ΑΘΗΝΑ
01:11
|
20.04.2024
Ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποιεί ένα μαζικό πρόγραμμα αναγνώρισης προσώπου στην κατεχόμενη Χεβρώνα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας χρησιμοποιούν προηγμένη τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου για τον έλεγχο των Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Χεβρώνα της Δυτικής Όχθης και δημιουργούν μια τεράστια ψηφιακή βάση δεδομένων παρακολούθησης των κατοίκων, βάζοντας τους στρατιώτες να τους βγάζουν φωτογραφίες με κινητά τηλέφωνα, ανέφερε τη Δευτέρα η Washington Post.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πρωτοβουλία αναπτύχθηκε τα τελευταία δύο χρόνια και βασίζεται σε μια τεχνολογία των σύγχρονων κινητών τηλεφώνων που ονομάζεται Blue Wolf, η οποία καταγράφει φωτογραφίες των προσώπων των κατοίκων της Χεβρώνας και τις ταιριάζει με μια μεγάλη βάση δεδομένων.

Η Washington Post εκτιμά ότι αρκετές χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν φωτογραφηθεί για τη συγκεκριμένη βάση δεδομένων, με πρώην στρατιώτες να περιγράφουν στην εφημερίδα πώς τους δόθηκε κίνητρο να τραβήξουν όσο το δυνατόν περισσότερες φωτογραφίες, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, με βάση ένα σύστημα μπόνους.

Οι Ισραηλινές δυνάμεις έχουν εγκαταστήσει κάμερες σάρωσης προσώπου στα σημεία ελέγχου (check point) της κατεχόμενης Χεβρώνας για να βοηθούν τους στρατιώτες να αναγνωρίζουν τους Παλαιστίνιους πριν τον έλεγχο ταυτοτήτων. Με την αναγνώριση προσώπου από τη βάση δεδομένων, μπορούν να τους συλλάβουν αμέσως μόλις η εφαρμογή “χτυπήσει συναγερμό”.

“Δεν θα αισθανόμουν άνετα αν το χρησιμοποιούσαν στο εμπορικό κέντρο [της γενέτειράς μου], ας το θέσουμε έτσι”, δήλωσε στην εφημερίδα ένας πρόσφατα αποστρατευθείς στρατιώτης που αναφέρει ότι υπηρέτησε σε μονάδα πληροφοριών. “Ο κόσμος ανησυχεί για τα δακτυλικά αποτυπώματα, αλλά αυτό είναι πολύ χειρότερο”. Συμπληρώνει δε ότι αποφάσισε να μιλήσει δημόσια γιατί το σύστημα αυτό αποτελεί “πλήρη παραβίαση της ιδιωτικής ζωής ενός ολόκληρου λαού”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Δύο χρόνια με αναστολή σε κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα