ΑΘΗΝΑ
19:05
|
25.04.2024
Για απόπειρα δολοφονίας του πρωθυπουργού κάνει λόγο το Ιράκ, εν μέσω τεταμένου πολιτικού κλίματος στη χώρα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

“Ηρεμία και αυτοσυγκράτηση” ζητά με tweet του ο Πρωθυπουργός του Ιράκ, Μουσταφά αλ-Καζίμι (Mustafa al-Kadhemi), δηλώνοντας πως βγήκε “αλώβητος” από την επίθεση με drone στην κατοικία του στην Πράσινη ζώνη της Βαγδάτης τα ξημερώματα της Κυριακής, εν μέσω όξυνσης των πολιτικών εντάσεων στη χώρα. 

“Είμαι καλά, δόξα τω Θεώ, ανάμεσα στον λαό μου, και ζητώ ηρεμία και αυτοσυγκράτηση από όλους, για χάρη του Ιράκ” ανέφερε ο Ιρακινός Πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας πως “οι πύραυλοι της προδοσίας δεν θα αποθαρρύνουν τους πιστούς και δεν θα υπάρξει η παραμικρή παρέκκλιση στη σταθερότητα και την επιμονή των ηρωικών δυνάμεων ασφαλείας μας να διαφυλάξουν την ασφάλεια του λαού”. 

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η επίθεση στην καλά φυλασσόμενη Πράσινη Ζώνη, η οποία φιλοξενεί μεταξύ άλλων και την αμερικανική πρεσβεία επιβεβαιώθηκε νωρίτερα, με πηγές του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters να κάνουν λόγο και για τραυματισμό πολλών μελών της προσωπικής φρουράς του Καζίμι, ενώ το γραφείο του Πρωθυπουργού χαρακτήρισε το συμβάν ως “αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας”. Εικόνες που δημοσιεύθηκαν από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων INA έδειχναν ζημιές σε ορισμένα σημεία της πρωθυπουργικής κατοικίας και ένα κατεστραμμένο όχημα SUV σταθμευμένο στο γκαράζ. “Είναι νωρίς για να πούμε από τώρα ποιος πραγματοποίησε την επίθεση. Ελέγχουμε τις πληροφορίες μας και αναμένουμε τα αποτελέσματα της αρχικής έρευνας για να υποδείξουμε τους δράστες” δήλωσε μιλώντας στο Reuters aξιωματούχος ασφαλείας, συμπληρώνοντας ότι τα υπολείμματα του μικρού drone με εκρηκτικά που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση ανασύρθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας προκειμένου να υποβληθούν σε έρευνα. 

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έσπευσε να καταδικάσει την επίθεση και να προσφέρει βοήθεια για την εύρεση των δραστών, με τον εκπρόσωπο Τύπου της Ουάσινγκτον, Νέντ Πράις να κάνει λόγο για “προφανή τρομοκρατική ενέργεια”, η οποία “στράφηκε στην καρδιά του ιρακινού κράτους”. Ο ίδιος προσέθεσε ότι “είμαστε σε στενή επαφή με τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας που έχουν επιφορτιστεί με την διατήρηση της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας του Ιράκ και προσφέραμε τη βοήθειά μας για την διερεύνηση αυτής της επίθεσης”. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του AFP, ένας μεγάλος αριθμός δυνάμεων ασφαλείας αναπτύχθηκε μετά την επίθεση μέσα και γύρω από την οχυρωμένη Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης, όπου στεγάζονται κυβερνητικά κτίρια και ξένες πρεσβείες, ενώ όπως μεταδίδει το Reuters, εκπρόσωπος του ανώτατου διοικητή των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων δήλωσε ότι η κατάσταση ασφαλείας εντός της Ζώνης είναι πλέον σταθερή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίθεση έλαβε χώρα εν μέσω όξυνσης της πολιτικής έντασης σχετικά με τα αποτελέσματα των εκλογών της 10ης Οκτωβρίου, των οποίων τα προκαταρκτικά αποτελέσματα έδειξαν σημαντική πτώση  στις κοινοβουλευτικές της έδρες της Συμμαχίας Conquest (Fatah), του πολιτικού βραχίονα του φιλοϊρανικού πολυκομματικού παραστρατιωτικού δικτύου Hashed al-Shaabi, με τους υποστηρικτές της να κάνουν λόγο για εκλογική νοθεία.

Σύμφωνα με αρχικά στοιχεία, το Conquest κέρδισε περίπου 15 από τις 329 έδρες του κοινοβουλίου τον περασμένο μήνα, αντί των 48 που κατείχε προηγουμένως, γεγονός που το υποβιβάζει σε δεύτερο μεγαλύτερη δύναμη. Ο μεγάλος νικητής αυτή τη φορά, με περισσότερες από 70 έδρες σύμφωνα με την αρχική καταμέτρηση, ήταν το κίνημα του Moqtada Sadr, ενός σιίτη μουσουλμάνου ιεροκήρυκα που έκανε εκστρατεία ως εθνικιστής και επικριτής του Ιράν. Τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών αναμένονται εντός εβδομάδων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μακρόν: Η Ευρώπη κινδυνεύει να πεθάνει

«Η Ευρώπη το σπίτι μας» μένει χωρίς στέγη σε Ισπανία και Πορτογαλία

Με προσάρτηση της Δυτικής Όχθης απειλεί Ισραηλινός ακροδεξιός υπουργός

Τροχαίο στη Βουλή: Ενοχή του αστυνομικού για τον θάνατο του Λαλαούνη ζητά ο εισαγγελέας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα