ΑΘΗΝΑ
05:02
|
19.04.2024
Τοποθετήθηκε στο πάρκο Ελευθερίας. Πρόκειται για το διεθνές έργο του διάσημου Τσέχου αρχιτέκτονα, Μπόρελ Σίπεκ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το “παγκάκι του Βάτσλαβ Χάβελ”, ένα δημόσιο έργο Τέχνης, εμπνευσμένο από την προσωπικότητα του τελευταίου προέδρου της Τσεχοσλοβακίας (1989-1992) και πρώτου προέδρου της Τσεχικής Δημοκρατίας, εγκαταστάθηκε προ ημερών στην Αθήνα.

Πρόκειται για το διεθνές έργο του διάσημου Τσέχου αρχιτέκτονα, Μπόρελ Σίπεκ, που από το 2013 έχει τοποθετηθεί σε 40 πόλεις σε όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους την Ουάσιγκτον, το Δουβλίνο, τη Βαρκελώνη, την Πράγα, τη Λισαβόνα, το Μιλάνο, τη Βενετία και τις Βρυξέλλες. Με το μνημείο αυτό, ο Δήμος Αθηναίων τιμά το έργο του πολιτικού και συγγραφέα Βάτσλαβ Χάβελ, που από το 1993 έως το 2003 διετέλεσε Πρόεδρος της Τσεχίας και που το 1989 διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στη “Βελούδινη Επανάσταση”.

Το “παγκάκι του Βάτσλαβ Χάβελ”, το οποίο αποτελείται από ένα τραπέζι ανάμεσα σε κορμό δέντρου και δύο καρέκλες, δημιουργήθηκε από τον Τσέχο αρχιτέκτονα με έναν συμβολικό σκοπό: Να τονίσει τη σημασία τού να καθόμαστε στο ίδιο τραπέζι και να συζητάμε παρά τις όποιες διαφορές. Στην Αθήνα, τοποθετήθηκε σε ένα συμβολικό σημείο της πόλης, το Πάρκο Ελευθερίας.

Τα αποκαλυπτήρια του έργου πραγματοποιήθηκαν σε ειδική τελετή από τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, παρουσία της χήρας του Τσέχου προέδρου κ. Ντάγκμαρ Χάβλοβα, του πρέσβη της Τσεχικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα κ. Jakub Karfik, της Διευθύντριας του Τσεχικού Κέντρου της Αθήνας κ. Lucie Kuligová και του Kamil Ziegler, εκτελεστικού Προέδρου της εταιρείας ΟΠΑΠ, που ανέλαβε τη χορηγία του έργου.  

Σε μία σύντομη, αλλά συγκινητική ομιλία η κ. Χάβλοβα, Πρόεδρος του Ιδρύματος Ντάγκμαρ και Βάτσλαβ Χάβελ, τόνισε τη χαρά της που επισκέφθηκε την Αθήνα για τα εγκαίνια του έργου, και ανέφερε: “Ο σύζυγός μου ‘έτρεφε’ μεγάλο σεβασμό για τη διεθνή κοινότητα και έβλεπε τις σχέσεις μεταξύ των χωρών ως απαραίτητο μέσο για την υποστήριξη των αξιών για τις οποίες ζούσε και αγωνιζόταν. Το ‘παγκάκι του Χάβελ’ σχεδιάστηκε ακριβώς για να τιμήσει την κληρονομιά του. Προσκαλεί τους ανθρώπους να καθίσουν, να προβληματιστούν, να συζητήσουν ακούγοντας ο ένας τον άλλον, να ανταλλάξουν απόψεις και να αναζητήσουν μαζί τις απαντήσεις». Η ίδια συμπλήρωσε: «Είμαι υπερήφανη που η πόλη της Αθήνας και ολόκληρη η Ελλάδα επιβεβαιώνουν για ακόμη μία φορά την προσήλωσή τους σε αυτές τις αξίες. Εύχομαι αυτός ο τόπος να εξυπηρετήσει σωστά τον σκοπό του, έτσι ώστε οι πολίτες κάθε γενιάς και οι επισκέπτες της Αθήνας να βρουν μια στιγμή σε αυτό το σημείο για να κάνουν μια παύση και να αναλογιστούν τους υψηλότερους στόχους και τις αξίες -εκείνες που αντέχουν περισσότερο στον χρόνο από την ατομική και ανθρώπινη ύπαρξη. Επιτρέψτε μου να θυμίσω τα λόγια του Χάβελ: ‘Μια προσωπική ζωή χωρίς ιστορικό ορίζοντα είναι καθαρή μυθοπλασία, μια απάτη και εν τέλει ένα ψέμα’”.

Τον Δεκέμβριο συμπληρώνονται δέκα χρόνια από τον θάνατο του Βάτσλαβ Χάβελ και η μνήμη του θα τιμηθεί και στη χώρα μας με εκδηλώσεις, στις οποίες θα τονίζεται η ιδιαίτερη σχέση του Τσέχου πολιτικού με την Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι το 1993, ως Πρόεδρος της Τσεχικής Δημοκρατίας ο Βάτσλαβ Χάβελ είχε παραλάβει το “Βραβείο Ωνάση” στην Αθήνα. 

Πηγή: Δήμος Αθηναίων

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το WFP έστειλε στη Γάζα κονσέρβες με…σκουλήκια

Βρέθηκε η 16χρονη Χριστίνα που είχε χαθεί στη Θεσσαλονίκη

Σε λάθος κατεύθυνση η χώρα λέει το 68% των Ελλήνων, αλλά το 32,3% ψηφίζει… ΝΔ

Οι εποχικοί πυροσβέστες εκπέμπουν SOS για τα ενοίκια-φωτιά στα νησιά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα