ΑΘΗΝΑ
20:06
|
06.05.2024
Στη Λαμία μίλησε ο υποψήφιος για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Λοβέρδος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στη Λαμία μίλησε ο υποψήφιος για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Λοβέρδος, όπου υποστήριξε πώς είναι αναγκαίο το Κίνημα Αλλαγής να αλλάξει την πολιτική του στα θέματα ασφάλειας των πολιτών. Είπε συγκεκριμένα ο κ. Λοβέρδος: “Το κόμμα μας χρειάζεται αλλαγές πολιτικής και έχω πρόσφατο παράδειγμα. Μία απ’ αυτές τις αλλαγές πολιτικής αφορά την προστασία του πολίτη. Το λέω στην πολιτική μου διακήρυξη, το λέω στις ομιλίες μου, τώρα, όμως, είναι το κεντρικό μου θέμα. Όταν ο λαός σου ζητάει προστασία, και σε ποιους απευθύνεται για να τη ζητήσει παρά στην κυβέρνηση και στα κόμματα της αντιπολίτευσης, ζητάει προστασία κατά κυριολεξία, όχι στα λόγια. Όχι μετά από έγκλημα να βγαίνουνε στις τηλεοράσεις και να κλαίμε. Κροκοδείλια είναι τα δάκρυα αν δεν εννοούμε αυτά που λέμε”.

Ο υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ κάλεσε όλους τους πολίτες που δεν εγκατέλειψαν την παράταξη αλλά και εκείνους που είχαν ψηφίσει ΠΑΣΟΚ παλαιότερα και έφυγαν, να γυρίσουν και να ανασυντάξουν το κόμμα και να το φέρουν στο προσκήνιο ως τον προοδευτικό πρωταγωνιστή που αναζητά η χώρα. “Θεωρώ βέβαιη την δημοσκοπική ανάταση μόλις οι πολίτες με τιμήσουν με την ψήφο τους”, ανέφερε και πρόσθεσε οτι συνεχίζει τη μάχη μέχρι τη τελευταία στιγμή με σεμνότητα και ενότητα.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος υποστήριξε τέλος, ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ιστορικός κληρονόμος της Δημοκρατικής Παράταξης από τον Ελευθέριο Βενιζέλο μέχρι τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Καστανίδης: Η δημοκρατική παράταξη πρέπει να ξαναβρεθεί στο τιμόνι της διακυβέρνησης

Ο Χάρης Καστανίδης σε σημερινή του συνέντευξη στην ΕΡΤ1, ανέφερε ότι έθεσε υποψηφιότητα για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ, καθώς έκρινε ότι “ήλθε η στιγμή που η δημοκρατική παράταξη πρέπει να ξαναβρεθεί στο τιμόνι της διακυβέρνησης, γιατί πρέπει να ορίσουμε ξανά το αύριο της χώρας και να ξαναδούμε τη ζωή των Ελλήνων με διαφορετικό τρόπο”.

   Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά “τα πολύ τελευταία χρόνια σαρώθηκαν οι άνθρωποι και οι ελπίδες τους”.

   Επικαλέστηκε πολύ πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στα οποία αποτυπώνεται η “ζοφερή κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα – καθώς το 30% των νοικοκυριών της χώρας είναι κάτω από το όριο της φτώχειας και το 40,8% δεν μπορεί να καλύψει τα μηνιαία έξοδα για ρεύμα και θέρμανση, ενώ το 26% την περασμένη χρονιά δεν μπόρεσε να πάει στον γιατρό για οποιαδήποτε άλλη αιτία πλην του Covid – στην οποία μας έχει οδηγήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη” και σημείωσε ότι “τον διαφορετικό δρόμο δεν μπορεί να τον ορίσει η συντηρητική παράταξη, πρέπει να τον ορίσει ξανά η δημοκρατική παράταξη”.

   “Για να ξεφύγουμε από την στασιμότητα του 8% ή από τα όρια της εκλογικής εξαφάνισης (όπως) το 2015 με 4,5% χρειάζεται να επαναπροσδιορίσουμε την ιδεολογική μας ταυτότητα και τον προγραμματικό μας λόγο” ανέφερε ο Χ. Καστανίδης, σημειώνοντας ότι ο προγραμματικός λόγος πρέπει να είναι σαφής.

   Είπε ότι η παράταξη διαχειρίστηκε την κρίση “με πολλή γενναιότητα και πολύ μεγάλο κόστος, παρά τα προφανή λάθη” ενώ “οι επόμενοι “αντιμνημονιακοί γίγαντες”, Α. Σαμαράς και Αλ. Τσίπρας “πέρασαν το ποτάμι άβρεκτοι παρά το γεγονός ότι εφάρμοσαν τις ίδιες πολιτικές επινόησης των δανειστών και για τις οποίες οι δανειστές άσκησαν με καθυστέρηση αυτοκριτική για λάθος μείγμα πολιτικής”.

   Υπενθύμισε ότι ο ίδιος διεγράφη όταν δεν ψήφισε το 2ο Μνημόνιο και επίσης σημείωσε ότι η σημερινή ζοφερή πραγματικότητα “είναι αποτέλεσμα των πολιτικών του κ. Μητσοτάκη, δεν είναι αποτέλεσμα των πολιτικών της περασμένης δεκαετίας”.

   Ο Χ. Καστανίδης είπε ότι τώρα θα χρειαστεί ένα συγκροτημένο πρόγραμμα που ενισχύει την συμμετοχική δημοκρατία και την συμμετοχική οικονομία.

   Όπως εξήγησε έναντι της “απογυμνωμένης από περιεχόμενο δημοκρατίας όπου τα κέντρα λήψης αποφάσεων ορίζονται από ολιγαρχικά συμφέροντα”, “συμμετοχική δημοκρατία” σημαίνει “η δυνατότητα της κοινωνίας των πολιτών να επεμβαίνει και να ορίζει – με δημοψήφισμα ή λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία – τη λειτουργία της δημοκρατίας προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος”.

   Αναφορικά με την συμμετοχική οικονομία είπε ότι σημαίνει η δυνατότητα γρήγορων επεμβάσεων σε ένα “πυκνό δικτυο οικονομικών και κοινωνικών ανταλλαγών μεταξύ πόλεων και περιφερειών για να ενισχυθεί η περιφερειακή ανάπτυξη”.

   Ο Χ. Καστανίδης έκανε λόγο για “κοινωνική οικονομία” με τη μορφή των “συμπράξεων πολιτών” κατά το παράδειγμα της Βαρκελώνης, το οποίο επικαλέστηκε και έθεσε το εξής ερώτημα: “Γιατί το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα πρέπει να είναι υπό τον δημόσιο έλεγχο ή υπό τον ιδιωτικό έλεγχο όπως θέλει τώρα ο κ. Μητσοτάκης; Γιατί δεν μπορούμε να πάμε σταδιακά σε μια συνεργατική μορφή διοίκησης των ασφαλιστικών ταμείων που ανήκουν αυτοδιαχειριστικά στους ασφαλισμένους που υποβάλλουν την εισφορά τους και ελέγχουν την διοίκησή τους;”

   Ερωτηθείς σχετικά με τις συνεργασίες για την εφαρμογή τέτοιων πολιτικών, είπε ότι τα ως άνω παραδείγματα είναι μερικά από τον προγραμματικό λόγο και τόνισε ότι “η προοδευτική πολιτική δεν ήταν θέμα συνεργασίας ούτε το 1981, ούτε το 1996, ούτε το 2009, αλλά θέμα πολιτικής αντίληψης”.

   Κατέστησε σαφές ότι “δεν υπάρχει κανένα σημείο επαφής ιδεολογικό και προγραμματικό με την ΝΔ” και ότι “λείπει το στοιχείο της εμπιστοσύνης στον ΣΥΡΙΖΑ”.

   Ανέφερε ακόμα ότι δεν θα επιτρέψει να μην αποκαλυφθούν “οι τεράστιες ευθύνες της περιόδου 2004-2009 για την χρεωκοπία της χώρας”, προσθέτοντας “δεν θα είναι πάντοτε τα καλομαθημένα παιδιά της Ιστορίας, η δεξιά που πυρπολεί τη χώρα και μετά με πλάγια βήματα φεύγει από την ευθύνη της καταστροφής που προκάλεσε”.

   Είπε ότι η επόμενη μέρα σε ό,τι τον αφορά, είναι “σε συνθήκες απόλυτης ενότητας θα πρέπει να προετοιμάσουμε μια Διακήρυξη ανάλογης ιστορικής βαρύτητας με εκείνη της 3ης Σεπτέμβρη (σ.σ. 3 Σεπτεμβρίου 1974, Ιδρυτική Διακήρυξη ΠΑΣΟΚ) για να κυρωθεί στο συνέδριο του Μαρτίου, ενώ στην ερώτηση αν αυτό πρέπει να γίνει ανεξαρτήτως του νικητή των εσωκομματικών εκλογών, απάντησε “λέω τι θα κάνω εγώ. Ελπίζω να το πουν και οι άλλοι”.

   Διευκρίνισε ότι στο τακτικό συνέδριο θα θέσει το θέμα “επιστροφής στο ΠΑΣΟΚ”. Πρόσθεσε ότι πέραν της Διακήρυξης πρέπει να καταρτιστεί Πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει “τεράστιες αλλαγές στο κράτος, στο παραγωγικό μοντέλο της χώρας στους θεσμούς και στην Εκπαίδευση, ενώ πολύ σημαντικό μέρος της ατζέντας θα είναι η επανοικοδόμηση του Κράτους Πρόνοιας”.

   Είπε ότι αν δεν εκλεγεί αρχηγός θα επιδιώξει το κόμμα να κινηθεί προς την ως άνω κατεύθυνση, σημειώνοντας ταυτόχρονα, “ο κόσμος θα πρέπει να σκέφτεται τι αποφασίζει”.

   Κληθείς να σχολιάσει την μη ενιαία στάση του ΚΙΝΑΛ κατά την ψηφοφορία στη Βουλή των Ποινικών Κωδίκων, είπε ότι “υποστηρίζω σε ένα δημοκρατικό κόμμα την διαφωνία του άλλου, ακόμα κι αν διαφωνώ μαζί του”.

   “Ο Ποινικός Κώδικας, όπως αναθεωρήθηκε από την κυβέρνηση, είναι νομικό και διανοητικό έκτρωμα” είπε τασσόμενος υπέρ της “προληπτικής αντιεγκληματικής πολιτικής, γιατί αυτή βοηθά και όχι απλώς η αυστηρότητα των ποινών”.

   Ο Χ. Καστανίδης εξέφρασε την ελπίδα η προσέλευση των πολιτών στις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ να ξεπεράσει εκείνη των 212.000 στην αντίστοιχη διαδικασία του 2017, ενώ τόνισε ότι “όταν συμμετέχει μεγάλος αριθμός πολιτών, το εκλογικό αποτέλεσμα το καθορίζει η κοινωνία, ενώ όταν συμμετέχει μικρός αριθμός πολιτών, το αποτέλεσμα κινδυνεύει από τους μηχανισμούς του παρασκηνίου ή από εξωθεσμικούς”.

   Τέλος, ο Χ. Καστανίδης είπε ότι ο ίδιος δίνει την συγκατάθεσή του σε ό,τι συμφωνηθεί μεταξύ των συνυποψηφίων του σχετικά με την διεξαγωγή του debate, χωρίς να θέτει όρους, «διότι καμμιά φορά οι όροι ματαιώνουν τις προθέσεις».

Παπανδρέου: «Να δημιουργήσουμε μια μεγάλη και ισχυρή δημοκρατική προοδευτική παράταξη για την ανατροπή του πολιτικού σκηνικού»

Κάλεσμα συμμετοχής σε όλους και ειδικότερα στους νέους, απηύθυνε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Παπανδρέου, υποψήφιος για την ηγεσία στο Κίνημα Αλλαγής, μιλώντας στην ΕΡΤ .”Ελάτε να ξαναφτιάξουμε μαζί μια μεγάλη προοδευτική παράταξη. Τους δίνουμε τη δυνατότητα να αναδειχθούν ως πρωτοπόροι στην προσπάθεια για την Αλλαγή”, ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός. Πρόσθεσε χαρακτηριστικά, πως “ο λαός πρέπει να συμμετέχει σε δημοκρατικές διαδικασίες καθημερινά, όχι κάθε τέσσερα χρόνια. Αυτή τη φιλοσοφία υπηρετεί η διαδικασία ανάδειξης πρόεδρου από τη βάση. Πάλεψα για αυτήν την ιδέα που υιοθέτησαν μετά, πολλά ευρωπαϊκά κόμματα”.

   Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ακόμη, ότι στο δρόμο προς τις κάλπες, η αυτοοργάνωση των πολιτών είναι πρόπλασμα για την επόμενη μέρα των εκλογών, πρόπλασμα για το Κίνημα που όλοι επιδιώκουν να γίνει.

   Εξηγώντας τον στόχο της υποψηφιότητάς του και το τι θα κάνει την επομένη της εκλογής, ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε πως δεν επιδιώκει απλά την προεδρία του Κινήματος Αλλαγής, αλλά να προκύψει μια δυναμική για ανατροπή του πολιτικού σκηνικού.

   “Να δημιουργήσουμε μια μεγάλη και ισχυρή δημοκρατική προοδευτική παράταξη, με μια αξιόμαχη κυβερνητική πρόταση απέναντι στη συντήρηση. Για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Είμαι υποψήφιος για να αγωνιστούμε για την αλλαγή, όπως ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1974”, είπε χαρακτηριστικά και προσδιόρισε τρεις βασικούς στόχους:  
α) Ενίσχυση της δημοκρατίας 
β) Ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης και της προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων και  
γ) Υλοποίηση μιας δίκαιης πράσινης μετάβασης, με ουσιαστική στήριξη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την ψηφιακή τους μετατροπή, τη στήριξη του αγρότη, τις ενεργειακές κοινότητες, τις ΑΠΕ, την απελευθέρωση της δημιουργικότητας των νέων.

   Για το κρίσιμο ζήτημα των συνεργασιών, ο Γιώργος Παπανδρέου κράτησε σαφείς αποστάσεις από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς υποστήριξε ότι τσακώνονται για το ποιος έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη για τα κακώς κείμενα. “Εμείς βλέπουμε μπροστά. Στόχος μας να πάμε τη χώρα μπροστά”, υπογράμμισε.

   Για τη διαφοροποίησή του σχετικά με το debate, ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη για “ένα debate με ουσιαστική συζήτηση και περιεχόμενο, που θα μας δίνει τη δυνατότητα να αναπτύξουμε τις θέσεις για ένα εμπροσθοβαρές Κίνημα. Θέλω να εξασφαλίσω μία ουσιαστική συζήτηση, όχι μία συζήτηση εντυπώσεων”.

   Δήλωσε πως σε περίπτωση που χάσει στις εσωκομματικές εκλογές, θα συνεχίζει να δίνει μάχες από οποιοδήποτε μετερίζι. “Πιστεύω στη συλλογικότητα. Χρειαζόμαστε όλοι για να μεγαλώσουμε το Κίνημα μας” ανέφερε συγκεκριμένα.

   Για το όνομα και σύμβολα του ΠΑΣΟΚ, για τα οποία γίνεται αρκετή συζήτηση, ο κ Παπανδρέου ανέφερε: “Συναισθηματικά όλοι είμαστε ΠΑΣΟΚ. Ας δώσουμε στα σύμβολα το περιεχόμενο της προοδευτικής πολιτικής, να τα αιμοδοτήσουμε με το οξυγόνο των αρχών μας και να συζητήσουμε στο συνέδριό μας”. 

Ανδρουλάκης: Η δύναμη του Μητσοτάκη είναι ο φόβος να μην επανέλθει ο Τσίπρας

Από τη Καβάλα, όπου μίλησε σε προεκλογική του συγκέντρωση χθες το βράδυ, ο Νίκος Ανδρουλάκης κάλεσε τα μέλη και τους φίλους του Κινήματος Αλλαγής και της προοδευτικής παράταξης, να σπάσουν το φόβο ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή, παρά μόνο η συντηρητική κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη.

   “Να σπάσουμε αυτό τον φόβο και με ένα σύγχρονο κόμμα, με νέα πρόσωπα υψηλής κοινωνικής αξιοπιστίας και επάρκειας, να πούμε στο λαό ότι υπάρχει εναλλακτική κι αυτή είμαστε εμείς, η Δημοκρατική Παράταξη η Σοσιαλδημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ, που μπορεί να κυβερνήσει τον τόπο με ασφάλεια”.

   Ο υποψήφιος για την ηγεσία στο Κίνημα Αλλαγής επεσήμανε ότι «ένα μεγάλο κομμάτι του ελληνικού λαού αναγνωρίζει ότι η κυβέρνηση κάνει πολλά λάθη στην πανδημία, στην οικονομία, στο προσφυγικό, αλλά φοβάται να μην ξαναγυρίσει ο Τσίπρας».

   Ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ σχολίασε την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη τη διερεύνηση της χρηματοδότησης των ΜΜΕ κατά την περίοδο της πανδημίας, καθώς και της διενέργειας δημοσκοπήσεων, ζητώντας “να πέσει άπλετο φως σε όλους και σε όλα και σε οποιαδήποτε χρονική περίοδο”.

   “Η απελευθέρωση του πολιτικού συστήματος και της δημοκρατίας από την πελατειακή διαπλοκή, τα fake news, την προπαγάνδα και την καταπίεση της ελεύθερης δημοσιογραφίας, είναι μονόδρομος για να εμπιστευτούν οι πολίτες ξανά την πολιτική και τα κόμματα” συνέχισε. “Γι’ αυτό και η προσπάθεια για μια δημοκρατία χωρίς κηδεμόνες, περνά μέσα από κόμματα ανοιχτά και δημοκρατικά, που λογοδοτούν στην κοινωνία και γίνονται παράδειγμα διαφάνειας και λογοδοσίας. Αυτό το κίνημα θα ξαναχτίσουμε μαζί στις 5 Δεκέμβρη” συμπλήρωσε ο κ. Ανδρουλάκης. 

Χρηστίδης: Πάνω από όλα πρέπει να γίνουμε Κίνημα ξανά, μαζί με τους πολίτες

“Πιστεύω στην πολιτική που γίνεται από κάτω προς τα πάνω, με πραγματικό ενδιαφέρον και λύσεις για τις αδικίες, τις ανισότητες, την αναξιοκρατία και την αδιαφάνεια που αντιμετωπίζουν χιλιάδες συμπολίτες μας καθημερινά. Πιστεύω στην πολιτική που δίνει ευκαιρίες, πιστεύω στους πολιτικούς που κάνουν όσα λένε. Ενώνω τη φωνή μου με τις χιλιάδες ακόμη φωνές που πιστεύουν ότι το ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής είναι η ελπίδα για να αλλάξουμε ξανά τις ζωές μας” τονίζει σε συνέντευξή του στην “Εφημερίδα των Συντακτών” ο υποψήφιος για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης. Σημειώνει ακόμα ότι “η ανανέωση είναι πρωτίστως αξιακό, πολιτικό ζήτημα και δευτερευόντως γενεακό”.

Ο Π. Χρηστίδης αναφέρει ότι λειτουργεί ενωτικά ήδη, “γιατί με ενδιαφέρει η προοπτική της παράταξης. Γι’ αυτό, η καμπάνια μου απέχει από μίζερες επιθέσεις εναντίον των συνυποψήφιων μου. Η αντιπαράθεσή μου γίνεται με όρους πολιτικής και όχι με όρους προσωπικούς”. “Η συνοχή διασφαλίζεται με την εργατικότητα και τη δουλειά, την οποία δεν φοβάμαι. Μια τεχνητή συνοχή συρραφής προσωπικών επιδιώξεων παλιών και νέων στελεχών δεν με αφορά – θα είναι έτσι κι αλλιώς εύθραυστη. Με αφορά η συνοχή που οικοδομείται από την κοινή δουλειά” προσθέτει.

Ερωτηθείς για την προοδευτική διακυβέρνηση απάντησε, μεταξύ άλλων, είναι “διακυβέρνηση με σεβασμό στους θεσμούς και ανοιχτότητα στον κόσμο, ειδικά σε εκείνους των οποίων η φωνή ακούγεται λιγότερο. Η συζήτηση ετεροπροσδιορισμού του Κινήματος είναι πια προσβλητική. Δεν με αφορά μια τέτοια συζήτηση. Με τους πολίτες θέλω να κάτσουμε μαζί, να λύσουμε προβλήματα”.

Αναφορικά με το όνομα με το οποίο το κόμμα θα πορευτεί την επόμενη μέρα, ο Παύλος Χρηστίδης είπε ότι “το Κίνημά μας το καθοδηγούν αρχές, αξίες και ιδεολογία. Δεν έχουμε καμία αμφιβολία για την ταυτότητά μας – είμαστε ένα σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα με πίστη στον κοινωνικό φιλελευθερισμό. Προοδευτικοί Ελληνες έδωσαν περιεχόμενο και αξία στο “ΠΑΣΟΚ”, εμείς δίνουμε περιεχόμενο και αξία στο Κίνημά μας σήμερα. Πιστεύω ότι πάνω απ’ όλα πρέπει να γίνουμε Κίνημα ξανά, μαζί με τους πολίτες”.

Ο Παύλος Χρηστίδης μιλά στη συνέντευξή του και για την Φώφη Γεννηματά της οποίας υπήρξε στενός συνεργάτης και καταλήγει στη συνέντευξή του αναφέροντας “Δεν μπορώ να μην αναφερθώ στην έγνοια της για την παράταξη: με τόσο κόπο και πυγμή απέναντι στα χτυπήματα, την κράτησε ενωμένη, τη μεγάλωσε, την άνοιξε στον κόσμο. Κι αυτή είναι μια παρακαταθήκη που πρέπει να τιμήσουμε όλοι”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Καταδικάζουμε απερίφραστα την Ισραηλινή εντολή εκκένωσης της Ράφα

Νεμπένζια: Το δυτικό ενδιαφέρον για την ειρηνική χρήση του διαστήματος είναι υποκριτικό

Τι πραγματικά συμβαίνει στη «Γη των όρθιων ανθρώπων»;

Η Ουκρανία ρισκάρει να χάσει πόλη-κλειδί πριν το καλοκαίρι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα