ΑΘΗΝΑ
14:10
|
30.05.2024
Η στρατιωτική συμμαχία ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 218 σιίτες αντάρτες σκοτώθηκαν στις αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε κοντά στη Μαρίμπ. Ωστόσο, οι Χούθι προελαύνουν παρά τις απώλειες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η στρατιωτική συμμαχία υπό τη διοίκηση της Σαουδικής Αραβίας που ενεπλάκη το 2015 στον πόλεμο στην Υεμένη ανακοίνωσε την Κυριακή (31/10) ότι τουλάχιστον 218 σιίτες αντάρτες Χούθι σκοτώθηκαν στις αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε τις τελευταίες τρεις ημέρες κοντά στη στρατηγικής σημασίας Μαρίμπ, στον βορρά, όπου μαίνονται οι μάχες τις τελευταίες εβδομάδες.

Εδώ και εβδομάδες, η συμμαχία υπό το Ριάντ ανακοινώνει σχεδόν καθημερινά δεκάδες ως εκατοντάδες θανάτους στις τάξεις των ανταρτών στα αεροπορικά πλήγματα που εξαπολύει· ωστόσο, οι απολογισμοί που δημοσιοποιεί δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητες πηγές, ενώ οι Χούθι δημοσιοποιούν σπάνια στοιχεία για τις απώλειές τους.

“24 στρατιωτικά οχήματα καταστράφηκαν και πάνω από 218 τρομοκράτες” σκοτώθηκαν στους βομβαρδισμούς 72 στην Τζούμπα (50 χλμ. νότια της Μαρίμπ), ανέφερε η στρατιωτική συμμαχία σε ανακοίνωσή της που μεταδόθηκε από το επίσημο σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA. Σημειώνεται ότι η Σαουδική Αραβία χρησιμοποιεί τον όρο “τρομοκράτες” όταν αναφέρεται στους σιίτες αντάρτες, που πρόσκεινται στο Ιράν, τον μεγάλο της αντίπαλο στην περιοχή.

Η συμμαχία υποστηρίζει τις δυνάμεις που δηλώνουν πίστη στην αναγνωρισμένη κυβέρνηση και προσπαθούν να απωθήσουν τους Χούθι. Οι σιίτες αντάρτες έχουν εξαπολύσει από τον Φεβρουάριο έφοδο για να κυριεύσουν την πόλη και την ομώνυμη επαρχία Μαρίμπ και προελαύνουν, παρά τις απώλειές τους.

Σε μια τηλεοπτική εκπομπή που χρονολογείται από τις 5 Αυγούστου και μεταδόθηκε την περασμένη Δευτέρα ο νυν υπουργός Πληροφοριών του Λιβάνου Ζορζ Κορντάχι, που τότε δεν ήταν υπουργός, χαρακτήρισε “γελοία” την παρέμβαση του διεθνούς στρατιωτικού συνασπισμού υπό τη Σαουδική Αραβία στην Υεμένη και υποστήριξε ότι οι αντάρτες Χούθι αμύνονται “απέναντι σε μια εξωτερική επίθεση”.

Η Σαουδική Αραβία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της την Παρασκευή και αποφάσισε να σταματήσει όλες τις εισαγωγές από τον Λίβανο. Ακολούθησε το βασίλειο του Μπαχρέιν, που επίσης απέλασε τον πρεσβευτή του Λιβάνου.

Μετά το σάλο που προκλήθηκε, ο Κορντάχι είπε ότι εξέφραζε “προσωπικές απόψεις” σε μια εποχή που δεν ήταν ακόμη υπουργός, αλλά αρνήθηκε να ζητήσει συγγνώμη.

Η σύρραξη των τελευταίων επτά και πλέον ετών στη φτωχότερη χώρα της αραβικής χερσονήσου έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, και έχει εκτοπίσει εκατομμύρια άλλους, σύμφωνα με διεθνείς οργανώσεις αρωγής. Κατά τον ΟΗΕ, στην Υεμένη εκτυλίσσεται τα τελευταία χρόνια η χειρότερη ανθρωπιστική καταστροφή στον κόσμο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αυτοκίνητο παρέσυρε μητέρα και το ανήλικο παιδί της στη Θεσσαλονίκη

Άγιοι Ανάργυροι: «Η ΕΔΕ δεν ολοκληρώθηκε» λένε οι δικηγόροι της οικογένειας

Εκλογές Νότια Αφρική: Με αίσθημα αγωνίας συνεχίζεται η καταμέτρηση

Ουκρανία: Η Αρχή του Τέλους (όποιο και αν είναι αυτό)

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα