ΑΘΗΝΑ
08:19
|
19.04.2024
Η διαμαρτυρία σημειώθηκε καθώς το κράτος κατέγραψε 1.221 κρούσματα Covid-19 και τέσσερις θανάτους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στην κεντρική επιχειρηματική συνοικία της Μελβούρνης το Σάββατο, διαμαρτυρόμενοι ενάντια στις νέες εξουσίες της κυβέρνησης της Βικτώριας για την πανδημία και τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς.

Η διαμαρτυρία, η οποία περιελάμβανε πινακίδες που πρότρειναν σε βία κατά πολιτικών και έναν άνδρα που κουβαλούσε μια ψεύτικη κρεμάλα με τρεις θηλιές κρεμασμένες από αυτήν, έλαβε χώρα καθώς το κράτος κατέγραψε 1.221 κρούσματα Covid-19 και τέσσερις θανάτους.

Η βρόχη δεν πτόησε το πλήθος, το οποίο φώναζε “σκότωστε το νομοσχέδιο” και “διώξτε τον Νταν Άντριους” καθώς μπλόκαρε τις γραμμές του τραμ και έκανε πορεία από την Βικτοριανή Κρατική Βιβλιοθήκη προς το Κοινοβούλιο στην Spring Street.

Πολλοί κρατούσαν πινακίδες που παρομοίαζαν την κυβέρνηση της Βικτώριας με αυταρχικά καθεστώτα και ο πρώην βουλευτής των Φιλελευθέρων και νυν επικεφαλής του κόμματος της Ενωμένης Αυστραλίας Κρεγκ Κέλι μίλησε στο πλήθος έξω από το Κοινοβούλιο, καταγγέλλοντας τα “πράσινα” διαβατήρια και τον εμβολιασμό παιδιών.

Ο Κέλι είπε ότι η Αυστραλία “κυβερνείται από ιατρικούς γραφειοκράτες που αποτελούν μέρος μιας τρελής, παράφορης αίρεσης” και ισχυρίστηκε ότι το κόμμα θα «γονατίσει τον Ντάνιελ Άντριους» στις επόμενες ομοσπονδιακές εκλογές.

Οι νέοι νόμοι για την πανδημία, οι οποίοι θα αντικαταστήσουν τις εξουσίες έκτακτης ανάγκης που λήγουν στις 15 Δεκεμβρίου, θα επιτρέψουν στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Υγείας να κηρύξουν πανδημία και να εκδώσουν εντολές για τη δημόσια υγεία.

Οι νέοι νόμοι θα περιορίσουν επίσης τον ρόλο και τις ευθύνες του προϊσταμένου υγείας.

Οι διαδηλωτές ξεχώρισαν επίσης τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, καθώς η εντολή για τους εργάτες στις κατασκευές τέθηκε σε ισχύ το Σάββατο. Η εντολή, η οποία πυροδότησε βίαιες διαμαρτυρίες σε όλη τη Μελβούρνη τον Σεπτέμβριο, απαιτούσε από όλες τους εργάτες να έχουν λάβει δύο δόσεις εμβολίου μέχρι το Σάββατο.

Η απαίτηση θα επεκταθεί και στους εργαζομένους φροντίδας ηλικιωμένων τη Δευτέρα. Περίπου ένα εκατομμύριο συνολικά από τους ζωτικής σημασίας εργαζομένους της πολιτείας θα κληθούν να κάνουν διπλό εμβολιασμό έως τις 26 Νοεμβρίου.

Όποιος έχει έγκυρη ιατρική εξαίρεση θα μπορεί να συνεχίσει να εργάζεται.

Ο φιλελεύθερος αρχηγός της Άνω Βουλής Ντέιβιντ Ντέιβις χαρακτήρισε τη νομοθεσία του πρωθυπουργού για την πανδημία «αρπαγή της εξουσίας», αλλά παρακάλεσε τους διαδηλωτές να μην καταφύγουν στη βία.

«Ενθαρρύνω τους κατοίκους της Βικτώριας να πολεμήσουν σε κάθε επίπεδο ενάντια στο τρομερό νομοσχέδιο του Ντάνιελ Άντριους για την πανδημία… αλλά θα πρέπει να κάνουν γνωστές τις απόψεις τους με ειρηνικό, ήρεμο και λογικό τρόπο», είπε στους δημοσιογράφους.

Η διαμαρτυρία έγινε μια εβδομάδα αφότου περίπου 3.000 άνθρωποι συμμετήχαν σε μια διαδήλωση το περασμένο Σάββατο, ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού της Βικτώριας.

Μέχρι στιγμής, το 86% των επιλέξιμων κατοίκων της Βικτώριας έχει λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά του Covid, με το 92% να έχει λάβει την πρώτη δόση. Το κράτος διαχειρίζεται 16.671 ενεργά κρούσματα Covid, με περίπου 405 από αυτά να νοσηλεύονται. Εβδομήντα επτά ασθενείς νοσηλεύονται στην εντατική, με 51 από αυτούς να χρειάζονται αναπνευστική υποστήριξη.

Η Νέα Νότια Ουαλία δεν κατέγραψε νέους θανάτους από Covid για πρώτη φορά μετά από μήνες το Σάββατο, καταγράφοντας 250 νέα τοπικά κρούσματα.

Οι υγειονομικές περιοχές με τα περισσότερα κρούσματα ήταν στο νοτιοδυτικό Σίδνεϊ, όπου 54 άτομα βρέθηκαν θετικά, και στο δυτικό Σίδνεϊ, όπου υπήρχαν 42 νέα κρούσματα.

Στις περιοχές της πολιτείας υπήρχαν 39 νέα κρούσματα στην περιοχή Hunter New England και 32 στην περιοχή Murrumbidgee.

Σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε από το NSW Health, ο γιατρός Τζέρεμι ΜακΆνουλτι προέτρεψε τις οικογένειες να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, με το 80,5% των παιδιών ηλικίας μεταξύ 12 και 15 ετών να έχουν λάβει μία δόση και το 72,4% να έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

«Πρέπει πραγματικά να εμβολιαστούν αυτά τα παιδιά, παρόλο που έχουμε υψηλά ποσοστά στους ηλικιωμένους».

Ο McAnulty είπε ότι τώρα που η πολιτεία έχει περάσει το ορόσημο του 90% του εμβολιασμού διπλής δόσης, είναι σημαντικό για οποιονδήποτε ηλικίας 18 ετών και άνω που είχε εμβολιαστεί προ εξαμήνου να κάνει ένα αναμνηστικό εμβόλιο.

«Παρότι ο κίνδυνος μόλυνσης και ασθένειας είναι πολύ υψηλότερος σε μη εμβολιασμένα άτομα, βλέπουμε μερικές φορές να εμφανίζονται εστίες μεταξύ εμβολιασμένων, ιδιαίτερα σε εσωτερικούς χώρους όπως γυμναστήρια, μπαρ και παμπ», δήλωσε ο McAnulty το Σάββατο. «Ο πρώιμος έλεγχος, εάν έχετε τα συμπτώματα, είναι πραγματικά κρίσιμος».

Οι υψηλοί αριθμοί εμβολιασμών και η πτώση των αριθμών των κρουσμάτων σημαίνουν ότι η κυβέρνηση της ΝΝΟ έχει προχωρήσει στην αλλαγή των περιορισμών για τους διεθνείς φοιτητές, οι οποίοι δεν θα χρειάζεται πλέον να τίθενται σε καραντίνα κατά την επιστροφή τους στην πολιτεία από τον επόμενο μήνα.

Ο πρωθυπουργός της ΝΝΟ, Dominic Perrottet, είπε ότι ήταν ένα «σημαντικό ορόσημο» για την πολιτεία.

«Οι ξένοι φοιτητές δεν συνεισφέρουν μόνο σημαντικά στην οικονομία μας, αλλά διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον πολιτισμό μας και συμβάλλουν στην κοινότητα και τον τρόπο ζωής μας».

Η πρώτη πτήση με διεθνείς φοιτητές θα φτάσει στο Σίδνεϊ στις 6 Δεκεμβρίου και θα περιλαμβάνει περίπου 250 φοιτητές από χώρες όπως η Ινδονησία, η Σιγκαπούρη, το Βιετνάμ, η Κίνα και ο Καναδάς.

Έχει επίσης προγραμματιστεί μια δεύτερη πτήση με φοιτητές από τη Νότια Ασία.

Ο Barney Glover της Επιτροπής Αντιπρυτανείας της ΝΝΟ χαιρέτισε την κίνηση και είπε ότι ελπίζει ότι θα επιστρέψουν 500 πλήρως εμβολιασμένοι φοιτητές στα πανεπιστήμια της NSW και ACT μέχρι το τέλος του έτους.

Από τη Δευτέρα, το εκλεκτικό χειρουργείο θα αρχίσει να επανέρχεται σε πλήρη δυναμικότητα στο ευρύτερο Σίδνεϊ.

Πηγή: The Guardian

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο καιρός σήμερα: Βροχές και καταιγίδες ξανά

Πώς τοποθετείται στα διεθνή θέματα η «Εναλλακτική για τη Γερμανία»

Το WFP έστειλε στη Γάζα κονσέρβες με… σκουλήκια

Βρέθηκε η 16χρονη Χριστίνα που είχε χαθεί στη Θεσσαλονίκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα