ΑΘΗΝΑ
04:07
|
27.04.2024
Το 85% των εργαζομένων δηλώνει ότι θα επιβαρυνθεί από το κύμα ακρίβειας και ζητά αύξηση μισθών σύμφωνα με έρευνα της ALCO για λογαριασμό της ΓΣΕΕ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την πλάτη στα κυβερνητικά μέτρα για την -υποτιθέμενη- αντιμετώπιση του κύματος της ακρίβειας, γυρίζουν οι εργαζόμενοι, με τη συντριπτική πλειονότητα να εκφράζει την πεποίθηση ότι θα πληγεί από τις ανατιμήσεις.

Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας ALCO για λογαριασμό του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ (ΙΝΕ/ΓΣΕΕ), το 85% των εργαζομένων εκτιμά ότι θα επιβαρυνθεί από την αύξηση τιμών σε καύσιμα, προϊόντα και υπηρεσίες και ζητά αύξηση μισθών και μείωση φόρων, αντί για την εμβαλωματική λύση των επιδομάτων που προτάσσει η κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα, στη νεοφιλελεύθερη ζούγκλα της αγοράς εργασίας το 61% των εργαζομένων προβλέπει συμπίεση του εισοδήματός του.

Κι όλα αυτά ενώ τα στοιχεία του ΕΦΚΑ (επεξεργασία Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων) καταδεικνύουν δραματική αύξηση των “φτωχών εργαζομένων”.

Ένας στους τρεις, λαμβάνει μηνιαίο μισθό 543 ευρώ μεικτά, δηλαδή 440 ευρώ καθαρά. Δηλαδή, ποσό αντίστοιχο του επιδόματος ανεργίας. Μάλιστα, το ποσό αυτό, δεν αποτελεί το κατώτατο όριο, αλλά τον μέσο μισθό με μερική απασχόληση.

Η μερική απασχόληση και οι ευέλικτες μορφές εργασίας, γενικότερα, εμφανίζουν σταθερά αυξητική τάση. Από τα 2.105.783 ασφαλισμένους στον ιδιωτικό τομέα, το 1.348.817 εργάζεται με καθεστώς πλήρους απασχόλησης, ενώ περίπου 790.000 με μερική.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας:

  • Το 85% των ερωτηθέντων, δηλώνει ότι θα έχει πολύ μεγάλη (49%) ή μεγάλη επιβάρυνση (36%) από τις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και των βασικών ειδών διατροφής.
  • Οι εργαζόμενοι που δηλώνουν μηνιαία αμοιβή έως 500 ευρώ δηλώνουν κατά 100% ότι αναμένουν πολύ μεγάλη επιβάρυνσή τους!
  • Ακόμη και όσοι δηλώνουν ως μηνιαία αμοιβή από 1.500 ευρώ και πάνω, σε ποσοστό 73% αναφέρουν ότι αναμένουν πολύ μεγάλη επιβάρυνση (19%) και μεγάλη επιβάρυνση (54%).
  • Ως το αποτελεσματικότερο μέσο για την προστασία του βιοτικού του επιπέδου από τις ανατιμήσεις, το 91% επιλέγει την αύξηση του μισθού και των κατώτατων αποδοχών (48%), τη μείωση των ειδικών φόρων και φόρων κατανάλωσης (43%), ενώ μόλις το 3% επιλέγει τη λύση των επιδομάτων… και συμπίεση μισθών.

Κι όλα αυτά, ενώ η έρευνα καταγράφει πολύ σημαντική διαφοροποίηση του δείκτη εξέλιξης των αμοιβών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση (πριν από 4 μήνες).

Η πλειονότητα των ερωτώμενων εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα δηλώνουν απαισιόδοξοι για την εξέλιξη των αμοιβών τους σε ποσοστό 61% σε σχέση με το 49% που κατέγραφε ο συγκεκριμένος δείκτης στην προηγούμενη μέτρηση.

Το εύρημα θεωρείται πολύ σημαντικό διότι αποτυπώνει μια έντονη τάση που παρατηρείται στην αγορά εργασίας σε σχέση με την εξέλιξη των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα της Οικονομίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Αρνητικές οι προοπτικές της Boeing

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα