ΑΘΗΝΑ
02:37
|
23.04.2024
"Πράσινους" στρατούς "φιλικούς στο περιβάλλον" αλλά εχθρικούς στους λαούς ονειρεύεται ο Στόλτενμπεργκ με ομιλία του στη Γλασκώβη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Φορώντας νοητά τον μανδύα νεοφώτιστου “οικολόγου” και καλύπτοντας ταχυδακτυλουργικά την καταστροφή που σπέρνουν με τις επεμβάσεις και τους πολέμους τους οι στρατοί ισχυρών χωρών-μελών του ΝΑΤΟ κυρίως σε ανταγωνιστικές χώρες, όπου παίζονται σημαντικά γεωπολιτικά και οικονομικά συμφέροντα, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ επιχείρησε να δικαιολογήσει σήμερα την παρουσία του στην διεθνή σύνοδο του ΟΗΕ στη Γλασκώβη. Ούτε λίγο, ούτε πολύ επιχείρησε να μας πείσει πως ακόμη και οι στρατοί…πρέπει να “πρασινίσουν” για χάρη του περιβάλλοντος και της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής!

Twenty years since the NATO bombing of Yugoslavia | The Srpska Times

Πρότεινε έτσι να συμβαδίσουν και οι στρατοί με τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ανέφερε πως μολονότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα συγκεκριμένα δεδομένα για το περιβαλλοντικό “αποτύπωμα” των στρατιωτικών δραστηριοτήτων (συρράξεις, πόλεμοι, στρατιωτικές ασκήσεις ευρείας κλίμακας κλπ) δεν υπάρχει αμφιβολία πως είναι μεγάλο.

“Δεν υπάρχει δυνατότητα να φθάσουμε σε μηδενικές εκπομπές ρύπων δίχως ανάλογα μέτρα στον στρατιωτικό τομέα” είπε ο Στόλτενμπεργκ επικαλούμενος και την προηγούμενη ιδιότητα του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή.

NATO Secretary General Jens Stoltenberg poses for a picture during the UN Climate Change Conference (COP26) in Glasgow, Scotland, Britain, November 2, 2021. REUTERS/Phil Noble

Υποστήριξε πως στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ έχει ήδη ξεκινήσει δουλειά πάνω στην κατάρτιση μίας μεθοδολογίας μέτρησης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από στρατιωτικές δραστηριότητες. Προέβλεψε πως θα είναι έτοιμη ως τον Δεκέμβρη του 2022.

Σε μία προσπάθεια να παρουσιάσει με…”οικολογική συνείδηση” τον αμερικανικό στρατό που έχει εξαπολύσει τις περισσότερες καταστροφικές επεμβάσεις παγκοσμίως ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε ως υποδειγματική την… χρήση ηλιακών πάνελ από τον αμερικανικό στρατό για την ηλεκτροδότηση ορισμένων εγκαταστάσεών του. Θυμήθηκε ακόμη τις  πειραματικές προσπάθειες του βρετανικού στρατού για εναλλακτικά “οικολογικά” καύσιμα και τις δεντροφυτεύσεις από τον ισπανικό στρατό…

“Υπάρχει μία επανάσταση στον τομέα της ενέργειας στις κοινωνίες πολιτών και αυτό δίνει πρόσταγμα στο βηματισμό ώστε να συμμετάσχει κανείς σε αυτόν τον μετασχηματισμό” τόνισε.

Δεν παρέλειψε ούτε τις αναφορές στον πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας Ουίστον Τσόρτσιλ επί Β’ Παγκοσμίου Πολέμου αναφέροντας την απόφασή του για αντικατάσταση του άνθρακα που ήταν το κύριο καύσιμο του βρετανικού πολεμικού ναυτικού με πετρέλαιο, επισημαίνοντας “περιβαλλοντικά και στρατηγικά πλεονεκτήματα”.

“Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να συμφιλιώσουμε την ανάγκη για πράσινες και …φιλικές προς το περιβάλλον ένοπλες δυνάμεις με ισχυρό και αποτελεσματικό στρατό” κατέληξε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Με λίγα λόγια ο Στόλτενμπεργκ παρ’ όλίγον να μας προτείνει “πράσινες” επεμβάσεις και πολέμους με “οικολογικό αποτύπωμα” που θα δολοφονούν τους λαούς αλλά θα σέβονται το …περιβάλον.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σε Κουβέιτ και Κατάρ πάει ο Γεραπετρίτης

Επικοινωνία επιστημόνων με φάλαινα νοτιοανατολικά της Αλάσκας

Αβάσιμες οι κατηγορίες του Ισραήλ κατά της UNRWA λέει ανεξάρτητη επιτροπή

Νέος ισχυρός σεισμός στην Ταϊβάν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα