ΑΘΗΝΑ
01:11
|
19.05.2024
Πάνω από 25.000 τόνοι πλαστικών αποβλήτων επιπλέουν στους ωκεανούς λόγω του COVID-19, σύμφωνα με έρευνα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το πρόβλημα της μαζικής ρύπανσης του περιβάλλοντος από τα μέσα μαζικής προστασίας για τον κορονοϊό, χρησιμοποιημένες μάσκες, γάντια, αντισηπτικά μπουκάλια κ.ά., αποτελεί σημαντική απειλή για τη βιόσφαιρα σε παγκόσμια κλίμακα επισημαίνει πρόσφατη έρευνα επιστημόνων

Περισσότεροι από 25.000 τόνοι εξοπλισμού ατομικής προστασίας και άλλων τύπων πλαστικών σκουπιδιών που σχετίζονται με το COVID-19 μολύνουν τους ωκεανούς, αποκαλύπτει η έρευνα που πραγματοποίησαν ερευνητές από τη Σχολή Ατμοσφαιρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Nanjing και το Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας Scripps του UC San Diego, για την περίοδο από την έναρξη της πανδημίας το 2020 έως τον Αύγουστο του 2021.

Σύμφωνα με το υπολογιστικό μοντέλο των επιστημόνων σχεδόν τα τρία τέταρτα, περίπου το 71%, των αποβλήτων που παράγονται από δραστηριότητες σχετικές με τον κορονοϊό, θα ξεβραστεί στις παραλίες μέχρι το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με την έρευνα, από την έναρξη της επιδημίας έως τον Αύγουστο του 2021, 193 χώρες του κόσμου παρήγαγαν 8,4 εκατομμύρια τόνους πλαστικών σκουπιδιών που σχετίζονται με την πανδημία. Τα περισσότερα προέρχονται από τα ιατρικά απόβλητα που παράγονται από τα νοσοκομεία, γεγονός που “επισκιάζει” τη συμβολή των μέσων ατομικής προστασίας.

“Τα πλαστικά απόβλητα απειλούν τη θαλάσσια ζωή και έχουν καταστεί μείζον παγκόσμιο περιβαλλοντικό πρόβλημα”, αναφέρεται στην εισαγωγή του εγγράφου. “Η πρόσφατη πανδημία COVID-19 οδήγησε σε αυξημένη ζήτηση για πλαστικό μιας χρήσης, εντείνοντας την πίεση σε αυτό το ήδη εκτός ελέγχου πρόβλημα”.

Οι μάσκες, οι ασπίδες προσώπου, τα γάντια μίας χρήσης και οι χειρουργικές ρόμπες είναι παραδείγματα εξοπλισμού ατομικής προστασία, όπως και κάθε πλαστική συσκευασία που χρησιμοποιείται για την αποθήκευση αυτών των προϊόντων, καθώς και το πλαστικό από τα κιτ δοκιμών, θεωρούνται όλα “πλαστικό που σχετίζεται με το COVID-19” και αν δεν απορριφθούν σωστά, όλες αυτές οι ουσίες μπορούν να διεισδύσουν σε ποτάμια και τελικά να καταλήξουν στους ωκεανούς.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η πλειονότητα των πλαστικών αποβλήτων των ωκεανών είναι πιθανόν να κατακάτσει στις παραλίες και στον πυθμένα μέσα σε τρία έως τέσσερα χρόνια, ενώ ένα μικρότερο μέρος θα βγει στον ανοιχτό ωκεανό, όπου τελικά θα παγιδευτεί στα κέντρα των ωκεάνιων λεκανών ή των τεράστιων συστημάτων περιστρεφόμενων ρευμάτων σε καθέναν από τους πέντε μεγάλους ωκεανούς.

Δυστυχώς, οι “κηλίδες σκουπιδιών” που αποτελούνται από μέσα ατομικής προστασίας για τον κορωνοϊό, απορρίμματα, αλιευτικά εργαλεία και άλλα απόβλητα μπορούν να συνεχίσουν να σχηματίζονται στα πέντε υποτροπικά κυκλώματα του κόσμου. Ο Αρκτικός Ωκεανός, ειδικότερα, αποτελεί “αδιέξοδο” για τα πλαστικά σκουπίδια που ωθούνται σε αυτόν, σύμφωνα με τους ερευνητές λόγων των μοτίβων της ωκεάνιας κυκλοφορίας.

Πηγή: Sputnic

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τουλάχιστον 50 νεκροί από πλημμύρες στο Αφγανιστάν

Νέες πλημμύρες προκαλούν χάος στο Αφγανιστάν: Νεκροί και καταστροφές

Γερμανία: Σφοδρές βροχοπτώσεις χτύπησαν το Σάαρλαντ

Ο καιρός σήμερα: Σκόνη, ζέστη και λασποβροχές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα