ΑΘΗΝΑ
23:27
|
05.05.2024
Σύμφωνα με το NRC, έως και 300.000 Αφγανοί έχουν εκτοπιστεί μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν τον Αύγουστο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Περίπου 4-5.000 Αφγανοί πρόσφυγες υπολογίζεται ότι διασχίζουν τα σύνορα του Ιράν από τον Αύγουστο που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες αναμένεται να φτάσουν στη χώρα τον χειμώνα, ανακοίνωσε σήμερα (Τετάρτη, 10/11) το Νορβηγικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (NRC), μη κερδοσκοπική οργάνωση (ΜΚΟ) που δρα στο συγκεκριμένο πεδίο.

Η άφιξη χιλιάδων παιδιών, γυναικών και ανδρών προσφύγων στο Ιράν σε καθημερινή βάση έχει αυξήσει σημαντικά τις ανθρωπιστικές ανάγκες του, επεσήμανε στην ανακοίνωσή του το NRC, με την οποία απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα για την αύξηση της οικονομικής βοήθειας προς το Ιράν, το οποίο ήδη μαστίζεται από οξυμένη οικονομική κρίση διαμέσου του χρόνιου εμπάργκο των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το NRC, έως και 300.000 Αφγανοί έχουν εκτοπιστεί μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν τον Αύγουστο.

“Θα πρέπει να υπάρξει άμεσα μια αύξηση της βοήθειας τόσο στο εσωτερικό του Αφγανιστάν, όσο και στις γειτονικές χώρες όπως το Ιράν πριν από την έλευση του τρομερού ψύχους του χειμώνα”, προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας της ΜΚΟ, Γιαν Έγκελαντ.

Το Ιράν και το Πακιστάν υπολογίζεται ότι φιλοξενούν συνδυαστικά περίπου το 90% των 5 εκατομμυρίων Αφγανών που έχουν διαφύγει από τη χώρα τους.

Σύμφωνα με υπηρεσίες του ΟΗΕ, έως και 22,8 εκατομμύρια άνθρωποι, περισσότεροι από τον μισό πληθυσμό των 39 εκατομμυρίων κατοίκων του Αφγανιστάν, πλήττονται από την οξεία επισιτιστική κρίση που επικρατεί στη χώρα τους τελευταίους μήνες, σημαντικά μεγαλύτερος αριθμός από τους 14 εκατομμύρια μόλις δύο μήνες νωρίτερα.

Το NRC προειδοποιεί ότι “η οικονομία του Αφγανιστάν καταρρέει και η ανθρωπιστική κρίση εντείνεται”.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματεία της ΜΚΟ, η UNHCR (Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες) απηύθυνε έκκληση για τη συγκέντρωση 300 εκατομμυρίων δολαρίων για την παροχή στήριξης σε περίπου 515.000 ανθρώπους, οι οποίοι ενδέχεται να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν μέχρι το τέλος του 2021. “Μόνο το 32% του ποσού έχει συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής”, συμπλήρωσε ο ίδιος.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κασσελάκης: Όταν είναι να «σπάσουμε» αυγά θέλω όλοι να είστε μαζί μου

Πέθανε ο Αντώνης Τουρκογιώργης στα 73 του χρόνια

Ιουλιανό και Γρηγοριανό ημερολόγιο: Μια ιστορία, δύο φορές… Πάσχα

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα