ΑΘΗΝΑ
15:18
|
19.05.2024
Αύξηση 169% στο συνολικό κόστος της παν. εκπαίδευσης σε σχέση με το 1980, ενώ οι αποδοχές για εργαζόμενους 22-27 έχουν αυξηθεί κατά 19%.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σοκ προκαλεί πρόσφατη έρευνα πρόσφατη έκθεση από το Πανεπιστήμιο Georgetown σχετικά με την αύξηση του κόστους σπουδών στα κολέγια και τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ την τελευταία 40ετία.

Συγκεκριμένα στην έκθεση, που αξιοποιεί στατιστικά δεδομένα και του Γραφείου Στατιστικών Εργασίας και του Εθνικού Κέντρου Στατιστικών Εκπαίδευσης των ΗΠΑ, καταγράφεται αύξηση 169% στο συνολικό κόστος της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (συμπεριλαμβάνονται δίδακτρα, διατροφή στέγαση και προσωπικά έξοδα) σε σχέση με το 1980, ενώ οι αποδοχές για εργαζόμενους ηλικίας μεταξύ 22 ετών και 27 έχουν αυξηθεί μόλις κατά 19%.

Ενδεικτικά, το συνολικό κόστος για φοιτητές ενός δημόσιου πανεπιστημίου στις ΗΠΑ κυμαίνεται από 27.330 δολάρια, έως 55.800 δολάρια για φοιτητές ιδιωτικών κολεγίων. Αν ληφθούν υπόψη οι όποιες υποτροφίες το μέσο καθαρό κόστος για δίδακτρα σε αυτές τις σχολές κυμαίνονται από 2.640 και από 14.990 ευρώ, αντίστοιχα.

Αναλογία κόστους και αποδοχών | National Center for Education Sttistics

Μεταξύ άλλων η έκθεση αναδεικνύει και το φυλετικό χάσμα, ασκώντας σκληρή κριτική στο κατακερματισμένο όπως αναφέρει εκπαιδευτικό σύστημα και τη σχέση του με την αγορά εργασίας.

Από την εν λόγω έκθεση δεν απουσιάζει και το ταξικό στοιχείο, καθώς τονίζεται πως όσοι/ες μαθητές των πρώτων βαθμίδων της εκπαίδευσης έχουν καλούς βαθμούς αλλά διαμένουν σε φτωχότερες περιοχές και ανατρέφονται από φτωχότερες οικογένειες έχουν χειρότερες προοπτικές να βρουν καλή δουλειά ή να τελειώσουν το πανεπιστήμιο.

“Είναι καλύτερο να γεννηθείς λευκός και πλούσιος παρά έξυπνος και φτωχός στην Αμερική”, καταλήγει χαρακτηριστικά η έκθεση του Georgetown.

Πηγές: CNBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γάζα: Τουλάχιστον 35.456 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από την 7η Οκτωβρίου

Χερσώνα: Ένας νεκρός, 16 τραυματίες από ουκρανική επίθεση σε λεωφορείο

Ζημιές από έκρηξη χειροβομβίδας στην Αγία Βαρβάρα

Σεισμός 3,8 Ρίχτερ νότια του Ρεθύμνου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα