ΑΘΗΝΑ
16:42
|
20.04.2024
Η λεγόμενη “Διακήρυξη για τα Δάση και τη Χρήση Γης” θα υπογραφεί από περισσότερους από 100 ηγέτες και εκπροσώπους κρατών σήμερα Τρίτη, συμπεριλαμβανομένης της Βραζιλίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Περισσότεροι από 100 ηγέτες της παγκόσμιας κοινότητας δεσμεύονται για τον τερματισμό της αποψίλωσης και της αποκατάστασης των δασών έως το 2030 στο πλαίσιο της πρώτης σημαντικής συμφωνίας της διάσκεψης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή στη Γλασκώβη, την COP26. Η Βραζιλία, η οποία έχει αποψιλώσει και καταστρέψει μεγάλες εκτάσεις του τροπικού δάσους του Αμαζονίου, θα είναι ανάμεσα στις χώρες που θα υπογράψουν τη λεγόμενη “Διακήρυξη για τα Δάση και τη Χρήση Γης”. Η εν λόγω δέσμευση περιλαμβάνει επίσης τη διάθεση 19,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων από κρατικά ή ιδιωτικά κονδύλια για τον τερματισμό της υλοτόμησης των δασών.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι χώρες που θα συνυπογράψουν τη συμφωνία καλύπτουν περίπου το 85% των δασών του πλανήτη και περιλαμβάνουν τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Ρωσία και την Ινδονησία, δηλαδή χώρες με τεράστιες δασικές εκτάσεις αλλά και σοβαρό πρόβλημα ως προς την υλοτόμηση και την καταστροφή δασών. Τη συμφωνία υπογράφει και η Ελλάδα.

Οι ειδικοί εξέφρασαν μεν την ικανοποίησή τους για την πρώτη συμφωνία της COP26, υπενθύμισαν δε ότι η προηγούμενη ανάλογη συμφωνία του 2014 “απέτυχε παταγωδώς να σταματήσει την καταστροφή και αποψίλωση των δασών”. Η κοπή δέντρων συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή καθώς αποδυναμώνει τα δάση που απορροφούν τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα (CO2).

Όπως αναφέρει το BBC ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, του οποίου η χώρα φιλοξενεί τη διάσκεψη στη Γλασκώβη, θα κάνει σήμερα λόγο για μια “συμφωνία ορόσημο για την προστασία και την αποκατάσταση των δασικών εκτάσεων της γης”. “Αυτά τα μεγάλα γεμάτα ζωή οικοσυστήματα –  αυτοί οι καθεδρικοί της φύσης – είναι οι πνεύμονες του πλανήτη μας”, αναμένεται να δηλώσει ο Βρετανός πρωθυπουργός στη παγκόσμια διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή, η οποία θα διαρκέσει δύο εβδομάδες.

Σύμφωνα με το BBC μέρος της χρηματοδότησης της νέας συμφωνίας θα διατεθεί σε χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου για την αποκατάσταση δασικών εκτάσεων, την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών και τη στήριξη κοινοτήτων αυτοχθόνων. Οι κυβερνήσεις 28 κρατών αναμένεται επίσης να δεσμευτούν να σταματήσουν την αποψίλωση που συνδέεται με το παγκόσμιο εμπόριο τροφίμων και άλλων αγροτικών προϊόντων, όπως το φοινικέλαιο, η καλλιέργεια σόγιας και η παραγωγή κακάο. Οι εν λόγω βιομηχανίες κόβουν δέντρα για να δημιουργήσουν είτε καλλιεργήσιμες εκτάσεις είτε εκτάσεις για τη βοσκή ζώων. Περισσότερες από 30 από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο αναμένεται επίσης να δεσμευτούν για τον τερματισμό επενδύσεων που σχετίζονται με την υλοτόμηση. Τέλος, περίπου 1,1 δισεκατομμύρια λίρες αναμένεται να διατεθούν για την προστασία του δεύτερου μεγαλύτερου σε έκταση τροπικού δάσους στον κόσμο, στη λεκάνη του Κονγκό.

Ο Βρετανός καθηγητής Σάιμον Λιούις από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (UCL), ειδικός σε θέματα κλιματικής αλλαγής και δασών, δήλωσε στο BBC: “Η πολιτική δέσμευση για τον τερματισμό της αποψίλωσης των δασών από τόσες πολλές κυβερνήσεις είναι μια καλή είδηση, αλλά είναι κάτι που το είχαμε δει και το 2014 χωρίς να κατορθώσει να μειώσει στο ελάχιστο την υλοτόμηση δασών”. Ο καθηγητής Σάιμον Λιούις σημείωσε επίσης ότι η εν λόγω συμφωνία δεν αναφέρεται στη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση για προϊόντα κρέατος που παράγονται σε τροπικές εκτάσεις – κάτι που θα απαιτούσε να λογοδοτήσουν για τα υψηλά επίπεδα κατανάλωσης κρέατος χώρες όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Με πληροφορίες από BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανδρουλάκης: Στις ευρωεκλογές να αποδοκιμαστεί η κυβέρνηση

ΠΑΣΟΚ: Ανακοινώθηκαν οι τελευταίοι οκτώ του ευρωψηφοδελτίου

Κασσελάκη θαύματα, σπουδάγματα

Κασσελάκης: Παρουσιάσαμε ένα ψηφοδέλτιο προοδευτικής αριστείας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα