ΑΘΗΝΑ
03:48
|
24.04.2024
Το Κατάρ θα εκπροσωπεί διπλωματικά τις ΗΠΑ στο Αφγανιστάν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ουάσιγκτον και Ντόχα κατέληξαν σε συμφωνία η οποία προβλέπει ότι το Κατάρ θα εκπροσωπεί διπλωματικά τις ΗΠΑ στο Αφγανιστάν. Η κίνηση αυτή συνιστά σημάδι ότι οι ΗΠΑ δεν προτίθενται να εγκαταλείψουν πλήρως την Καμπούλ, μετά τη κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

Η συμφωνία θα υπογραφεί σήμερα και το Κατάρ θα αναλάβει να “προστατεύει τα συμφέροντα των ΗΠΑ” και να διευκολύνει την επίσημη επικοινωνία μεταξύ της Ουάσιγκτον και της κυβέρνηση των Ταλιμπάν, την οποία οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν.

Η συμφωνία προβλέπει ότι από τις 31 Δεκεμβρίου το Κατάρ θα ορίσει μέσω του προσωπικού του στην πρεσβεία του στο Αφγανιστάν ως “Τομέα Αμερικανικών Συμφερόντων” και συνεργάζεται στενά με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών και την αμερικανική πρεσβεία στην Ντόχα.

Αμερικανός αξιωματούχος, που μίλησε σε καθεστώς ανωνυμίας, δήλωσε ότι το Κατάρ “θα βοηθήσει τις ΗΠΑ παράσχοντας περιορισμένες προξενικές υπηρεσίες στους πολίτες μας και προστατεύοντας τα συμφέροντά μας στο Αφγανιστάν”.

Πολλές χώρες της Δύσης, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ και οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι επιφυλακτικές όσον αφορά την επίσημη αναγνώριση της κυβέρνησης των Ταλιμπάν, καθώς υποστηρίζουν ότι οι τελευταίοι υπαναχωρούν διαρκώς στις δεσμεύσεις τους για πολιτική συμμετοχή όλων των εθνοτήτων και για τον σεβασμό των δικαιωμάτων των γυναικών και των μειονοτήτων.

Ωστόσο, καθώς πλησιάζει ο χειμώνας πολλές χώρες φαίνεται συνειδητοποιούν πως κάτι πρέπει να γίνει, αφενός για να προστατευθούν οι ευάλωτοι και πάμπτωχοι πολίτες του Αφγανιστάν από ανθρωπιστική καταστροφή, αφετέρου ώστε να αναχαιτιστεί η πιθανότητα ενός ακόμη μεταναστευτικού ρεύματος με προορισμό τα ευρωπαϊκά εδάφη.

Δέον να σημειωθεί πως σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Νορβηγικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες 300.000 Αφγανοί έχουν εκτοπιστεί μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν τον Αύγουστο.

Πηγές: AFP

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το μήνυμα του εκπροσώπου της Χαμάς για τις 200 μέρες πολέμου

Ο Χάρισον Φορντ υπέρ των νέων που διαδηλώνουν στις ΗΠΑ

Πιέσεις ΟΗΕ και Συμβουλίου της Ευρώπης στο Λονδίνο για τις απελάσεις στη Ρουάντα

Βομβιστικές επιθέσεις στο Μπουένος Άιρες: Μια δικαστική απόφαση με επιπτώσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα