ΑΘΗΝΑ
08:23
|
23.09.2024
Ο φωτορεπόρτερ Αλφρέδο Καρντόσο πυροβολήθηκε την Παρασκευή στο Ακαπούλκο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο φωτορεπόρτερ Αλφρέδο Καρντόσο, ο οποίος πυροβολήθηκε την Παρασκευή στο Ακαπούλκο του Μεξικού, στην πολιτεία Γκερέρο, υπέκυψε στα τραύματά του το απόγευμα της Κυριακής στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν.

Η δολοφονική επίθεση στον Καρντόσο σημειώθηκε μόλις μία ημέρα μετά τη δολοφονία ενός άλλου ρεπόρτερ στην πολιτεία Τσιάπας στο νότιο Μεξικό.

Ο θάνατος του Καρντόσο επιβεβαιώθηκε στο Associated Press από τον Jan Albert Hootsen, εκπρόσωπο της Επιτροπής Προστασίας των Δημοσιογράφων (CPJ), ο οποίος ενημερώθηκε για τον θάνατο του δημοσιογράφου από την οικογένειά του.

Σύμφωνα με το πόρισμα της εισαγγελίας που εκδόθηκε την περασμένη Παρασκευή, ο Καρντόσο, ο οποίος εργαζόταν ως διευθυντής του ειδησεογραφικού ιστότοπου “Las Dos Costas”, εντοπίστηκε τραυματισμένος από πυρά σε δρόμο της πόλης.

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters sans frontières, RSF), ο Καρντόσο είχε απαχθεί το βράδυ της Πέμπτης από κουκουλοφόρους που εισέβαλαν στο σπίτι του, ενώ η οικογένειά του είχε δεχθεί απειλές,

Τοπικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ο έμπειρος δημοσιογράφος εντοπίσητκε την Παρασκευή μέσα στο όχημά του με τραύματα που του προκάλεσαν πέντε σφαίρες, όταν και νοσηλεύτηκε επειγόντως.

Μια μέρα νωρίτερα, την Πέμπτη, ο 62χρονος δημοσιογράφος Φρέντι Λόπες Αρέβαλο, συνεργάτης διαφόρων τοπικών, εθνικών και ξένων μέσων ενημέρωσης, πυροβολήθηκε όταν έφτασε στο σπίτι του στο Σαν Κριστόμπαλ δε λας Κάσας, στην Τσιάπας.


“Θέλω να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια του δημοσιογράφου Αλφρέδο Καρντόσο Ετσεβερία, ιδρυτή του ψηφιακού μέσου Las Dos Costas” έγραψε σε ανάρτησή της στο Facebook, η κυβερνήτης της πολιτείας Γκερέρο (νότια), Έβελιν Σαλγάδο στα κοινωνικά της δίκτυα.,

Η κυβερνήτης καταδίκασε τη δολοφονία του Καρντόσο και είπε ότι έδωσε εντολή στον γραμματέα της κυβέρνησης της πολιτείας να φροντίσει την οικογένειά του θύματος μέσω του τοπικού μηχανισμού για την προστασία των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοσιογράφων.

“Ζήτησα από το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα να συνεχίσει άμεσα τις έρευνες για αυτό το γεγονός”, πρόσθεσε ο Σαλγκάδο.


Μέχρι στιγμής, μέσα στο 2021, τουλάχιστον επτά δημοσιογράφοι έχουν δολοφονηθεί στη χώρα.

Το Μεξικό θεωρείται μια από τις πιο επικίνδυνες χώρες για την άσκηση της δημοσιογραφίας, με περισσότερους από εκατό δημοσιογράφους να δολοφονούνται από το 2000, σύμφωνα με στοιχεία της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Γραφείο υπερασπιστή).

Το 2020, οκτώ δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με την RSF. Πάνω από το 90% των ανθρωποκτονιών δημοσιογράφων στη χώρα παραμένουν ατιμώρητες, καταγγέλλουν οργανώσεις που υπερασπίζονται την ελευθερία της έκφρασης.

Πηγές: eluniversal.com, infobae.com

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ξανά στα δικαστήρια το κίνημα ενάντια στους πλειστηριασμούς

Ο καιρός σήμερα: Γενικά αίθριος-Πού θα βρέξει

Βαγγέλης Τσεκούρας, 1953-2024

Γερμανία: Σύλληψη 10χρονου αγοριού κατά τη διάρκεια διαδήλωσης υπέρ της Παλαιστίνης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα