Την περασμένη Τετάρτη, έγινε στο β’ Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθήνας η δίκη των Γ. Βούτση – Βογιατζή και Γκάμπριο Γκαλούτσι για τη λεγόμενη “επίθεση με τρικάκια”, τον Δεκέμβριο του 2020, στην οδό Αμερικής, έξω από το γραφείο (και κατοικία) της γ.γ. Αντεγληματικής Πολιτικής, Σοφίας Νικολάου.
Η παρέμβαση ήταν μια διαμαρτυρία για τον θάνατο τριών κρατουμένων από κορονοϊό στις απροστάτευτες από την πανδημία φυλακές.
Από τη φρουρά της Σοφίας Νικολάου είχαν ακινητοποιηθεί οι δυο κατηγορούμενοι, ενώ η ίδια τούς έκανε μήνυση για απειλή και εξύβριση, ισχυριζόμενη ότι η ενέργεια της προκάλεσε “τρόμο και ανησυχία” και ότι την εξύβριζε. Οι κατηγορούμενοι δικάστηκαν αυθημερόν με τη διαδικασία του αυτόφωρου. Η Σ. Νικολάου δεν προσήλθε τότε στο δικαστήριο, με ανάρτησή της όμως στο twitter τόνισε ότι από τέτοιες πράξεις δεν φοβάται.
Το δικαστήριο αθώωσε τους κατηγορούμενους για τις κατηγορίες της απειλής και της απείθειας (για τις συνθήκες της σύλληψής τους) και ανέβαλε την υπόθεση για την κατηγορία της εξύβρισης, θεωρώντας την παρουσία της Νικολάου αναγκαία.
Την περασμένη Τετάρτη, δικάστηκε τελικά η κατηγορία της εξύβρισης. Η δίκη ήταν πρώτη στο πινάκιο της ημέρας και από νωρίς έξω από το κτίριο στην Ευελπίδων υπήρχε υπερβολική παρουσία αστυνομίας, ενώ και στην αίθουσα τις περισσότερες θέσεις τις είχαν καταλάβει από νωρίς αστυνομικοί με πολιτικά.
Λίγο πριν από τις 9, εισήλθε στην αίθουσα η κ. Νικολάου, περιστοιχισμένη από ισχυρή αστυνομική δύναμη, και κάθισε στα έδρανα της πολιτικής αγωγής. Κατά την άφιξη και κατά την αναχώρησή της, έγινε δεκτή με συνθήματα διαμαρτυρίας από ομάδα αλληλέγγυων.
Η κ. Νικολάου σημείωσε πως βρίσκεται στο δικαστήριο όχι ως πολίτης, αλλά ως γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, και δήλωσε ότι θεωρεί πως θίγει προσωπικά την τιμή και την υπόληψή της η έκφραση “δολοφόνος κρατουμένων” που αναγραφόταν στα τρικάκια, επιμένοντας ότι πρόκειται για προσωπική επίθεση στον χαρακτήρα της και δεν αφορά την κατάσταση στις φυλακές.
Μίλησε, μάλιστα, για έχθρα των κατηγορουμένων απέναντί της, επειδή η ίδια τα έβαλε με τις μαφίες των φυλακών, τις οποίες, όπως είπε, υποστηρίζουν οι κατηγορούμενοι και οι ομοϊδεάτες τους. Παράλληλα, εκθείασε την πολιτική της, αναφερόμενη στους συνεχείς ελέγχους στις φυλακές, στα ηλεκτρονικά επισκεπτήρια, στις μεταγωγές για αποσυμφόρηση και στον “μικρό” αριθμό νεκρών κρατουμένων.
Τελείως αντίθετη εικόνα μετέφερε στο δικαστήριο η μάρτυρας υπεράσπισης των κατηγορουμένων, μέλος της Επιτροπής Αλληλεγγύης στους Κρατούμενους, που διοργάνωσε την καμπάνια με τα τρικάκια στην Αθήνα.
Η μάρτυρας αναφέρθηκε στην τραγική κατάσταση των φυλακών, που επιδεινώθηκε περισσότερο μέσα στην πανδημία, στην έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και προστατευτικών ειδών, στον αριθμό των νεκρών κρατουμένων την περίοδο πριν από την καμπάνια. Αποκάλυψε την επίσημη οδηγία της Γενικής Γραμματείας, ότι οι κρατούμενοι που αναγκάζονταν να κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι έπρεπε -για λόγους περιορισμού της διασποράς του ιού- να κοιμούνται ο ένας με το κεφάλι στα πόδια του άλλου.
Στην απολογία τους, οι κατηγορούμενοι επέμειναν ότι το σύνθημα για το οποίο δικάζονται ανάγεται στη σφαίρα της πολιτικής κριτικής και δεν συνιστά ποινικό αδίκημα, ανέφεραν αντίστοιχα παραδείγματα (“Μπους δολοφόνε” κ.λπ.) και χαρακτήρισαν τη δίωξή τους πολιτική, που στοχεύει στη φίμωση του αντίπαλου πολιτικού λόγου.
Η εισαγγελέας επισήμανε ότι τα δημόσια πρόσωπα οφείλουν να έχουν μεγαλύτερη ανοχή στην κριτική, θύμισε το σύνθημα του περασμένου καλοκαιρού “Μητσοτάκη γ…” και ζήτησε την απαλλαγή των κατηγορουμένων, κάνοντας δεκτό ότι το σύνθημα στο τρικάκι ανήκει στη σφαίρα της πολιτικής κριτικής. Η πρόεδρος αποφάσισε την αθώωσή τους, με το ίδιο σκεπτικό, όπως είπε.
ΠΗΓΗ: ΕΦ. ΣΥΝ.