ΑΘΗΝΑ
01:41
|
03.05.2024
Ο ΕΜΑ συνέστησε την προσθήκη ενός σπάνιου τύπου φλεγμονής της σπονδυλικής στήλης ως παρενέργεια του εμβολίου της Johnson & Johnson.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) συνέστησε, σήμερα (Πέμπτη, 11/11) την προσθήκη ενός σπάνιου τύπου φλεγμονής της σπονδυλικής στήλης που ονομάζεται εγκάρσια μυελίτιδα ως παρενέργεια του εμβολίου της Johnson & Johnson (J&J) για την Covid-19.

Οι αναφορές για αυτή τη σοβαρή νευρολογική ασθένεια ήταν επίσης στο επίκεντρο των κλινικών δοκιμών που σταμάτησαν στα πρώτα στάδια ανάπτυξης τόσο για το εμβόλιο της AstraZeneca όσο και για το εμβόλιο της J&J, που βασίζονται σε παρόμοια τεχνολογία.

Σε ενημέρωση σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων κατά του νέου κορονοϊού, ο EMA δήλωσε ότι αξιολογεί αναφορές για μια σπάνια πάθηση του αίματος γνωστή ως σύνδρομο τριχοειδούς διαρροής (CLS) μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της Moderna.

Ο EMA είπε ότι είχε καταγράψει έξι περιπτώσεις CLS και αξιολογεί όλα τα δεδομένα, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές εάν υπάρχει αιτιώδης συσχέτιση μεταξύ των αναφορών και του εμβολίου. Στο σύνδρομο τριχοειδούς διαρροής υγρά διαρρέουν από τα μικρότερα αιμοφόρα αγγεία προκαλώντας οίδημα και πτώση της αρτηριακής πίεσης. Η κατάσταση αυτή έχει επίσης μελετηθεί για τα εμβόλια της AstraZeneca και της J&J. 

Παράλληλα, ο EMA είπε ότι επί του παρόντος δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για πιθανή σχέση μεταξύ των σπάνιων περιπτώσεων του πολυσυστημικού φλεγμονώδους συνδρόμου (MIS) και των εμβολίων που βασίζονται σε τεχνολογία mRNA από τις εταιρείες Moderna και Pfizer-BioNTech.

Η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή εξετάζει εάν τα εγκεκριμένα εμβόλια κατά του κορονοϊού θα μπορούσαν να προκαλέσουν MIS. Το σύνδρομο είναι μια σοβαρή αλλά σπάνια κατάσταση κατά την οποία διάφορα μέρη του σώματος φλεγμαίνουν, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς, των πνευμόνων, των νεφρών, του εγκεφάλου, του δέρματος, των ματιών ή των γαστρεντερικών οργάνων. 

Η J&J και η Moderna δεν απάντησαν ακόμη σε αιτήματα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters για σχόλια.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εκστρατεία με επικεφαλής την Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Ένας θάνατος από covid και αύξηση κρουσμάτων γρίπης άνω του 10%

Η απρόσμενη σχέση της βιταμίνης D με το εντερικό μικροβίωμα απέναντι στον καρκίνο

Πώς θα αποφύγετε τη μετάδοση του Δάγκειου πυρετού από τα κουνούπια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα