ΑΘΗΝΑ
10:00
|
03.05.2024
Το σενάριο των πρόωρων εκλογών δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο καθώς θα προηγηθούν μια σειρά από διαδικασίες που θα καθορίσουν τις εξελίξεις.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έληξε η διορία που είχε δώσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και επικεφαλής του δεξιού VMRO-DPMNE της Βορείου Μακεδονίας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, στον Ζόραν Ζάεφ προκειμένου να υποβάλει και επίσημα την παραίτησή του από την πρωθυπουργία της και καθώς αυτό δεν έγινε κατέθεσε πρόταση μομφής στην κυβέρνηση προσδοκώντας να αναλάβει αυτός εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Το σενάριο των πρόωρων εκλογών δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο καθώς θα προηγηθούν μια σειρά από διαδικασίες που θα καθορίσουν τις εξελίξεις.

Αρχικά ο πρόεδρος της Βουλής θα δώσει περιθώριο τριών ημερών προκειμένου να συζητηθεί η πρόταση μομφής και θα ακολουθήσει ψηφοφορία που θα χρειαστεί να συγκεντρώσει τουλάχιστον 61 ψήφους προκειμένου να πέσει η κυβέρνηση Ζάεφ.

Βουλευτής του εθνικιστικού VMRO-DPMNE δήλωσε πως την πρόταση μομφής υπογράφουν 61 βουλευτές και πως υπάρχουν ήδη εντατικές διαβουλεύσεις και με άλλους βουλευτές ώστε μια πιθανή κυβέρνηση του VMRO-DPMNE να συγκεντρώσει παραπάνω από 61 βουλευτές σε σύνολο 120.

Υπενθυμίζεται πως ο βασικός παράγοντας που έγειρε την πλάστιγγα υπέρ της αντιπολίτευσης ήταν η αποστασία του μικρού αλβανικού κόμματος BESA του οποίου τέσσερις βουλευτές στήριξαν την κυβερνητική πλειοψηφία του Ζάεφ, εξασφαλίζοντας του 62 βουλευτές.

Αφού ο αρχηγός του BESA, Μπιλάλ Κασάμι, κέρδισε την κούρσα για τη δημαρχία στο Τέτοβο την περασμένη Κυριακή, το κόμμα θα έχει πλέον τρεις βουλευτές στη Βουλή. Η θέση του Κασάμι θα αναπληρωθεί από τους Σοσιαλδημοκράτες καθώς SDSM και BESA είχαν κοινή λίστα στις εκλογές του 2020.

Ο Μπιλάλ Κασάμι είχε δηλώσει κατ΄ επανάληψη τη στήριξη του στην κυβέρνηση Ζάεφ λέγοντας ότι θα πρέπει να συνεχίσει να ηγείται της χώρας μέχρι τις επόμενες εκλογές το 2024. Μέχρι την Παρασκευή (5/11) που έκανε στροφή ανακοινώνοντας πως αίρει τη στήριξη του στην κυβέρνηση.

Έκπληξη προκαλεί επίσης η συμπαράταξη του κόμματος της Αριστεράς (Levica) με την πρωτοβουλία του VMRO, στη λογική της ανάσχεσης της ατλαντικής και ευρωενωσιακής πορείας της χώρας.

Πηγές: Euractiv, Exit News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η διακοπή των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ και τι μπορεί να σημαίνει

Εργατική Πρωτομαγιά με 191 νεκρούς εν ώρα εργασίας στην Ιταλία

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα