ΑΘΗΝΑ
14:34
|
24.04.2024
Εκθετική αύξηση των διατάξεων που περιστέλλουν το δικαίωμα των γυναικών σε νόμιμες και ασφαλείς αμβλώσεις παρατηρήθηκε στις ΗΠΑ από την έναρξη του 2021.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έντονη ανησυχία για την εκθετική αύξηση του αριθμού των νόμων που περιστέλλουν το δικαίωμα των γυναικών σε νόμιμες και ασφαλείς αμβλώσεις από την έναρξη του 2021 εκφράζουν ακτιβιστές/-τριες και οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κάνοντας λόγο για έντεχνη προσπάθεια παράκαμψης των ομοσπονδιακών διαταγμάτων.

Την ώρα που το Ανώτατο Δικαστήριο εξετάζει τον νόμο περί περιορισμού των αμβλώσεων του Τέξας και την νομοθεσία του Μισισιπή, που επιχειρεί να αμφισβητήσει ευθέως τον νόμο – ορόσημο Roe Vs Wade, τοπικές κυβερνήσεις φέρεται, σύμφωνα με δημοσίευμα του NBC, να ψηφίζουν με αμείωτο ρυθμό νόμους περί απαγόρευσης των αμβλώσεων.

Για μια ιδιαίτερα ανησυχητική περίοδο, η οποία αναμένεται να έχει ιδιαίτερα επιβλαβή αντίκτυπο, ειδικά σε ορισμένες από τις πιο ευάλωτες κοινότητες έκανε λόγο η πρόεδρος του αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου για την Αναπαραγωγική Υγεία, Andrea Miller, χαρακτηρίζοντας το τρέχον πολιτικό κλίμα σε ό,τι αφορά στην άμβλωση ως “σημαντικά χειρότερο” από αυτό της τελευταίας 20ετίας, κατά την οποία η ίδια εργάζεται για την προστασία του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης του σώματος. 

Σημειώνεται ότι τα εν  λόγω τοπικά διατάγματα δεν υπόκεινται επί της ουσίας σε ομοσπονδακό έλεγχο, καθώς αντί να μεταφέρουν το “βάρος” της επιβολής της απαγόρευσης στους αξιωματούχους της εκάστοτε πόλης, δίνουν σε ιδιώτες το δικαίωμα να προβούν σε μήνυση εναντίον οποιουδήποτε προσώπου προχώρησε σε άμβλωση ή υποστήριξε κάποιο άλλο άτομο προκειμένου να ολοκληρώσει τη διαδικασία. Πρόκειται για την ίδια στρατηγική που βρίσκεται στο επίκεντρο του νέου περιοριστικού νόμου των αμβλώσεων του Τέξας που συζητήθηκε ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου τη Δευτέρα. 

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία απογραφής του πληθυσμού, σχεδόν οι μισοί από τους δήμους που έχουν εγκρίνει σχετικές απαγορεύσεις έχουν λιγότερους από 1.000 κατοίκους, με με εξαίρεση το Lubbock του Τέξας με τον πληθυσμό των 260.000 κατοίκων. Παράλληλα, στους δήμους των οποίων οι κυβερνήσεις επιχειρούν να παρακάμψουν την συζήτηση που επί δεκαετίες έχει μετακινηθεί σε κρατικό και εθνικό επίπεδο με νομοθετήματα που καθιστούν δυνατή την παράκαμψη των αντίστοιχων ομοσπονδιακών, αναμένεται η προσχώρηση και του Λονδίνο του Οχάιο. “Πρόκειται για μία κατάφωρη επίθεση εναντίον των γυναικών, μια επικίνδυνη επίθεση στο δικαίωμα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, αλλά και μια ντροπή για το κράτος μας. Η ποινικοποίηση θα έχει δυσανάλογες συνέπειές στις έγχρωμες γυναίκες, τα μη δυαδικά άτομα και όσα πρόσωπα βρίσκονται σε ήδη μειονεκτική θέση στο σύστημα υγείας και ποινικής δικαιοσύνης” ανέφερε σχετικά η πρόεδρος της κατώτερης Βουλής του Οχάιο, Emilia Sykes. 

Σύμφωνα με την Ariana Ybarra, ιδρυτικό μέλος του NARAL Pro-Choice Ohio, οι συγκεκριμένες δημοτικές απαγορεύσεις αποτελούν απλώς μια διαφορετική τακτική στην προσπάθεια ανατροπής του Roe Vs Wade από όσους αντιμάχονται το δικαίωμα στην άμβλωση και την αυτοδιάθεση του σώματος, πράγμα στο οποίο συμφώνησε μάλιστα η αντιπρόεδρος της συντηρητικής οργάνωσης του Οχάιο «Warren Right to Life», Lori Viars,  αναφερόμενη ευθέως σε μια «εναλλακτική» στις πολιτικές της διοίκησης του Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος τον περασμένο μήνα ζήτησε μέσω του Υπουργείου Δικαιοσύνης την ακύρωση του νόμου περί περιορισμού των αμβλώσεων στο Τέξας. 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κολούμπια απειλεί τους φοιτητές με παρέμβαση της Εθνοφρουράς

Αποφασίστηκε η άρση της ασυλίας του Κυριάκου Βελόπουλου

Στην Κίνα ο Μπλίνκεν- Πιθανή μια συνάντηση με τον Σι Τζινπίνγκ

Άλογα του Ιππικού «δραπέτευσαν»-Πανικός και τραυματίες στο κέντρο του Λονδίνου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα