ΑΘΗΝΑ
07:58
|
09.05.2024
Ο αριθμός των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω πολέμων, κλιματικής κρίσης και άλλων αιτίων ξεπερνά τα 84 εκ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω πολέμων, κλιματολογικών συνθηκών, λιμού και άλλων αιτίων, έχει αυξηθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021, ξεπερνώντας τα 84 εκατομμύρια (εκ.) ανθρώπων, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Στο τέλος του 2020 ο αντίστοιχος αριθμός ανθρώπων που εκτοπίστηκαν και μετακινήθηκαν εντός των συνόρων των χωρών τους ήταν 82,4 εκ. άνθρωποι και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ εκτιμά ότι η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στις εμπόλεμες συρράξεις στην Αφρική.

Σύμφωνα με αναφορά της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες, στους πρώτους έξι μήνες της χρονιάς ήταν πάνω από 20,8 εκ. οι άνθρωποι που έχουν διωχθεί ως πρόσφυγες, αύξηση κατά 172.000 από τα τέλη του 2020. Οι αιτούντες άσυλο έφτασαν τα 4,4 εκ., καθώς αυξήθηκαν κατά 237.000.

Μπορεί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, να μην είναι ακόμη διαθέσιμα τα στοιχεία για τους εκτοπισμένους στο εσωτερικό των χωρών, ωστόσο οι διαθέσιμες μέχρι σήμερα πληροφορίες από την Ύπατη Αρμοστεία αλλά και διάφορους μη κυβερνητικούς οργανισμούς οι εκτοπισμένοι σε όλο τον κόσμο είναι περισσότεροι από 84 εκατομμύρια, ενώ 1,1 εκ. άνθρωποι επέστρεψαν στις εστίες τους.

Επίσης, καταγράφηκαν περιστατικά εκτοπισμού που έχουν πλήξει περισσότερους από 4,3 ανθρώπους την ίδια περίοδο σε 33 χώρες. Μεταξύ αυτών το Κονγκό, η Αιθιοπία, το Αφγανιστάν, η Μοζαμβίκη, η Μιανμάρ, το Νότιο Σουδάν και χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, όπου διαπιστώνεται ραγδαία αύξηση της βίας.

Πηγές: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

12 τραγούδια για την Παλαιστίνη

Το μήνυμα για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και λευτεριά στην Παλαιστίνη προσπαθούν να περάσουν μέσα από τη μουσική 12 γνωστοί καλλιτέχνες.
ΣΥΝΑΦΗ

Ανδρουλάκης: Καμία συνεργασία με την ακροδεξιά μετά τις Ευρωεκλογές

Τουρισμός, εργασιακή βαρυχειμωνιά και τα μαγευτικά «νησιά Νταχάου» 

Βόρεια Μακεδονία-εκλογές: Κατακόρυφη πτώση του κυβερνώντος κόμματος

Υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου την Τετάρτη-Αύξηση αποθεμάτων από ΗΠΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα