ΑΘΗΝΑ
20:57
|
27.04.2024
1.000 άτομα διέσχισαν χθες τη Μάγχη με βάρκες για να φτάσουν στο νησί, ημερήσιο ρεκόρ αφίξεων μεταναστών και προσφύγων στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Περίπου 1.000 άνθρωποι διέσχισαν τη Μάγχη με βάρκες για να φτάσουν στις ακτές του Ηνωμένου Βασιλείου χθες Πέμπτη (11/09), το οποίο, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το BBC, αποτελεί ημερήσιο ρεκόρ αφίξεων μεταναστών και προσφύγων από τη θαλάσσια οδό.  

Πέντε βρετανικά σκάφη της ακτοφυλακής και τέσσερα της συνοριακής δύναμης συνόδευσαν πολλές βάρκες που είχαν περάσει στα βρετανικά νερά ως το Ντόβερ, σε μια ημέρα καθώς ο ασυνήθιστα καλός καιρός στο στενό μεταξύ Γαλλίας και Βρετανίας ευνοούσε τη διάβασή του.

Η βρετανική κυβέρνηση φέρεται να είναι εξοργισμένη με τη Γαλλία. Μη κατονομαζόμενη κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι επί της ουσίας το Παρίσι έχει χάσει τον έλεγχο της κατάστασης. Μάλιστα, όπως αναφέρει η βρετανική “Daily Mail”, το Γουάιτχολ (έδρα βρετανικής κυβέρνησης) κατηγορεί ευθέως τον πρόεδρο της Γαλλίας για “παραχώρηση κυρίαρχου εδάφους στους διακινητές” και “έμμεση εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού”.

Επισήμως το υπουργείο Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε ότι ο βρετανικός λαός δεν θέλει να βλέπει ανθρώπους να πεθαίνουν στη Μάγχη, την ώρα μάλιστα που αδίστακτες συμμορίες αποκομίζουν κέρδη από αυτούς. Εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εσωτερικών χαρακτήρισε “απαράδεκτο” τον αριθμό των ατόμων που διασχίζουν τα στενά της Μάγχης. Το προηγούμενο ημερήσιο ρεκόρ αφίξεων μεταναστών και προσφύγων στο βρετανικό έδαφος είχε καταγραφεί στις 3 Νοεμβρίου. Τότε είχαν διασχίσει τη Μάγχη 853 άτομα.

Από τις αρχές του τρέχοντος έτους μέχρι σήμερα περισσότερα από 23.000 άτομα διέσχισαν με βάρκες τη Μάγχη από τη Γαλλία στο Ηνωμένο Βασίλειο, αριθμός σχεδόν τριπλάσιος από τις 8.404 που είχαν καταγραφεί το 2020 αλλά και πολύ μεγαλύτερος  σε σύγκριση με τα χρόνια πριν από την πανδημία και τους αυστηρούς ελέγχους στις εισόδους της χώρας, όταν οι μετανάστες ή πρόσφυγες κατέφθαναν με αεροπλάνα, τρένα και τα φέρι μπόουτ της γραμμής.

Σύμφωνα με το BBC το 98% των ατόμων που φθάνει στο Ηνωμένο Βασίλειο καταθέτει αίτηση για άσυλο. Το 2019 κατατέθηκαν 35.737 αιτήσεις, σημειώθηκε πτώση στη χρονιά των λόκνταουν στις 29.815, ενώ ήδη στο πρώτο εξάμηνο του 2021 οι αιτήσεις ασύλου ανήλθαν στις 14.670.

Με πληροφορίες από BBC και Daily Mail

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα