ΑΘΗΝΑ
09:45
|
06.07.2022
Οι έρευνες διεξήχθησαν από τη δικαστική αστυνομία του Σαρλερουά σε τρία στρατόπεδα και οκτώ κατοικίες, σύμφωνα με την εισαγγελία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένδεκα έρευνες διεξήχθησαν σήμερα στο Βέλγιο, τρεις από τις οποίες διενεργήθηκαν σε στρατόπεδα, στο πλαίσιο έρευνας σχετικά με υπόνοιες για διασυνδέσεις με την ακροδεξιά, ανακοίνωσε σήμερα η ομοσπονδιακή εισαγγελία της χώρας.

Οι έρευνες διεξήχθησαν από τη δικαστική αστυνομία του Σαρλερουά (στη Βαλλωνική Περιοχή, νότια της χώρας) σε τρία στρατόπεδα και οκτώ κατοικίες, σύμφωνα με την εισαγγελία.

Σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα Le Soir, η έρευνα επικεντρώθηκε ιδιαίτερα σε τέσσερις νεαρούς γαλλόφωνους στρατιώτες που αντάλλασσαν εξτρεμιστικές απόψεις, κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ η δημόσια βελγική ραδιοτηλεόραση RTBF αναφέρει πως η επιχείρηση δεν είχε στόχο να γίνουν συλλήψεις αλλά να κατασχεθεί ενδεχομένως υλικό για ανάλυση.

Η υπόθεση αυτή της εισαγγελίας αποτελεί συνέχεια της υπόθεσης Γιούργκεν Κόνινγκς, χωρίς να έχει ωστόσο άμεσα σχέση με τον θάνατο του συγκεκριμένου ακροδεξιού στρατιώτη, που βρέθηκε νεκρός τον περασμένο Ιούνιο έπειτα από καταδίωξη ενός και πλέον μήνα.

Ο στρατιώτης, που είχε φάκελο στις αρχές λόγω της συμπάθειας του στην άκρα δεξιά και ο οποίος είχε απειλήσει να επιτεθεί σε εκπροσώπους του βελγικού κράτους και σε γνωστό ιολόγο της χώρας, αυτοκτόνησε τελικά με πιστόλι τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους.

Η υπόθεση έφερε στο φως την έλλειψη παρακολούθησης ριζοσπαστικοποιημένων στοιχείων στις τάξεις του στρατού και συντάραξε το υπουργείο Άμυνας του Βελγίου, με αρκετές εσωτερικές έρευνες να διενεργούνται κατόπιν.

“Τα πρόσωπα που δυνητικά εμπλέκονται θεωρούνται ύποπτα ότι διέδωσαν ή έθεσαν στη διάθεση του κοινού μηνύματα, με πρόθεση να υποκινήσουν σε διάπραξη αδικήματος που σχετίζεται με την τρομοκρατία. Η υπόθεση αυτή βρίσκεται στο πλαίσιο υπόπτων κύκλων που συνδέονται με την άκρα δεξιά”, διευκρίνισε η εισαγγελία.

Πηγές: Le Soir, Euronews

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νεκρός 15χρονος πρόσφυγας στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας

Νύχτα έντασης στα Εξάρχεια και έφοδος αστυνομίας σε μπαρ

Πύργος: Σε εξέλιξη η φωτιά σε δασική έκταση στην περιοχή Κορυφή

Γκαζάκια κατά του βουλευτή της ΝΔ Μπάμπη Παπαδημητρίου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα