ΑΘΗΝΑ
13:53
|
16.04.2024
Σε περίπτωση που ψηφιστεί, η Κύπρος θα είναι η πρώτη χώρα σε ολόκληρη την Ευρώπη, που προχωρά στην ποινικοποίηση της γυναικοκτονίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Αννίτα Δημητρίου παρουσίασε χτες, ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής νομικών νόμο για τη γυναικοκτονία προκειμένου να χαρακτηριστεί ιδιώνυμο αδίκημα, που θα επισύρει την ποινή της δια βίου φυλάκισης.  Σε περίπτωση που ψηφιστεί, η  Κύπρος θα είναι η πρώτη χώρα σε ολόκληρη την Ευρώπη, που προχωρά στην ποινικοποίηση της γυναικοκτονίας.

Στο σχέδιο νόμου που προωθεί η Αννίτα Δημητρίου, ως γυναικοκτονία θα ορίζεται η θανάτωση γυναίκας ως αποτέλεσμα βασανισμού και μισογυνισμού και άσκησης ενδοοικογενειακής βίας από ερωτικό σύντροφο. 

Από την πλευρά της Νομικής Υπηρεσίας Κύπρου φαίνεται πως εκφράστηκε ανησυχία για το κατά πόσον το ιδιώνυμο αδίκημα θα διευκολύνει το έργο των ποινικών ανακριτών, οι οποίοι θα αναλάβουν μεγαλύτερο αποδεικτικό βάρος σε υποθέσεις γυναικτονιών.  

Αύξηση των εγκλημάτων κατά των γυναικών στην Κύπρο

Η πρόταση νόμου για τις γυναικοκτονίες επιχειρεί να αντιμετωπίσει την έξαρση εγκλημάτων κατά γυναικών στην Κύπρο.

Το 2020 καταγγέλθηκαν 880 υποθέσεις βίας κατά γυναικών και 407 γυναίκες δέχθηκαν απειλές κατά της ζωής τους. Άλλες 322 γυναίκες δέχθηκαν βία με κάποιο αντικείμενο ή όπλο και 129 γυναίκες κατήγγειλαν απόπειρα στραγγαλισμού.

Άλλα στοιχεία που κατατέθηκαν στην Βουλή της Κύπρου αναφέρουν ότι από το 2010-2016 καταγράφηκαν 28 υποθέσεις γυναικοκτονίας, εκ των οποίων το 75% έγιναν στο πλαίσιο της συντροφικής, ενδοοικογενειακής βίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άλλο Ιράν, άλλο Βρετανία…

Κατάπιε τη γλώσσα του σήμερα ο Βρετανός ΥΠΕΞ όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε τι θα έκανε εάν εχθρική χώρα βομβάρδιζε βρετανικό προξενείο.
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην 24ωρη απεργία όλων των ΜΜΕ

Παρουσιάστηκε το ψηφοδέλτιο του ΜέΡΑ25

Νεκροί άλλοι δύο Παλαιστίνιοι απόψε από επίθεση εποίκων στη Δυτική Όχθη

Νέες καταγγελίες Παλαιστινίων για βασανιστήρια από τον στρατό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα