Την αποστολή εκπαιδευτικού για τους δεκάδες Έλληνες μαθητές της Δαμασκού ζητά με επιστολή του προς τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Δένδια και Παιδείας, Νίκη Κεραμέως ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μάξιμος Χαρακόπουλος.
Ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος που είναι παράλληλα και Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), επισημαίνοντας την ανάγκη κάλυψης των εκπαιδευτικών αναγκών των ελληνόπουλων στην πρωτεύουσα της Συρίας φέρνει στο προσκήνιο το πολυετές αίτημα της Ελληνικής Κοινότητας Δαμασκού.
Επισημαίνει πως αποφάσισε να τους θέσει το ζήτημα έπειτα από ενημέρωση που είχε για την υπόθεση από τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Δαμασκού Χαμπίμπ Σαλούμα στο περιθώριο των εργασιών του Διεθνούς Χριστιανικού Φόρουμ της Μόσχας που πραγματοποιήθηκε από τις 26 ως τις 27 Οκτώβρη.
Θυμίζει πως η ελληνική παρουσία στην Συρία μετρά χιλιάδες χρόνια, εκκινώντας ήδη από τους ελληνιστικούς χρόνους. Προσθέτει στην επιστολή του πως για τις εκπαιδευτικές ανάγκες των ελληνόπουλων λειτούργησαν στη Συρία για δεκαετίες ελληνικά σχολεία, τα οποία λόγω και της μεγάλης αίγλης του ελληνισμού και της Ορθοδοξίας στη χώρα αυτή της Μέσης Ανατολής, προσέλκυαν και χριστιανούς μαθητές που δεν ήταν Έλληνες.
Ανέφερε επίσης διάφορες πρωτοβουλίες ανέγερσης σχολείων στη Συρία κατά το παρελθόν με σκοπό με διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, όπως αυτό του Χαλεπίου που θεμελίωσε ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος. Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος τονίζει αναφερόμενος στο σήμερα:
Ωστόσο, τόσο στη Δαμασκό, όσο και σε άλλες μεγάλες πόλεις, όπως είναι το Χαλέπι και η Λαττάκεια, εξακολουθούν να υφίστανται ελληνικές κοινότητες, οι οποίες αγωνιούν για τη συνέχιση της ελληνικής εκπαίδευσης των παιδιών τους και τη διατήρηση των ελληνικών παραδόσεων.
Ο ίδιος καταλήγει στην ανακοίνωση αναφέροντας τα ακόλουθα:
Με δεδομένη, ωστόσο, την άκρως σημαντική για τα εθνικά μας συμφέροντα παρουσία της χώρας μας στη Συρία, στην οποία πλέον λειτουργεί επισήμως και πρεσβεία, αλλά και το χρέος της Ελλάδας να στηρίζει τις εκπαιδευτικές ανάγκες των Ελλήνων όπου γης, θα μπορούσε να επιδιωχθεί η ενδεικνυόμενη λύση, υπό την προϋπόθεση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος εκπαιδευτικών για απόσπαση.