ΑΘΗΝΑ
19:54
|
05.05.2024
Ξανά στο επίπεδο ρεκόρ όπου βρίσκονταν προ πανδημίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ανακάμπτουν κοντά στα επίπεδα που βρίσκονταν στην προ-COVID εποχή, αναφέρουν επιστήμονες. Επιστημονική έκθεση του Global Carbon Project προβλέπει ότι θα αυξηθούν κατά 4,9% φέτος, ακυρώνοντας ουσιαστικά την μείωση κατά 5,4% που είχε παρατηρηθεί το 2020, όταν η πανδημία οδήγησε όλες τις χώρες σε lockdown με αποτέλεσμα την αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας και την συνεπακόλουθη μείωση ρυπογόνων δραστηριοτήτων.

Οι εκπομπές που οφείλονται στην καύση πετρελαίου – προβλέπεται να αυξηθούν κατά 4,4% το 2021 – δεν έχουν επιστρέψει στο επίπεδο του 2019. Αλλά οι συγγραφείς της μελέτης υπογραμμίζουν πως ο τομέας των μεταφορών δεν έχει ακόμη επανέλθει στο επίπεδο δραστηριότητας όπου βρισκόταν πριν από την πανδημία, άρα η αύξηση υπάρχει κίνδυνος να επιταχυνθεί.

Η διαπίστωση αυτή μειώνει σημαντικά τον χρόνο που απομένει για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής καθώς “κλείνει το παράθυρο” της δυνατότητας μείωσης της ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά το κρίσιμο όριο του 1,5 C.

Με πληροφορίες από BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε ο Αντώνης Τουρκογιώργης στα 73 του χρόνια

Ιουλιανό και Γρηγοριανό ημερολόγιο: Μια ιστορία, δύο φορές… Πάσχα

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Νεκρή ανασύρθηκε η γυναίκα που έπεσε με αυτοκίνητο στο λιμάνι της Πάτρας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα