ΑΘΗΝΑ
07:31
|
29.05.2024
Ξανά στην πολωνική δημόσια συζήτηση ο νόμος για την απαγόρευση των αμβλώσεων μετά το θάνατο εγκύου.
People attend the anti-government, pro-abortion demonstration in front of parliament, on April 9, 2016 in Warsaw. / AFP / AFP PHOTO / WOJTEK RADWANSKI (Photo credit should read WOJTEK RADWANSKI/AFP/Getty Images)
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νέες αντιδράσεις και κινητοποιήσεις δημιούργησε το γεγονός του θανάτου γυναίκας στην Πολωνία μετά τη νοσηλεία της στο νοσοκομείο εξαιτίας της έλλειψης αμνιακού υγρού του αγέννητου βρέφους της.

Αναφερόμενη στο συγκεκριμένο περιστατικό η Γιολάντα Μπούντσκοβσκα, δικηγόρος που ειδικεύεται σε θέματα ιατρικής αμέλειας ανέφερε πως οι γιατροί περίμεναν να πεθάνει το έμβρυο αντί να κάνουν έκτρωση στη μητέρα η οποία λίγο μετά κατέληξε, αναφέρει σχετικά . Το γεγονός τροφοδότησε νέες διαδηλώσεις πολιτών και φεμινιστικών συλλογικοτήτων ενάντια στον ψηφισμένο το 2020 νόμο που πρακτικά καθολικοποιεί -πλην ελαχίστων περιπτώσεων- την απαγόρευση των αμβλώσεων.

Χθες Δευτέρα, οι διαδηλωτές απέδωσαν φόρο τιμής στην αδικοχαμένη γυναίκα τοποθετώντας κεριά έξω από το Συνταγματικό Δικαστήριο στη Βαρσοβία, το οποίο επικύρωσε πέρυσι τον Οκτώβριο το νόμο του ακροδεξιού κυβερνώντος κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη, έναν νόμο που βρίσκεται στην κορυφή των πιο σκληρών της Ευρώπης σχετικά με τις αμβλώσεις.

Οι διαδηλωτές υποστηρίζουν ότι ο θάνατος της ανώνυμης μητέρας αποτελεί τον πρώτο που οφείλεται στον νόμο αυτό, ο οποίος παρά τις μαζικές αντιδράσεις που προκάλεσαν το “πάγωμά” του πέρυσι το φθινόπωρο τέθηκε τελικά σε εφαρμογή στις αρχές του 2021.

Από την άλλη εκπρόσωποι ομάδων της υπερσυντηρητικής Καθολικής Εκκλησίας, οι οποίες πίεζαν για αυστηρότερες διατάξεις για τις αμβλώσεις, ισχυρίζονται ότι πρέπει να διεξαχθεί συγκεκριμένη έρευνα προτού κάποιος οδηγηθεί σε βιαστικά συμπεράσματα.

Πηγές: Euronews

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τελικός Conference League: ΗΣΑΠ μόνο για οπαδούς

Εργασιακές αλλαγές ενόψει τελικού του Conference League

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τον τελικό του Conference League

Ισραήλ και Ουκρανία: Οι επικίνδυνοι σπασμοί της ήττας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα