ΑΘΗΝΑ
03:34
|
04.05.2024
Ήταν ο τελευταίος πρόεδρος του καθεστώτος του απαρτχάιντ και βασικός παράγοντας στη μετάβαση της χώρας στη δημοκρατία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πέθανε σε ηλικία 85 ετών ο Φρεντερίκ Ντε Κλερκ, ο τελευταίος πρόεδρος του καθεστώτος του απαρτχάιντ της Νότιας Αφρικής και ο τελευταίος λευκός που ηγήθηκε της χώρας.

“Ο πρώην πρόεδρος πέθανε ειρηνικά στο σπίτι του στο Fresnaye νωρίτερα σήμερα το πρωί μετά τον αγώνα του κατά του καρκίνου”, ανέφερε το Ίδρυμα FW de Klerk.

Ο Ντε Κλερκ ήταν αρχηγός κράτους στη Νότια Αφρική από τον Σεπτέμβριο του 1989 ως τον Μάιο του 1994.

Τον Φεβρουάριο του 1990, ο Ντε Κλερκ ανακοίνωσε σαρωτικές μεταρρυθμίσεις που σηματοδότησαν την έναρξη της μετάβασης από το απαρτχάιντ στη δημοκρατία κατόπιν διαπραγματεύσεων. Οι μεταρρυθμίσεις περιελάμβαναν την απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων, συμπεριλαμβανομένου του Νέλσον Μαντέλα, με τον οποίο μοιράστηκε και το βραβείο  Νόμπελ Ειρήνης το 1993.

Οι μεταρρυθμίσεις σηματοδότησαν το επίσημο τέλος των πολιτικών φυλετικού διαχωρισμού στη χώρα και την έναρξη των διαπραγματεύσεων που οδήγησαν τη χώρα στις πρώτες πολυκομματικές εκλογές το 1994.

Δείτε μια συνέντευξη του τελευταίου λευκού προέδρου της Νοτίου Αφρικής στο BBC. Ο Φρεντερίκ Ντε Κλερκ μιλούσε τότε για το απαρτχάιντ, τον Νέλσον Μαντέλα και τον νυν πρόεδρο Σίριλ Ραμαφόσα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Με πάνω από 400 χιλιάδες αυτοκίνητα η έξοδος των Αθηναίων

Άγιοι Θεόδωροι: Εξαφανίστηκε και το μηχανάκι του βρέθηκε παρατημένο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα