ΑΘΗΝΑ
19:37
|
04.05.2024
Ο πρωθυπουργός επιθεώρησε πρότυπα έργα βιώσιμης ανάπτυξης του προγράμματος GR-eco islands.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα πρότυπα έργα που εντάσσονται στο πρόγραμμα μετατροπής της Χάλκης σε υπόδειγμα αειφορίας, στο πλαίσιο του προγράμματος GR – eco islands, επιθεώρησε το πρωί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την  επίσκεψή του στο νησί.

Ο πρωθυπουργός παρακολούθησε το πρωί την παράδοση των οχημάτων στα στελέχη των υπηρεσιών και στη συνέχεια επιβιβάστηκε σε ηλεκτροκίνητο καΐκι, χορηγεία της εταιρείας Παπαστράτος στην Ενεργειακή Κοινότητα της Χάλκης προκειμένου να επισκεφθεί το χώρο όπου εγκαταστάθηκε το φωτοβολταϊκό.

Εικόνα


Ακολού΄θως επισκέφθηκε το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Χάλκης «Δημήτριος Κρεμαστινός», όπου με την χορηγία του Ιδρύματος Vodafone λειτουργεί πρόγραμμα τηλεϊατρικής που επιτρέπει στους κατοίκους να έχουν πρόσβαση σε ευρύ φάσμα υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης.



Αμέσως μετά μετέβη στο σχολείο του νησιού, ένα από τα πολλά σημεία που απολαμβάνουν πολύ υψηλές ταχύτητες 5G και Wi-Fi χάρη στις υποδομές συνδεσιμότητας που έχει εγκαταστήσει η Vodafone. Η εταιρεία έχει επίσης εξοπλίσει αίθουσα του σχολείου με σειρά τεχνολογικών εργαλείων, όπως υπολογιστές, τάμπλετ και έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή.

Τι είναι η πρωτοβουλία GR-eco islands

Η πρωτοβουλία GR-eco islands εντάσσεται στο ευρύτερο κυβερνητικό σχέδιο μετάβασης προς “πράσινες” πηγές Ενέργειας και βιώσιμης ανάπτυξης και επιδιώκει (με το αζημίωτο για τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στους συναφείς τομείς…) τη μετατροπή των νησιών της Ελλάδας σε πρότυπα πράσινης οικονομίας, ενεργειακής αυτονομίας, ψηφιακών καινοτομιών και οικολογικής κινητικότητας. 

Σε αυτήν εντάσσονται δράσεις όπως η αυξημένη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), η προώθηση της ενεργειακής απόδοσης, η βιώσιμη διαχείριση των αποβλήτων και των υδάτων, ο εξηλεκτρισμός των μεταφορών, ο πράσινος μετασχηματισμός της γεωργίας και του τουρισμού και η ανάπτυξη των λιμενικών και άλλων υποδομών, μέσω στοχευμένων παρεμβάσεων και προσαρμοσμένων προγραμμάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και των συναρμόδιων υπουργείων, υπό την «ομπρέλα» του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα.

Σε πρώτη φάση προτεραιότητα δίνεται στα μικρότερα, μη διασυνδεμένα και απομακρυσμένα νησιά, που πληρούν πληθυσμιακά κριτήρια, αλλά και βάσει του πλάνου ηλεκτρικής διασύνδεσής τους στο ηπειρωτικό σύστημα, των ενεργειακών τους αναγκών, την τουριστική κίνηση σε αυτά και την προσβασιμότητά τους.

Τα “πράσινα έργα”ανάπτυξης στην Χάλκη

Οι δράσεις στο νησί της Χάλκης περιλαμβάνουν την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος ισχύος 1MWp, το οποίο θα παράγει πράσινη ενέργεια ικανή να καλύψει την ενεργειακή ζήτηση των κατοίκων του νησιού, μέσω της μεθόδου του Εικονικού Ενεργειακού Συμψηφισμού (Virtual Net Metering).

Μέρος του έργου είναι η δωρεά έξι (6) αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων, τα οποία θα ενισχύσουν τον στόλο των οχημάτων της Αστυνομίας και του Λιμενικού, αλλά και του Δήμου, με την παράλληλη τοποθέτηση τεσσάρων (4) φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων στο λιμάνι του νησιού.

Ταυτόχρονα, θα αναβαθμιστεί ο δημόσιος φωτισμός με «έξυπνα» συστήματα διαχείρισης. Επιπλέον, θα αναπτυχθούν καινοτόμες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες και τεχνολογικές εφαρμογές για την υποστήριξη της ηλεκτρονικής μάθησης, με την ανάπτυξη υποδομής 5G και ευρυζωνικών δικτύων.

Στο πλαίσιο δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ), το συνολικό ποσό της δωρεάς προς τους κατοίκους και τον Δήμο Χάλκης ανέρχεται σε 1,2 εκατ. ευρώ.

Οι εταιρίες-χορηγοί πίσω από τα έργα

Το έργο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την ευγενική συμμετοχή της γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει αναλάβει να υποστηρίξει τη διαδικασία αδειοδότησης, ενώ ο δήμος Χάλκης έχει ιδρύσει την Ενεργειακή Κοινότητα με τον διακριτικό τίτλο “ChalkiON”.

Η ΔΕΗ κάλυψε το κόστος των υλικών που απαιτούνται για την κατασκευή του φωτοβολταϊκού σταθμού, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη μεταφορά υλικών, ηλεκτρικών οχημάτων και φορτιστών στο λιμάνι της Χάλκης.

Εικόνα

Επίσης, η Citroën και η ALD Automotive προσφέρουν ως δωρεά τα ηλεκτρικά οχήματα στον δήμο Χάλκης  για την αναβάθμιση του στόλου της Αστυνομίας και του Λιμενικού.

Επιπλέον, η Akuo Energy και η Omexom/Vinci Energies ήταν υπεύθυνες για την αδειοδότηση, την ανάπτυξη και την κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάρκου. Παράλληλα, οι δύο αυτές εταιρείες έχουν αναλάβει τον «έξυπνο» δημόσιο και αρχιτεκτονικό φωτισμό στο δημαρχείο της πόλης και τον πύργο με το παλιό ρολόι του δήμου Χάλκης.

Τέλος, ένα μεγάλο μέρος των τουριστικών θαλάσσιων μετακινήσεων, ιδιαίτερα κατά τη θερινή περίοδο, θα εκτελείται από ένα ηλεκτρικό σκάφος, χορηγία της εταιρείας Παπαστράτος, στο πλαίσιο των προσπαθειών της εταιρείας για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης.

Το σκάφος είναι ηλιακά ηλεκτροκίνητο, με ενσωματωμένα πάνελς φωτοβολταϊκών και φορτίζει είτε από τον ήλιο είτε με παροχή ρεύματος.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σαντίκ Καν επανεξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου για τρίτη θητεία

Το Πακιστάν καταγράφει τον «πιο βροχερό Απρίλιο» εδώ και περισσότερα από 60 χρόνια

Disiecta Membra #11: Από τον ζιγκολό στον incel, μια διαδρομή με αυτοκίνητα

Κουτσούμπας: Το τέλος του Γολγοθά, η Ανάσταση, βρίσκεται στα δικά μας χέρια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα