”. Ο Τζόνσον παρομοίασε τη θέση της Γης που ολοένα θερμαίνεται με αυτή του Τζέιμς Μποντ, δεμένου με μια βόμβα που θα καταστρέψει τον πλανήτη και προσπαθεί να βρει πώς να την εξουδετερώσει.

Είπε στους ηγέτες ότι “είμαστε περίπου στην ίδια θέση”, μόνο που τώρα η “μηχανή της ημέρας της καταστροφής” δεν είναι μυθοπλασία. Η απειλή είναι η κλιματική αλλαγή, που πυροδοτείται από την καύση άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου, και επισήμανε ότι όλα ξεκίνησαν στη Γλασκώβη με την ατμομηχανή του Τζέιμς Βατ που τροφοδοτούνταν από άνθρακα.

Ο Τζόνσον είπε στη σύνοδο κορυφής ότι έχει λιγοστέψει ο χρόνος για  την ανθρωπότητα όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, και η ώρα για δράση είναι τώρα. Τόνισε ότι οι περισσότεροι από 130 παγκόσμιοι ηγέτες που συγκεντρώθηκαν είχαν μέσο όρο ηλικίας άνω των 60 ετών, ενώ οι γενιές που πλήττονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή δεν έχουν ακόμη γεννηθεί.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ζήτησε τον τερματισμό των εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα και των βενζινοκίνητων αυτοκινήτων μαζί με μια τεράστια εισροή μετρητών από τις πλούσιες χώρες στις φτωχές, για να τους βοηθήσει να στραφούν σε πιο πράσινες οικονομίες και να προσαρμοστούν στις επιδεινούμενες κλιματικές επιπτώσεις.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η διπλωματία του πιτόγυρου έχει και τα όριά της…

Ρεκόρ στους τραυματισμούς εργαζομένων στη SpaceX για δεύτερη χρονιά

Το υπερπλεόνασμα ήρθε από τη φοροληστεία και την ακρίβεια, λέει το ΚΚΕ

Αισιοδοξία ΣΕΒ για τις προοπτικές της βιομηχανίας στο μέλλον

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα