ΑΘΗΝΑ
10:01
|
24.04.2024
Το καθοριστικό βήμα για τον μετασχηματισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος σε μνημονιακό κατασκεύασμα, αναμένεται να γίνει σε δύο μήνες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το καθοριστικό βήμα για τον μετασχηματισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος σε μνημονιακό κατασκεύασμα, αναμένεται να γίνει σε δύο μήνες. Στο πλαίσιο αυτό, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας παρουσιάζει σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο νέα νομοθετική παρέμβαση για την αλλαγή της διοικητικής λειτουργίας του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα της χώρας, του ΕΦΚΑ.

Η κλεψύδρα αδειάζει και η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε η χώρα απέναντι στους δανειστές (τους θεσμούς, όπως τους προτιμούν κάποιοι),ήδη από το πρώτο μνημόνιο.

Το συνταξιοδοτικό σύστημα, παραμένει καθ’ όλη τη δεκαετία των μνημονίων στο μικροσκόπιο των δανειστών, όχι ως κοινωνικός θεσμός, αλλά ως οικονομικό μέγεθος.

Μια ανοιχτή πληγή για τον κρατικό κορβανά, από τον οποίο θα πρέπει να εξασφαλίσουν την επιστροφή των δανείων.

Ενδεικτική του… ενδιαφέροντος των θεσμών, είναι η επιμονή τους ως προς την έκδοση των εκκρεμών συντάξεων, η οποία -προφανώς- δεν προέρχεται από την κοινωνική ευαισθησία τους, αλλά από το γεγονός ότι οι περίπου 300.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης (κύριες, επικουρικές, διεθνείς κ.ά.) που παραμένουν επί σειρά μηνών ή και ετών στα συρτάρια, φέρουν ως βαριά κληρονομιά μεγάλα αναδρομικά ποσά.

Δηλαδή, παράγουν χρέη, τα οποία σήμερα εκτιμάται ότι ανέρχονται στα 700 εκατομμύρια ευρώ και λειτουργούν ανασταλτικά ως προς την εξοικονόμηση πόρων για την αποπληρωμή δανείων της χώρας.

Βήμα- βήμα το ξήλωμα

Πρώτος στόχος, ήταν ο βίαιος περιορισμός τον συντάξεων. Ακολούθησε η αύξηση του ορίου ηλικίας και η κατάργηση των ευνοϊκών προβλέψεων για συνταξιοδότηση. Τρίτο βήμα, ήταν η συγχώνευση των ασφαλιστικών ταμείων σε έναν οργανισμό (ΕΦΚΑ). Σε αυτόν, εντάχθηκε στη συνέχεια και η επικουρική ασφάλιση.

Το 2022, είναι η χρονιά των αλλαγών και της δημιουργίας των βάσεων για τις επόμενες παρεμβάσεις, με άρωμα… ιδιωτικοποίησης και ουσιαστικής απόσυρσης του κράτους από την κοινωνική ασφάλιση.

Τελικός στόχος:

  • Η χορήγηση ενός ελάχιστου ποσού ως κρατική σύνταξη (κύρια και επικουρική),
  • η συμπλήρωση του ποσού από προγράμματα διοχέτευσης των εισφορών στις αγορές με κυμαινόμενο ρίσκο,
  • η μείωση των εισφορών ώστε να δίδεται η δυνατότητα απορρόφησης της διαφοράς από την επαγγελματική ασφάλιση για την αναγκαία συμπλήρωση της σύνταξης και

αμιγώς ιδιωτικά ασφαλιστικά προγράμματα για τα πιο γερά πορτοφόλια ή για τους ασθενέστερους σε επίπεδο επιχείρησης είτε κλάδου.

Μνημονιακός Δούρειος Ίππος

Προς αυτή την κατεύθυνση, κινούνται οι νέες παρεμβάσεις, οι οποίες αφορούν:

  • Την έναρξη της λειτουργίας του νέου ταμείου επικουρικής ασφάλισης (ΤΕΚΑ),με “ατομικό κουμπαρά” για κάθε ασφαλισμένο και συνταξιοδοτικά προγράμματα με κυμαινόμενο ρίσκο.
  • Την καθιέρωση ενιαίου κανονισμού για όλα τα ταμεία που συγχωνεύτηκαν στον ΕΦΚΑ, με στόχο την συμπίεση των παροχών και
  • την δημιουργία Ανεξάρτητης Αρχής για “την παρακολούθηση και τον έλεγχο του ασφαλιστικού συστήματος”.

Η έναρξη λειτουργίας του νέου θεσμού, αναμένεται να γίνει τον Ιανουάριο του 2022, παράλληλα με το νέο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης. Στη συνέχεια, θα υπάρξει σύνδεση με τα 25 ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης, ενώ ο εποπτικός ρόλος της Ανεξάρτητης Αρχής θα επεκταθεί στο σύνολο της δημόσιας ασφάλισης, ώστε να υπάρχει διαθέσιμη σε πραγματικό χρόνο η εικόνα του συνταξιοδοτικού συστήματος και “να προγραμματίζονται εγκαίρως ενδεχόμενες παρεμβάσεις”.

Σύμφωνα με ειδικούς στην κοινωνική ασφάλιση, με δεδομένο τον μνημονιακό προσανατολισμό και την συνεχή επιδείνωση των δημογραφικών στοιχείων, η νέα Ανεξάρτητη Αρχή θα αποτελέσει και τον “Δούρειο Ίππο” για την περαιτέρω αλλοίωση της κοινωνικής ασφάλισης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μεσσηνίας Χρυσόστομος: Δεν κλείνει με τη συνάντηση Ιερώνυμου-Μητσοτάκη το ζήτημα «ομόφυλα ζευγάρια»

5,4 εκ. ευρώ στην Κύπρο έδωσε το Τζόκερ

Από σήμερα το «καλάθι του Πάσχα»

Απαγόρευση συγκεντρώσεων φιλάθλων πριν το ΑΕΚ- Παναθηναϊκός

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα