ΑΘΗΝΑ
16:31
|
10.05.2024
Το σκάνδαλο με το νερό στην πόλη Φλιντ σύμβολο του “περιβαλλοντικού ρατσισμού”.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ επιδίκασε την Τετάρτη συμβιβασμό 626 εκατομμυρίων δολαρίων κατά της πολιτείας του Μίσιγκαν σε κατοίκους της πόλης Φλιντ, των οποίων το πόσιμο νερό δηλητηριάστηκε από μόλυβδο το 2014.

Το ποσό, το μεγαλύτερο που έχει εκδικαστεί ποτέ στην ιστορία της Πολιτείας, αναμένεται να διανεμηθεί κυρίως σε άτομα που ήταν παιδιά την εποχή που ξέσπασε το σκάνδαλο, αλλά θα ωφελήσει και ενήλικες που μπορούν να αποδείξουν ότι οι ασθένειές τους προκλήθηκαν από δηλητηρίαση από μόλυβδο.

Η τραγωδία ξεκίνησε στο Φλιντ — το οποίο έγινε σύμβολο κοινωνικής αδικίας στις Ηνωμένες Πολιτείες – το 2014, όταν ο τότε Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης του Μίσιγκαν, αποφάσισε να αλλάξει την πηγή ύδρευσης της πόλης από τη λίμνη Χιούρον στον ποταμό Φλιντ για να εξοικονομήσει χρήματα.

Το όξινο, μολυσμένο νερό από το ποτάμι διέβρωσε τους σωλήνες του συστήματος, εκθέτοντας τους κατοίκους σε δηλητηρίαση από μόλυβδο.

Η δηλητηρίαση από μόλυβδο, περίπου 18 με 20 χιλιάδων παιδιών που ζούσαν στην πόλη εκείνη την εποχή, απειλεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για την υγεία που θα διαρκέσουν δεκαετίες. Τουλάχιστον 12 άνθρωποι πέθαναν επίσης από τη νόσο των Λεγεωνάριων, μια μόλυνση που προκλήθηκε από την αρχική μόλυνση του νερού.

Πολλοί κάτοικοι της πόλης συνεχίζουν να πίνουν εμφιαλωμένο νερό μέχρι σήμερα, παρόλο που το σύστημα ύδρευσης τροφοδοτείται και πάλι από τη λίμνη και οι σωλήνες μολύβδου έχουν αντικατασταθεί ως επί το πλείστον.

Για πολλούς, το σκάνδαλο με το νερό στην πόλη Φλιντ έφτασε να συμβολίζει τον “περιβαλλοντικό ρατσισμό” της χώρας, έναν όρο που αναφέρεται στη δυσανάλογη έκθεση των Αφροαμερικανών σε ρύπους στον αέρα, το νερό ή το έδαφος. Περίπου το 57 τοις εκατό των 100.000 κατοίκων του Φλιντ είναι μαύροι και περισσότερο από το ένα τρίτο ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Δείτε το αφιέρωμα που είχε κάνει τον Ιανουάριο του 2021 η αμερικανική εκπομπή “60 λεπτά” για το Φλιντ και τις μακροπρόθεσμες συνέπειές του στον τοπικό πληθυσμό.

Πηγή: france24.com

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο καιρός σήμερα: Νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες

Βραζιλία: Άλογο εγκλωβίστηκε σε στέγη επί δυο μέρες λόγω των πλημμυρών

Ποτάμια κεντρικοί δρόμοι στη Θεσσαλονίκη μετά από βροχή και χαλάζι

Βραζιλία: 100 νεκροί από πλημμύρες-Αυξήθηκαν οι αγνοούμενοι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα