ΑΘΗΝΑ
13:43
|
07.06.2023
Η διακήρυξη Global Methane Pledge έχει στόχο τον περιορισμό των εκπομπών μεθανίου κατά 30% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2020.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσαν σήμερα μια παγκόσμια συνεργασία για τη μείωση των εκπομπών του μεθανίου, που αποτελεί αέριο του θερμοκηπίου, έως το 2030.

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν ,έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στη σύνοδο κορυφής της COP26 για το κλίμα, που πραγματοποιείται στη Γλασκώβη.

Η διακήρυξη Global Methane Pledge έχει στόχο τον περιορισμό των εκπομπών μεθανίου κατά 30% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2020. Πρόκειται για ένα από τα πιο ισχυρά αέρια του θερμοκηπίου και υπεύθυνο για το ένα τρίτο της τρέχουσας υπεθέρμανσης από ανθρώπινες δραστηριότητες.

Περισσότερες από 90 χώρες έχουν υπογράψει την πρωτοβουλία, η οποία προτάθηκε για πρώτη φορά από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους.

Το κύριο επίκεντρο των προσπαθειών για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι το διοξείδιο του άνθρακα (CO2), το οποίο εκπέμπεται ως αποτέλεσμα ανθρώπινων δραστηριοτήτων, όπως η παραγωγή ενέργειας και η αποψίλωση των δασών.

Ωστόσο, ολοένα και περισσότερο εστιάζουν στο μεθάνιο ως έναν τρόπο αγοράς επιπλέον χρόνου για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Αν και υπάρχει περισσότερο CO2 στην ατμόσφαιρα και παραμένει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, τα μεμονωμένα μόρια μεθανίου έχουν πιο ισχυρή θερμαντική επίδραση στην ατμόσφαιρα από τα μεμονωμένα μόρια του CO2.

Και ενώ ένας από τους βασικούς στόχους της COP26 είναι να πείσει τις χώρες να δεσμευτούν να επιτύχουν μηδενικές καθαρές εκπομπές έως το 2050 και οι δύο ηγέτες τόνισαν ότι έπρεπε να δράσουν τώρα.

“Δεν μπορούμε να περιμένουμε το 2050», είπε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη Σύνοδο Κορυφής. “Πρέπει να μειώσουμε γρήγορα τις εκπομπές”, συμπλήρωσε και τόνισε ότι η μείωση του μεθανίου είναι “ένα από τα πιο αποτελεσματικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε τη βραχυπρόθεσμη υπερθέρμανση του πλανήτη”.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπερθεμάτισε, αποκαλώντας το μεθάνιο “ένα από τα πιο ισχυρά αέρια του θερμοκηπίου που υπάρχουν”.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν είπε ακόμη ότι η δέσμευση για το μεθάνιο θα κάνει τεράστια διαφορά, όχι μόνο στην κλιματική αλλαγή, αλλά θα βοηθήσει επίσης τη γενική υγεία των ανθρώπων, τις προμήθειες τροφίμων, θα ενισχύσει τις οικονομίες, θα εξοικονομήσει χρήματα στις εταιρείες μειώνοντας τις διαρροές και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

Στη σύντομη ομιλία του στην σύνοδο COP26, μίλησε επίσης για συγκεκριμένα βήματα που θα λάβουν οι ΗΠΑ στο εσωτερικό, συμπεριλαμβανομένου του να βάλουν την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος και το Υπουργείο Μεταφορών να εργαστούν για τη μείωση των απωλειών μεθανίου από νέους και υπάρχοντες αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η δέσμευση καλύπτει χώρες που εκπέμπουν σχεδόν το ήμισυ του συνόλου του μεθανίου και αντιστοιχούν στο 70% του παγκόσμιου ΑΕΠ, συμπλήρωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν και με αγρότες και κτηνοτρόφους, για να μειώσουν τις εκπομπές μεθανίου στα αγροκτήματα.

“Αυτό δεν είναι απλώς κάτι που πρέπει να κάνουμε για να προστατεύσουμε το περιβάλλον για το μέλλον, είναι μια τεράστια ευκαιρία”, είπε, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να συνεργαστούν με όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες για την επίτευξη αυτού του στόχου. Περισσότεροι μπορούν να συμμετάσχουν στις εγγεγραμμένες χώρες, και θα έπρεπε, κατέληξε.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό είπε ότι ο Καναδάς έχει γίνει ο η πρώτη χώρα που δεσμεύτηκε να μειώσει τις εκπομπές μεθανίου από τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου κατά 75% σε σχέση με τα επίπεδα του 2012 έως το 2030.

Ο Καναδάς είναι ένας σημαντικός παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου και, ενώ μπορεί να συνδέουμε το μεθάνιο με τις αγελάδες και τη γεωργία, ένα μεγάλο μέρος των εκπομπών συνδέεται με την παραγωγή ενέργειας.

Τα καλά νέα, κατά τον Τριντό, είναι ότι υπάρχουν ήδη τεχνολογίες που βοηθούν στη μείωση των εκπομπών μεθανίου στη βιομηχανία. “Έτσι γνωρίζουμε ότι η πραγματοποίηση μειώσεων μεγάλης κλίμακας είναι εφικτή με χαμηλό κόστος”, υπογράμμισε ο Καναδός ηγέτης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φράγμα Νόβα Καχόβκα: Εικόνες της επόμενης μέρας

Οι δυσκολίες του Λούλα ως «Νέλσον Μαντέλα» μέσα και έξω από τη Βραζιλία

Εκλογές 2023: Πού ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού-102 εκλογικά τμήματα

Η Ελλάδα πεθαίνει περιμένοντας ένα ασθενοφόρο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα