ΑΘΗΝΑ
01:26
|
03.05.2024
Επίμαχο το άρθρο 191 για τη "διασπορά ψευδών ειδήσεων".
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η συζήτηση για τον εκσυγχρονισμό του Ποινικού κώδικα συνεχίζεται σήμερα, για δεύτερη μέρα, στην ολομέλεια της Βουλής, και αναμένεται να ολοκληρωθεί αργά το απόγευμα με την ψήφιση του νομοσχεδίου που κατέθεσε η κυβέρνηση.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου έχει ταχθεί μόνο η ΝΔ, ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην του ΚΙΝΑΛ που αναμένεται να δηλώσει “παρών”, ξεκαθάρισαν ότι θα καταψηφίσουν.

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρίσκεται το άρθρο 191 για τη “διασπορά ψευδών ειδήσεων”, καθώς και η τροπολογία που προβλέπει ποινή κάθειρξης μέχρι 10 ετών για παρασκευή, κατοχή και χρήση εμπρηστικών υλών, που εγείρει ανησυχίες για το πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί εις βάρος συμμετεχόντων σε πορείες και διαδηλώσεις.

Όσον αφορά στην “διασπορά ψευδών ειδήσεων” η ΕΣΗΕΑ ζητάει την απόσυρση του άρθρου, θεωρώντας ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος παρεμβάσεων της Δικαιοσύνης στην ελεύθερη έκφραση των δημοσιογράφων.

Για το ίδιο θέμα και με σύνθημα “ΟΧΙ στον “τρομονόμο” της ελεύθερης δημοσίευσης” η “Πρωτοβουλία για την Ανατροπή”, συνδικαλιστική κίνηση που παρεμβαίνει στην ΕΣΗΕΑ, καλεί στις 2:30 μ.μ. σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τη βουλή.

Πέραν αυτών, το νομοσχέδιο προβλέπει βαρύτερες ποινές για μία σειρά αδικημάτων όπως τα εγκλήματα που χαρακτηρίζονται ως ειδεχθή και αυξάνει το χρόνο παραμονής στη φυλακή για την υποβολή της υφ’ όρον απόλυσης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, το νομοσχέδιο βασίζεται σε τέσσερις άξονες:

– Αυστηροποίηση των ποινών για συγκεκριμένα ειδεχθή εγκλήματα.

– Πραγματική έκτιση της ποινής φυλάκισης ως ένα βήμα εκσυγχρονισμού και σύμφωνα με ό,τι ισχύει σε όλα τα ευρωπαϊκά δικαιακά συστήματα.

– Επαναφορά ορισμένων πλημμελημάτων σε κακουργήματα, όπως για παράδειγμα τα περιβαλλοντικά αδικήματα.

– Αυστηροποίηση των σεξουαλικών αδικημάτων με δυνατότητα προτεραιοποίησης της διαδικασίας εκδίκασης της υπόθεσης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Εκστρατεία με επικεφαλής την Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα