ΑΘΗΝΑ
10:20
|
26.04.2024
Οικογένειες Παλαιστινίων απέρριψαν την πρόταση ως απαράδεκτη εκτιμώντας ότι επιχειρεί να ανοίξει το δρόμο για την καταπάτηση των δικαιωμάτων τους σε όλη την κατεχόμενη Παλαιστίνη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Απέρριψαν ομόφωνα σήμερα τέσσερις οικογένειες Παλαιστινίων που ζουν στη συνοικία Σέικχ Τζαράχ της Ανατολικής Ιερουσαλήμ την πρόταση του ισραηλινού Ανωτάτου Δικαστηρίου να τους εξασφαλιστούν προσωρινά δικαιώματα ιδιοκτησίας για τουλάχιστον 15 χρόνια με αντάλλαγμα αφενός την αναγνώριση των “δικαιωμάτων” που έχει στις περιουσίες τους η οργάνωση Εβραίων εποίκων “Nahalot Shimon” που απείλησε να τους κάνει έξωση και αφετέρου να της καταβάλλουν ετησίως “συμβολικό” ενοίκιο ύψους 2,400 σέκελ (περίπου 750 δολάρια) τουλάχιστον ως το 2035.

Η πρόταση του ισραηλινού Ανώτατου Δικαστηρίου αφορά τυπικά τέσσερις οικογένειες στη συνοικία Σέικχ Τζαράχ αλλά ουσιαστικά αφορά το μέλλον δεκάδων άλλων οικογενειών που ζουν στο συγκεκριμένο προάστιο επί δεκαετίες.

Το ζήτημα των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων των Παλαιστινίων στα σπίτια τους και οι προσπάθειες οργανώσεων Εβραίων εποίκων να τους διώξουν με “μοχλό” παλιότερους τίτλους ιδιοκτησίας του…1876 είχε προκαλέσει την περασμένη άνοιξη μαζικές κινητοποιήσεις Παλαιστινίων και επιθέσεις Εβραίων εποίκων σε Παλαιστίνιους στην ευρύτερη κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ και στο τέμενος Αλ Άκσα.

Εικόνα

Η εκρηκτική κατάσταση και οι διαδοχικές προκλήσεις των εποίκων και των ισραηλικών κατοχικών δυνάμεων οδήγησε στην εξαπόλυση (το περασμένο Μάιο) 11ήμερων καταστροφικών ισραηλινών επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας.

Εικόνα

Σήμερα η Μούνα αλ Κουρντ, γνωστή Παλαιστίνια αγωνίστρια για τα δικαιώματα γης στο Σέικχ Τζαράχ, μιλώντας ως εκπρόσωπος των τεσσάρων οικογενειών τις οποίες αφορά η πρόταση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ισραήλ, ξεκαθάρισε πως την απέρριψαν ομόφωνα.

Palestinian activist Muna al-Kurd, center, speaks at a press conference in the Sheikh Jarrah neighborhood of east Jerusalem, with her father, right, and neighbors, Nov. 2, 2021. Palestinian families in the tense neighborhood of Jerusalem have rejected an offer that would have delayed their eviction by Jewish settlers. In a statement on Tuesday, the four families said their decision springs from "our belief in the justice of our cause and our right to our homes and our homeland."

“Η στάση μας πηγάζει από την πίστη μας στον δίκαιο αγώνα μας και στο δικαίωμά μας για τα σπίτια και τη γη μας” τόνισε η αλ Κουρντ επισημαίνοντας πως από το να δεχθούν μία άδικη συμφωνία επιλέγουν να βασιστούν στο δίκαιο του αγώνα στους “δρόμους των Παλαιστινίων” αυξάνοντας την ενημέρωση των λαών για την κατοχή της παλαιστινιακής γης και τον αγώνα του λαού της για ελευθερία.

Εξήγησε επίσης πως τυχόν αποδοχής της πρότασης του ισραηλινού δικαστηρίου θα ανοίξει το δρόμο “για την απαλλοτρίωση και άλλων δικαιωμάτων” στα κατεχόμενα εδάφη.

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ εκπρόσωποι της οργάνωσης εποίκων Nahalot Shimon δέχθηκαν την πρόταση του Ανώτατου Δικαστηρίου ωστόσο η τύχη της πλέον είναι αμφίβολη μετά την απόρριψή της από την πλευρά των Παλαιστινίων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Άνω Λιόσια: Αδέσποτη σφαίρα σε προαύλιο σχολείου

Κατά της Apple για χρήση παράνομων ορυκτών στρέφεται η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό

Νέα Ιωνία: Νεκρός ο άνδρας που έπεσε στις γραμμές του ΗΣΑΠ

Τροχαίο με έναν νεκρό στην Ελευσίνα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα