ΑΘΗΝΑ
01:34
|
24.04.2024
Πρόκειται για πρώην στρατιωτικό συντάκτη που κάλυπτε το υπουργείο Άμυνας και εργάστηκε αργότερα ως σύμβουλος του επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roskosmos.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ρώσος πρώην δημοσιογράφος Ιβάν Σαφρόνοφ κατηγορείται πως πούλησε το 2015 πληροφορίες σχετικά με τις ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία έναντι 248 δολαρίων στον πολιτικό αναλυτή, Ντεμούρι Βαρόνιν, που τις παρέδωσε στη συνέχεια στις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες.

Την υπόθεση δημοσιοποίησε ο δικηγόρος του Σαφρόνοφ, Ιβάν Πάβλοφ, που τόνισε ότι η κατηγορία που σχετίζεται με τη Συρία προστέθηκε στην υπόθεση εναντίον του για εσχάτη προδοσία.

Εικόνα

«Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Βαρόνιν του κατέβαλε αποζημίωση 248 δολαρίων» έγραψε ο δικηγόρος του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, προσθέτοντας ότι οι δημοσιογράφοι στη Ρωσία μπορούν να κατηγορηθούν για προδοσία “μόνο και μόνο επειδή κάνουν τη δουλειά τους”.

Ο Σαφρόνοφ, πρώην στρατιωτικός συντάκτης που κάλυπτε το υπουργείο Άμυνας και εργάστηκε αργότερα ως σύμβουλος του επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roskosmos, Ντμίτρι Ρογκόζιν, συνελήφθη πέρυσι και αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 20 ετών εάν κριθεί ένοχος. Ο ίδιος αρνείται ότι έχει διαπράξει αδίκημα.

Ρωσικά Μέσα Ενημέρωσης ανέφεραν τη Δευτέρα ότι η έρευνα ολοκληρώθηκε.

Πάντως, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα του Reuters να σχολιάσει την υπόθεση, ενώ η γερμανική BND αρνήθηκε να προβεί σε σχόλιο.

Η κύρια κατηγορία κατά του Σαφρόνοφ συνίσταται στο ότι το 2017 παρέδωσε στρατιωτικά μυστικά στην Τσεχική Δημοκρατία σχετικά με τις ρωσικές παραδόσεις όπλων στη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Σχεδόν 100.000 άνθρωποι έχουν υπογράψει σχετικό αίτημα συμπαράστασης στο διαδίκτυο, μέσω του οποίου κατηγορούν τις αρχές ότι κατασκευάζουν ψεύτικες αποδείξεις σχετικά με την ενοχή του Σαφρόνοφ με την πρόφαση του κρατικού απορρήτου που περιβάλλει την υπόθεση, κάτι που το Κρεμλίνο έχει αρνηθεί.

Ο Πάβλοφ, που είναι ένας από την ομάδα των δικηγόρων που υπερασπίζονται τον Σαφρόνοφ, εγκατέλειψε τη Ρωσία και έχει εγκατασταθεί από τον Σεπτέμβριο στη Γεωργία, αφού ασκήθηκε ποινική δίωξη εναντίον του επειδή κατά τους ισχυρισμούς της δικαιοσύνης αποκάλυψε απόρρητες πληροφορίες σχετικά με την υπόθεση.

Ο πολιτικός αναλυτής Βαρόνιν, ο οποίος έχει ρωσική και γερμανική υπηκοότητα, συνελήφθη στη Μόσχα τον Φεβρουάριο με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας. Η δικηγόρος του Μαρία Όρλοβα αρνήθηκε ότι αυτές συνδέονται με την υπόθεση του Σαφρόνοφ, λέγοντας στο Reuters ότι ο Βαρόνιν δεν παραδέχθηκε την ενοχή του και αρνήθηκε να καταθέσει εναντίον του εαυτού του.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το μήνυμα του εκπροσώπου της Χαμάς για τις 200 μέρες πολέμου

Νέο πρόβλημα με αεροσκάφος της Boeing στο Γιοχάνεσμπουργκ

Ο Χάρισον Φορντ υπέρ των νέων που διαδηλώνουν στις ΗΠΑ

Κυκλοφορικές ρυθμίσεις Πέμπτη και Παρασκευή λόγω Ολυμπιακής Φλόγας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα