ΑΘΗΝΑ
21:19
|
18.05.2024
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας αντιτίθεται στην πώληση F-16 στην γειτονική χώρα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας Μπομπ Μενέντεζ αντιτίθεται σθεναρά στην πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία, επιμένοντας ότι πρώτα πρέπει να βελτιωθούν οι συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ.

“Προσωπικά δεν υποστηρίζω την παροχή F-16 στην Τουρκία”, δήλωσε ο Μενέντεζ στο Air Force Magazine την Τετάρτη.

“Αυτή δεν είναι η Τουρκία που προσδοκούμε, δεν είναι ο τύπος του συμμάχου στο ΝΑΤΟ που συμπεριφέρεται με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούμε να προχωρήσουμε και να της δώσουμε μερικά από τα πιο εξελιγμένα μαχητικά μέσα” δήλωσε ο Μενέντεζ.

Η Τουρκία έχει φυλακίσει περισσότερους δημοσιογράφους και δικηγόρους “από σχεδόν οποιοδήποτε άλλη χώρα”, πρόσθεσε.

Η Άγκυρα επιδιώκει να επεκτείνει και να εκσυγχρονίσει τον στόλο των μαχητικών αεροσκαφών F-16, μετά την απόρριψη των ΗΠΑ να της παράσχουν F-35 επόμενης γενιάς, επειδή αγόρασε το ρωσικής κατασκευής πυραυλικό σύστημα S-400.

Ο Μενέντεζ ανέφερε επίσης ότι η Τουρκία έχει λάβει θέσεις αντίθετες προς τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή, ειδικά στην Λιβύη, όπου η Άγκυρα έχει παραβιάσει το εμπάργκο όπλων στην κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας με έδρα την Τρίπολη. Πεδίο αντιπαράθεσης των δύο χωρών αποτελεί και η Συρία, όπου η Τουρκία έχει στοχοποιήσει τους υποστηριζόμενους από τις ΗΠΑ Κούρδους μαχητές.

“Δεν φταίει η Τουρκία, φταίει ο Ερντογάν”, δήλωσε ο Αμερικανός γερουσιαστής. “Στο τέλος της ημέρας, πρέπει να αλλάξει πορεία”.

Οποιαδήποτε μελλοντική πώληση F-16 στην Τουρκία αναμένεται να απαιτεί την έγκριση του αμερικανικού Κογκρέσου, γεγονός που δίνει στον Μενέντεζ τη δυνατότητα να εμποδίσει τη συμφωνία ως πρόεδρος της επιτροπής.

Η Άγκυρα έχει απειλήσει να στραφεί στη Μόσχα για αεροσκάφη, εάν δεν καταφέρει να εξασφαλίσει τα F-16. Αλλά ο Αμερικανός γερουσιαστής δήλωσε ότι δεν ανησυχεί για την προοπτική αυτή. “Δεν με πτοεί το γεγονός ότι (η Τουρκία) μπορεί να πάει κάπου αλλού”, είπε. “Αν το κάνει, τότε, διαβρώνει περαιτέρω τη θέση της μέσα στη συμμαχία”.

Πηγή: ahvalnews.com

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Λαβρόφ: Η Ευρώπη δεν θα είναι εταίρος της Ρωσίας για τουλάχιστον μία γενιά

Γεωργία: Παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας καταγγέλλει το κυβερνών κόμμα

Ζελένσκι: Η ρωσική επίθεση στο Χάρκοβο μπορεί να έχει και δεύτερο κύμα

Πρόεδρος Κένυας: Διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα χωρίς αποκλεισμούς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα