ΑΘΗΝΑ
13:20
|
28.11.2021
Από σήμερα και έως τις 7 Νοεμβρίου υπό την αιγίδα της κολεκτίβας dëcoloиıze hellάş στο Βιομηχανικό Πάρκο ΠΛΥΦΑ και διαδικτυακά.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η πρωτοβουλία dëcoloиıze hellάş πραγματοποιεί το πρώτο της διεθνές υβριδικό νομαδικό συμπόσιο “Για την Απο-αποικιοποίηση της Hellas. Αυτοκρατορικά Παρελθόντα, Αμφισβητούμενα Παρόντα, Χειραφετημένα Μέλλοντα, 1821-2021”, διαδικτυακά και in situ, στο Βιομηχανικό Πάρκο ΠΛΥΦΑ, Κορυτσάς 39 στον Βοτανικό, Αθήνα, από 4 ως 7 Νοεμβρίου, 2021

Στο συνέδριο, το οποίο διοργανώνεται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ — Παράρτημα Ελλάδας, κεντρικοί ομιλητές θα είναι οι: Dušan I. Bjelić, Julian Go, Mahmood Mamdani, Gina Athena Ulysse, Boaventura de Sousa Santos και Ann Stoler. Η κολεκτίβα dëcoloиıze hellάş απαρτίζεται από τους Σίσσυ Θεοδοσίου (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων), Νικόλα Κοσματόπουλο (Αμερικανικό Πανεπιστήμιο Βηρυτού), Δέσποινα Λαλάκη (Πανεπιστήμιο της Πόλης της Νέας Υόρκης – CUNY), Πηνελόπη Παπαηλία (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) και Φωτεινή Τσιμπιρίδου (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας).

Οι διοργανωτές αναφέρουν πως “η διακοσαετής επέτειος της ελληνικής επανάστασης συμπίπτει με εξεγέρσεις και νέους αγώνες σε όλο τον πλανήτη ενάντια στη δυτική αποικιοκρατική κληρονομιά της λευκής υπεροχής, των εθνικισμών και του φυλετικού καπιταλισμού. Με την νέα πρωτοβουλία Decolonize Hellas προτάσσουμε την επείγουσα επανεξέταση της θέσης της νεότερης Ελλάδας σε σχέση με γεωγραφίες και γενεαλογίες της ευρωπαϊκής αποικιοκρατίας. Να απο-αποικιοποιήσουμε την Hellas σημαίνει να εκθέσουμε τις αποικιακές γενεαλογίες που πυροδοτούν τα φαινόμενα οριενταλισμού, βαλκανισμού, ξενοφοβίας, ρατσισμού και σεξισμού και τα οποία διατυπώνονται στο όνομά της”.

Στο συμπόσιο ‘Για την Απο-αποικιοποίηση της Hellas. Αυτοκρατορικά Παρελθόντα, Αμφισβητούμενα Παρόντα, Χειραφετημένα Μέλλοντα, 1821-2021’  θα συναντηθούμε με ερευνητές και ερευνήτριες, καλλιτέχνες, ακτιβιστές και ακτιβίστριες, δημοσιογράφους και ακαδημαϊκούς για να συζητήσουμε ζητήματα όπως: οι αποικιακές πρακτικές μουσείων, οι σχέσεις μεταξύ φυλής, αποικιοκρατίας και επανάστασης, η διασπορά και η εποικιστική αποικιοκρατία, οι διαδικασίες κατασκευής πολιτικών ταυτοτήτων, η έννοια της ειρήνευσης ως αποικιακή τεχνολογία, η αποαποικιοποίηση της Κύπρου, ο κοσμοπολιτισμός της θάλασσας και οι εργασιακές σχέσεις, η γνωσιοκτονία και η κοσμοπολιτική, οι φεμινιστικές μεθοδολογίες αποαποικιοποίησης, και πολλά ακόμα.

Στόχος του συνεδρίου μέσα από συζητήσεις σε πάνελ, διαλόγους και συνεντεύξεις, εργαστήρια, καλλιτεχνικά δρώμενα, συνέλευση φοιτητικού δικτύου τριών πανεπιστημίων της ελληνικής περιφέρειας (Πανεπιστήμια Ιωαννίνων, Θεσσαλίας και Μακεδονίας), περιπατητικές αντι-ξεναγήσεις στην Οθωμανική Ακρόπολη, την πόλη της Αθήνας και αντισυμβατικές θάλασσες είναι να συζητηθούν “τα εν πολλοίς αποσιωπημένα αυτοκρατορικά παρελθόντα, η ταραχώδης εποχή μας η οποία χαρακτηρίζεται από την καπιταλιστική εκμετάλλευση, η φυλετική και έμφυλη βία, η ξενοφοβία και η  νοσταλγία της λευκής υπεροχής, όπως αναφέρουν οι διοργανωτές του συμποσίου και επικεφαλής της κολεκτίβας  dëcoloиıze hellάş.

Μπορείτε να παρακολουθήστε δια ζώσης (Βιομηχανικό Πάρκο ΠΛΥΦΑ, Κορυτσάς 39) ή διαδικτυακά (εδώ) το διεθνές υβριδικό νομαδικό συμπόσιο “Για την Απο-αποικιοποίηση της Hellas. Αυτοκρατορικά Παρελθόντα, Αμφισβητούμενα Παρόντα, Χειραφετημένα Μέλλοντα, 1821-2021”.

Δείτε λεπτομέρειες αλλά και το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ.

Με πληροφορίες από The Press Project


Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

ΗΒ: Το Ανώτατο Δικαστήριο απαγορεύει το σεξ σε ανάπηρο που δεν κατανοεί την έννοια της συναίνεσης

Το βρετανικό Ανώτατο Δικαστήριο αρνήθηκε το δικαίωμα της ερωτικής συνεύρεσης σε ανάπηρο άνδρα, στη λογική ότι ο τελευταίος δεν κατανοεί την έννοια της συναίνεσης.
ΣΥΝΑΦΗ

Κοινό άρθρο Δένδια – Μπορέλ – Ουρπιλάινεν για την ισότητα των φύλων

Εκδηλώσεις εορτασμού της εθνικής αντίστασης

«Συγγνώμη» από την Ολλανδία για την κακοποίηση των τρανς και ίντερσεξ προσώπων

Ξεκίνησε η ανάπλαση της Πανεπιστημίου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα