ΑΘΗΝΑ
07:21
|
03.05.2024
Εξαρθρώθηκε συμμορία που διέπραττε, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., κατ' εξακολούθηση κλοπές, απάτες και ληστείες σε βάρος ηλικιωμένων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εξαρθρώθηκε συμμορία που διέπραττε, σύμφωνα με την Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.), κατ’ εξακολούθηση κλοπές, απάτες και ληστείες σε βάρος ηλικιωμένων, σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Σύμφωνα με σχετικέ ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., το νήμα της υπόθεσης συνέδεσε το Τμήμα Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων, της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής. Ειδικότερα, οι δράστες συνελήφθησαν, στην περιοχή των Αχαρνών. Πρόκειται για δύο άνδρες, ηλικίας 37 και 38 ετών, ενώ ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται τρεις γυναίκες, που κατηγορούνται, επίσης, ως μέλη της συμμορίας.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών, ληστείες και απάτες κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα, καθώς και για παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας ατόμων από επεξεργασία προσωπικών δεδομένων.

Από προανακριτική έρευνα έχουν προκύψει μέχρι στιγμής 34 περιπτώσεις κλοπών και απατών και 3 ληστείες. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., η δράση της συμμορίας ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο. Οι κατηγορούμενοι επιχειρούσαν τις πρωινές ώρες, κινούμενοι με αυτοκίνητα, αναζητώντας υποψήφια θύματα έξω από τράπεζες, εμπορικά καταστήματα και γενικότερα χώρους στους οποίους έβρισκαν ηλικιωμένους.

Αφού επιτηρούσαν διακριτικά τα υποψήφια θύματά τους τα πλησίαζαν υποδυόμενοι υπαλλήλους καταστημάτων ηλεκτρονικών ειδών, ιατρικών κέντρων και παρεμφερών επιχειρήσεων, με σκοπό δήθεν να συλλέξουν χρηματικά ποσά από εμπορικές – οικονομικές δοσοληψίες. Προκειμένου, μάλιστα, να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των ηλικιωμένων, προσποιούνταν ότι μιλούσαν στο τηλέφωνο με τον υποτιθέμενο συγγενή – οφειλέτη, στον οποίο ανέφεραν την τυχαία συνάντησή τους με τους υπερήλικες. Σε ορισμένες περιπτώσεις δε γνώριζαν και προσωπικές πληροφορίες για τα θύματά τους, τις οποίες εκμεταλλεύονταν με στόχο να αποσπάσουν την εμπιστοσύνη τους.

Οι ηλικιωμένοι στις περισσότερες περιπτώσεις συναινούσαν στην εξόφληση του υποτιθέμενου χρέους -δεδομένου ότι τα “οφειλόμενα” ποσά ήταν μικρής αξίας. Οι δράστες ζητούσαν να αποπληρωθεί το “χρέος” μέσω τραπεζικής κάρτας σε ασύρματο POS που έφεραν μαζί τους.

Τελικά, τα θύματα εξαπάτησης πείθονταν να επιβιβαστούν στα αυτοκίνητα της συμμορίας και κατά τη διάρκεια της διαδρομής, στο πλαίσιο του κλίματος εμπιστοσύνης που είχαν οικοδομήσει, τους παρέδιδαν τις τραπεζικές τους κάρτες, τις οποίες οι δράστες τοποθετούσαν στη συσκευή που προσομοίαζε με POS, ζητώντας παράλληλα την πληκτρολόγηση του κωδικού PIN, το οποίο και απομνημόνευαν. Αμέσως μετά, είτε κρατούσαν τις τραπεζικές κάρτες, είτε τους έδιναν πίσω άδειες κάρτες προηγούμενων θυμάτων.

Οι κατηγορούμενοι σε κάποιες περιπτώσεις υποδύονταν και τους λογιστές συγγενικών τους προσώπων ζητώντας από τους ανυποψίαστους ηλικιωμένους να πληρώσουν τα παράβολα που “απαιτούνται” για την είσπραξη επιστροφής φόρου.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., τα συνολικά ποσά που απέσπασε η συμμορία υπερβαίνει το ποσό των 60.000 ευρώ. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ συνεχίζεται η αστυνομική έρευνα.

Πηγές: Dikastiko.gr, Εφημερίδα των Συντακτών

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πώς θα λειτουργήσουν τα μαγαζιά ως το Μεγάλο Σάββατο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Εργατική Πρωτομαγιά με 191 νεκρούς εν ώρα εργασίας στην Ιταλία

Ο καιρός σήμερα: Τοπικές βροχές στα δυτικά και βόρεια

Εκστρατεία με επικεφαλής τη Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα