ΑΘΗΝΑ
01:38
|
22.01.2022
Το όγδοο εμβόλιο που έλαβε έγκριση έκτακτης ανάγκης από τον ΠΟΥ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Covaxin, το πρώτο αντιβηχικό εμβόλιο COVID-19 που αναπτύχθηκε στην Ινδία, είναι “εξαιρετικά αποτελεσματικό” και δεν παρουσιάζει προβλήματα ασφάλειας, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Lancet.

Το εμβόλιο έλαβε την περασμένη εβδομάδα έγκριση έκτακτης ανάγκης από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και είναι το όγδοο εμβόλιο που λαμβάνει το πράσινο φως από τον υγειονομικό οργανισμό.

Το Covaxin που έχει ήδη εγκριθεί για χρήση σε 17 χώρες, είναι ένα αδρανοποιημένο εμβόλιο με βάση τον ιό COVID-19 που αναπτύχθηκε από την Bharat Biotech σε συνεργασία με το Ινδικό Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας και το Εθνικό Ινστιτούτο Ιολογίας.

Ο ΠΟΥ το έχει χαρακτηρίσει ως “εξαιρετικά κατάλληλο για χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος” λόγω των μικρών απαιτήσεων αποθήκευσης,

Το Covaxin αποδείχτηκε “εξαιρετικά αποτελεσματικό κατά της εργαστηριακά επιβεβαιωμένης συμπτωματικής νόσου COVID-19 σε ενήλικες”, αναφέρει η μελέτη του Lancet, ενώ σύμφωνα με τον ΠΟΥ έχει ποσοστό αποτελεσματικότητας 78% μετά από δύο δόσεις σε διάστημα ενός μήνα.

Από την πλευρά τους Κινέζοι ερευνητές, οι οποίοι δεν συμμετείχαν στην μελέτη, δήλωσαν πως η εξάπλωση του Covaxin μπορεί να “αυξήσει την πεπερασμένη παγκόσμια παραγωγική ικανότητα και να βελτιώσει την ανεπαρκή προμήθεια εμβολίων, η οποία πλήττει δυσανάλογα τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος”, αλλά διατύπωσαν επιφυλάξεις λέγοντας ότι, καθώς οι δοκιμές είχαν διεξαχθεί αποκλειστικά στην Ινδία, υπήρχε μια λιγότερο εθνοτικά ποικιλόμορφη ομάδα μελέτης.

Οι μελέτες πραγματοποιήθηκαν μεταξύ Νοεμβρίου 2020 και Ιανουαρίου 2021, πριν διαδοθεί ευρέως η πιο μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα του ιού, όμως οι εμπλεκόμενοι ερευνητές μπόρεσαν να εντοπίσουν ποιοι από τους ασθενείς είχαν μολυνθεί με την νέα μετάλλαξη . Για αυτή την υποομάδα, η μελέτη διαπίστωσε ότι το Covaxin εξακολουθούσε να παρέχει προστασία έναντι του COVID-19, αλλά ήταν ελαφρώς λιγότερο αποτελεσματικό.

Πηγή: Al Jazeera

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ισραήλ-Κορονοϊός: Πάνω από 69.000 νέα κρούσματα και ρεκόρ θετικότητας

Η Ιρλανδία αίρει από το Σάββατο σχεδόν όλα τα περιοριστικά μέτρα

Μόσιαλος: Τι γνωρίζουμε για την υποπαραλλαγή ΒΑ.2 της Όμικρον

Γαλλία: Εγκρίθηκε «υπό όρους» το πάσο εμβολιασμού Covid-19

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα