ΑΘΗΝΑ
05:46
|
05.05.2024
Στη δίνη παρατεταμένης βίας και αποσταθεροποίησης παραμένει η Αϊτή. Οι ΗΠΑ προτείνουν στους Αμερικανούς να φύγουν άμεσα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Να εγκαταλείψουν το συντομότερο δυνατόν την Αϊτή λόγω σοβαρών ελλείψεων που πλέον επηρεάζουν κάθε πτυχή της ζωής στην πολύπαθη χώρα κάλεσε απόψε τους Αμερικανούς που ζουν στη χώρα της Καραϊβικής το Στέιτ Ντηπάρτμεντ.

Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται η δραματική επιδείνωσης της «επισφαλούς κατάστασης» και η «έλλειψη καυσίμων που επηρεάζει τη λειτουργία νοσοκομείων, σχολείων και τραπεζών».

Αϊτή: Έξαρση των απαγωγών τον Οκτώβριο

Σήμερα τα βενζινάδικα όλης της χώρας έμειναν κλειστά καθώς διάφορες συμμορίες οργανωμένου εγκλήματος έχουν μπλοκάρει, εδώ και βδομάδες, τη διανομή καυσίμων στους τερματικούς σταθμούς για να αποσπάσουν λύτρα.

Αϊτή: Αποκρουστικές και απεχθείς οι δηλώσεις Τραμπ | Flash.gr

Στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντηπάρτμεντ επισημαίνεται επίσης πως οι ελλείψεις στα καύσιμα προκαλούν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και τις τηλεπικοινωνίες.

“Eκατό φορές χειρότερη η κατάσταση”

O πρώην ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στην Αϊτή, Ντάνιελ Φουτ, μιλώντας σε αμερικανικά δίκτυα, τόνισε πως η κατάσταση που επικρατεί στην Αϊτή (μία από τις φτωχότερες χώρες του βορείου Ημισφαιρίου) είναι 100 φορές πιο άσχημη από ό,τι ήταν το 2011. Διαπίστωσε δε πως η σημερινή υπηρεσιακή κυβέρνηση είναι εντελώς ανίκανη να παράσχει βασικές υπηρεσίες και σχετική ασφάλεια ιδιαίτερα μετά τη δολοφονία του πρώην προέδρου Ζοβανέλ Μοίζ στις 7 του περασμένου Ιουλίου.

Φεύγουν και οι Καναδοί

Σε ανάλογη προειδοποίηση – έκκληση προς τους πολίτες του προέβη νωρίτερα και ο Καναδάς που τους πρότεινε να εγκαταλείψουν άμεσα στην Αϊτή εφόσον δεν έχουν πολύ σοβαρό λόγο να παραμείνουν στην χώρα.

Υπενθυμίζεται πως από τις 16 Οκτώβρη βρίσκονται στα χέρια της συμμορίας 400 Μawozo 17 μέλη αμερικανικής ιεραποστολής από το Οχάιο , μεταξύ των οποίων είναι και πέντε παιδιά. Αν και στην Αϊτή μετέβη έκτοτε κλιμάκιο πρακτόρων του FBI δεν έχει σημειωθεί ως τώρα καμία πρόοδος με σκοπό την απελεύθερωσή τους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σαντίκ Καν επανεξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου για τρίτη θητεία

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Disiecta Membra #11: Από τον ζιγκολό στον incel, μια διαδρομή με αυτοκίνητα

Ξέσπασμα ιλαράς στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 42 νεκροί

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα