ΑΘΗΝΑ
17:16
|
06.05.2024
Οι αρχές της Βρετανίας επιτρέπουν εντέλει στον Τζούλιαν Ασάνζ να παντρευτεί τη σύντροφό του στη φυλακή.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο φυλακισμένος συνιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ θα παντρευτεί με τη μητέρα των παιδιών του στη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Ηνωμένου Βασιλείου οπού κρατείται, μετά τη μήνυση που άσκησε η Στέλλα Μόρις εναντίον των βρετανικών αρχών.

“Ο Τζούλιαν και εγώ έχουμε τώρα την άδεια να παντρευτούμε στη φυλακή Μπελμάρς”, έγραψε η Μόρις στο Twitter το βράδυ της Πέμπτης, εξηγώντας ότι η βρετανική κυβέρνηση υποχώρησε 24 ώρες πριν λήξει η νομική προθεσμία.

“Είμαι ανακουφισμένη, αλλά εξακολουθώ να είμαι θυμωμένη που ήταν απαραίτητο να πάρω νομικά μέτρα για να σταματήσει η παράνομη παρέμβαση στο βασικό δικαίωμά μας να παντρευτούμε”, πρόσθεσε.

Η Μόρις, η οποία έχει δύο γιους με τον Ασάνζ, προσέφυγε, την Παρασκευή, στη δικαιοσύνη κατά του υπουργού Δικαιοσύνης Ντόμινικ Ράαμπ και της διοικητού του Μπέλμαρς Τζένι Λούις, υποστηρίζοντας ότι “παράγοντες της βρετανικής κυβέρνησης” επέδειξαν “άδικη και παράλογη” συμπεριφορά και παρεμβαίνουν, παράνομα, στα σχέδιά του ζευγαριού να παντρευτεί.

Ο Ασάνζ και η Μόρις, που είναι αρραβωνιασμένοι εδώ και πέντε χρόνια, ζήτησαν από τους αρμόδιους της φυλακής υψίστης ασφαλείας την άδεια να οργανώσουν γάμο, από τον Μάιο. Όταν τελικά έλαβαν απάντηση, πληροφορήθηκαν ότι το θέμα είχε παραπεμφθεί στην Εισαγγελική Υπηρεσία του Στέμματος (CPS).

Καθώς η CPS εκπροσωπεί την κυβέρνηση των ΗΠΑ στη διαδικασία έκδοσης εναντίον του αυστραλιανής καταγωγής δημοσιογράφου, η ανάθεση σε αυτήν του γάμου ουσιαστικά δίνει στην Ουάσινγκτον δικαιώματα βέτο, κάτι που είναι “εντελώς εξωφρενικό”, δήλωσε η Μόρις στο Democracy Now.
Μιλώντας στον Independent, η Μόρις ανέφερε ότι η παρέμβαση στο αίτημα γάμου ήταν μια προσπάθεια να “σπάσει [ο Ασάνζ] ψυχολογικά” και ότι δεν υπήρχαν νόμιμοι λόγοι γι’ αυτό.

“Είναι ένα πραγματικά βασικό, ουσιώδες πράγμα, ένα ανθρώπινο πράγμα, και δεν αφορά τις μυστικές υπηρεσίες, τους πολιτικούς ή οποιονδήποτε άλλον”, είπε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ρώσος αξιωματούχος: Ο χειρισμός των Ουκρανών προσφύγων από την ΕΕ θα οδηγήσει σε νέα κρίση

Φρίντριχ Μερτς: Το CDU είναι εδώ και θα αναλάβει κυβερνητικά καθήκοντα

Βέλγιο: Κινητοποιήσεις στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης υπέρ της Παλαιστίνης

Ρωσία: Η Κρατική Δούμα απαγορεύει σε ξένους πράκτορες να είναι υποψήφιοι στις εκλογές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα