ΑΘΗΝΑ
18:50
|
27.04.2024
Για άνευ προηγουμένου κλιμάκωση έκανε λόγο ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, Βασίλι Νεμπένζια, και εξέφρασε την ανησυχία του για την πολιτική κατάσταση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Μόσχα εκτιμά ότι η πολιτική κατάσταση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη κλιμακώνεται εξαιτίας “ανεύθυνων” ενεργειών από ορισμένους εξωγενείς παράγοντες, όπως τόνισε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, Βασίλι Νεμπένζια, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας χθες Τετάρτη.

“Μας ανησυχεί ιδιαίτερα μια ακόμη κλιμάκωση της εσωτερικής πολιτικής κατάστασης στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η οποία δείχνει να είναι η χειρότερη της μεταπολεμικής περιόδου. Η κατάσταση επιδεινώνεται από τις ανεύθυνες ενέργειες εξωγενών δυνάμεων με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η πρόοδος που έχει επιτευχθεί κατά τη διάρκεια της πολυετούς και δύσκολης διαδικασίας συμφιλίωσης των εθνοτήτων στη χώρα”, είπε ο Ρώσος πρέσβης, Βασίλι Νεμπένζια, και πρόσθεσε, “η Ρωσία, ως μία από τις εγγυήτριες δυνάμεις της συμφωνίας του Ντέιτον, δεν μπορεί να μένει αδιάφορη για τις εξελίξεις στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη”.

Επιπλέον, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη τόνισε ότι είναι λάθος να κατηγορείται μόνο η σερβική κοινότητα για όλες τις εξελίξεις στο Σεράγεβο. “Οι πιέσεις στη σερβική κοινότητα συνεχώς αυξάνονται. Συστήνουμε να σταματήσουν οι παρερμηνείες και ο καταλογισμός ευθυνών μόνο στους Σέρβους για όλα όσα συμβαίνουν στη χώρα”, τόνισε χαρακτηριστικά Βασίλι Νεμπένζια κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. “Είμαστε πεπεισμένοι ότι τα αρμόδια αιρετά κυβερνητικά όργανα έχουν την πλήρη ευθύνη για την κατάσταση”, επισήμανε ο Ρώσος πρέσβης και πρόσθεσε με νόημα ότι “η επιβολή εξωγενών πρακτικών με τον διορισμό ειδικών απεσταλμένων στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι αντιπαραγωγική και ενδέχεται να περιπλέξει την κατάσταση”.

Στο μεταξύ, για την υπαρκτή προοπτική διάλυσης της Βοσνίας και νέου πολέμου έκανε λόγο ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΟΗΕ στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κρίστιαν Σμιτ, σε έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, όπως αποκάλυψε η βρετανική εφημερίδα “Γκάρντιαν” (The Guardian). O Σμιτ υποστηρίζει ότι εάν οι Σέρβοι αυτονομιστές πραγματοποιήσουν την απειλή τους για επανασύσταση του στρατού τους, με την αποχώρηση των σερβικών τμημάτων από τον εθνικό στρατό της Βοσνίας, η ανάγκη για αποστολή επιπλέον κυανόκρανων για την αποφυγή ένοπλης σύρραξης θα καταστεί επιβεβλημένη.

Η ειρηνευτική αποστολή στη Βοσνία τελεί υπό την αιγίδα της ευρωπαϊκής στρατιωτικής αποστολής Eufor, δυναμικότητας 700 ανδρών. Το ΝΑΤΟ συνεχίζει να διατηρεί περιορισμένη στρατιωτική παρουσία στο Σεράγεβο. Η συμφωνία για την παρουσία των ειρηνευτικών δυνάμεων στη Βοσνία αναμένεται να ανανεωθεί αυτή την εβδομάδα, αλλά η Ρωσία έχει απειλήσει να ασκήσει βέτο στην απόφαση του ΟΗΕ, σε μια προσπάθεια να υποβαθμίσει την ήδη περιορισμένη εξουσία του ύπατου αντιπροσώπου του ΟΗΕ, Σμιτ, ως αρχή επίβλεψης των συμφωνιών του 1995 στο Ντέιτον.

Ο Σερβοβόσνιος ηγέτης, Μίλοραντ Ντόντικ, απειλεί να αποσυρθεί από κάθε κρατικό φορέα, συμπεριλαμβανομένου και του εθνικού στρατού, με στόχο τη δημιουργία αμιγώς σερβικής στρατιωτικής δύναμης.

Στις 14 Οκτωβρίου ο Ντόντικ είχε πει ότι θα υποχρέωνε τον βοσνιακό στρατό να αποσυρθεί, περικυκλώνοντας τους στρατώνες. Εάν η Δύση επέλεγε να αναμειχθεί, είχε πει, οι Σερβοβόσνιοι “διαθέτουν φίλους” που θα τους στήριζαν, αναφερόμενος εμμέσως στη Ρωσία.

Με πληροφορίες από TASS, The Guardian

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Λευκορωσία: 7 παραβιάσεις του εναέριου χώρου της από την Ουκρανία μέχρι στιγμής φέτος

Βελόπουλος: Προσβλητικές οι δηλώσεις Μητσοτάκη για καλές θέσεις εργασίας και υψηλές αμοιβές

Εάν οι ΗΠΑ κατασχέσουν τα παγωμένα αποθέματα της Ρωσίας, η Μόσχα μπορεί να απαντήσει ανάλογα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα