ΑΘΗΝΑ
15:09
|
20.04.2024
Για "έργο ματαιοδοξίας" κατηγορούν τον πρόεδρο της χώρας, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, οι επικριτές του.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου διέταξε την Τετάρτη (3/11) την κυβέρνησή του να αρχίσει να μεταφέρει τα γραφεία της τον επόμενο μήνα σε μια εκτεταμένη νέα διοικητική πρωτεύουσα στην έρημο έξω από το Κάιρο, δήλωσε εκπρόσωπός του. Ο πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι έδωσε εντολή στην κυβέρνηση να ξεκινήσει μια εξάμηνη δοκιμαστική περίοδο εργασίας από το νέο συγκρότημα από την 1η Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, Μπασάμ Ράντι.

Η “πόλη” αξίας 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι το μεγαλύτερο από τα μεγαλεπήβολα έργα που έχει δρομολογήσει ο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι από την ανάληψη των καθηκόντων του το 2014. Χτίζεται σε μια έκταση 170.000 στρεμμάτων (περίπου 45 χιλιόμετρα) ανατολικά του Καΐρου και έχει σχεδόν διπλάσιο μέγεθος από τη γνωστή πρωτεύουσα της Αιγύπτου. Σχεδιάζεται να στεγάσει 6,5 εκατομμύρια ανθρώπους.

Οι επικριτές του πρότζεκτ χαρακτηρίζουν το “όραμα” Σίσι ως ένα έργο ματαιοδοξίας, επισημαίνοντας πως το κόστος του θα μπορούσε να είχε διοχετευθεί σε άλλα αναπτυξιακά έργα στη χώρα.

Όμως, η κυβέρνηση της Αιγύπτου εμμένει ότι η νέα διοικητική πρωτεύουσα είναι απαραίτητη για να απορροφήσει τον ραγδαία αυξανόμενο πληθυσμό του Καΐρου, ο οποίος προβλέπεται να ανέλθει σε περίπου 40 εκατομμύρια μέχρι το 2050. Ο Αιγύπτιος πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι η νέα πρωτεύουσα, καθώς και άλλα έργα που έχουν δρομολογηθεί, από νέους δρόμους και συγκροτήματα κατοικιών έως την επέκταση της διώρυγας του Σουέζ, προσελκύουν επενδυτές και δημιουργούν θέσεις εργασίας για τους περισσότερους από τους 100 εκατομμύρια κατοίκους της χώρας.

Η “νέα” διοικητική πόλη θα στεγάσει την προεδρία, το υπουργικό συμβούλιο, το κοινοβούλιο και τα υπουργεία. Επιπλέον, αναμένεται να διαθέτει ένα δημόσιο πάρκο μήκους 21 μιλίων, αεροδρόμιο, όπερα, ένα αθλητικό συγκρότημα και 20 ουρανοξύστες, μεταξύ των οποίων και ο υψηλότερος της Αφρικής, ύψους στα 345 μέτρα.

Τέλος, υπήρχαν κυβερνητικά σχέδια για τη μετεγκατάσταση 52.300 κυβερνητικών υπαλλήλων στη νέα πρωτεύουσα έως τα μέσα του 2020, τα οποία λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε ο άνδρας που αυτοπυρπολήθηκε έξω από τη δίκη του Τραμπ στο Μανχάταν

Ανδρουλάκης: Στις ευρωεκλογές να αποδοκιμαστεί η κυβέρνηση

Έκρηξη σε στρατιωτική βάση στο Νότιο Ιράκ

ΠΑΣΟΚ: Ανακοινώθηκαν οι τελευταίοι οκτώ του ευρωψηφοδελτίου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα