ΑΘΗΝΑ
12:44
|
25.04.2024
Η, ιδρυθείσα το 1921, διεθνής ένωση συγγραφέων PEN καλεί με ανακοίνωσή της την Τουρκία να σταματήσει τη δικαστική έρευνα για τον Ορχάν Παμούκ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η, ιδρυθείσα το 1921, διεθνής ένωση συγγραφέων PEN καλεί με ανακοίνωσή της την Τουρκία να σταματήσει τη δικαστική έρευνα για τον Ορχάν Παμούκ. Ο Τούρκος νομπελίστας, και αντιπρόεδρος της PEN, πρόκειται να δεχθεί κατηγορίες για δυσφήμιση συμβόλου (της τουρκικής σημαίας) και προσβολή του Μουσταφά Κεμάλ, επ’ αφορμής του πρόσφατου βιβλίου του που εκδόθηκε τον Μάρτιο.

“O Oρχάν Παμούκ είναι ένας εθνικός θησαυρός για την Τουρκία, ένα λογοτεχνικό κεφάλαιο του οποίου τα λόγια αντηχούν σε κάθε γωνιά του πλανήτη, και το τουρκικό κράτος θα πρέπει να είναι υπερήφανο, και όχι να τον διώκει ακόμα μια φορά για τα γραπτά του”, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ένωσης Μπέρχαμ Σέννεζ την Τρίτη.

Τον Απρίλιο, η Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης ξεκίνησε έρευνα εναντίον του μυθιστοριογράφου μετά από μήνυση του Ταρκάν Τουλούκ, δικηγόρου από τη Σμύρνη. Ο Τουλούκ ισχυρίζεται πως μέσω του νέου του βιβλίου ο Παμούκ υποκινεί “μίσος και εχθρότητα” στο αναγνωστικό κοινό. Από την πλευρά του ο συγγραφέας αρνείται όλες τις κατηγορίες στην κατάθεσή του στους εισαγγελείς.

Η προσβολή του ιδρυτή του νεώτερου τουρκικού κράτους Κεμάλ Ατατούρκ, που επισύρει ποινή φυλάκισης έως τρία χρόνια, φέρεται να υποδεικνύεται μέσω ενός εκ των χαρακτήρων του βιβλίου, του Κολάγκασι Καμίλ, ο οποίος περιγράφεται ως αξιωματικός του στρατού “με λεπτό μουστάκι που το χτενίζει προς τα πάνω”.

Ο Καμίλ, ο οποίος “ανέμιζε μια αστεία σημαία που έφερε το έμβλημα ενός Έλληνα χημικού”, γίνεται αργότερα Πρόεδρος.

Το “Οι νύχτες της πανούκλας” αφηγείται την ιστορία μιας ομάδας ανθρώπων που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την επιδημία σε ένα οθωμανικό νησί πριν από έναν αιώνα.

Ο Παμούκ κατηγορήθηκε και πάλι για προσβολή της Τουρκίας το 2005, μετά από τη δήλωσή του σε ελβετική εφημερίδα πως “30.000 Κούρδοι και ένα εκατομμύριο Αρμένιοι σκοτώθηκαν” στην Τουρκία και “κανείς εκτός από εμένα δεν τολμά να μιλήσει γι’ αυτό”. Την επόμενη χρονιά έγινε ο πρώτος Τούρκος που κέρδισε το βραβείο Νόμπελ της Σουηδικής Ακαδημίας.

ΠΗΓΗ: Ahval. io

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φωτιά στη Λακωνία-Ρίψεις νερού και από εναέρια μέσα

Μελόνι: Η πτώση του φασισμού έθεσε τις βάσεις για την επιστροφή της δημοκρατίας

Απάντηση ΣΥΡΙΖΑ σε ΝΔ: Προκλητικό να μας κουνάει το δάκτυλο για σχέσεις με την Ακροδεξιά

Σλοβάκος ευρωβουλευτής απελευθέρωσε περιστέρι στην Ευρωβουλή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα