ΑΘΗΝΑ
16:55
|
26.04.2024
Με τελετές μνήμης πιο φορτισμένες από ποτέ καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η δίκη για τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Γαλλία τιμά σήμερα Σάββατο τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου, έξι χρόνια μετά το χτύπημα που αιματοκύλισε και άλλαξε για πάντα το Παρίσι ενώ στοίχισε τη ζωή 130 ανθρώπων. Οι τελετές μνήμης που θα οργανωθούν σήμερα στο Παρίσι αναμένεται να έχουν μεγαλύτερο συμβολισμό παρά ποτέ, καθώς αυτήν την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η ιστορική δίκη για τις πολύνεκρες τρομορατικές επιθέσεις του Νοεμβρίου του 2015. Μια δίκη που δοκιμάζει ψυχολογικ΄ά και συναισθηματικά τους συγγενείς των θυμάτων και των ανθρώπων που επέζησαν των επιθέσεων, και διαμορφώνει τη συλλογική μνήμη των επιθέσεων.

Η πανδημία εμπόδισε τις τελετής μνήμης να πραγματοποιηθούν το 2020, στα απολύτως απαραίτητα κατά τη διάρκεια του λοκντάουν. Συνοδευόμενος από τη δήμαρχο του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, ο πρωθυπουργός, Ζαν Καστέξ, αναμένεται να μεταβεί στο Μπατακλάν, μπροστά από το Σταντ ντε Φρανς και στους υπαίθριους χώρους των παρισινών καφέ, όπου οι δράστες υπό τις εντολές της οργάνωσης Ισλαμικού Κράτους σκότωσαν 130 ανθρώπους και τραυμάτισαν πάνω από 350 το 2015.

Οι τελετές μνήμες πραγματοποιούνται περίπου δύο εβδομάδες μετά το τέλος της πρώτης φάσης της δίκης, κατά τη διάρκεια της οποίας κατέθεσαν πάνω από 350 μάρτυρες ενώπιον του δικαστηρίου για τα γεγονότα εκείνης της νύχτας “αποκάλυψης”. “Η δίκη μας έφερε όλους κοντά και υπάρχει πολύ έντονη επιθυμία να συναντηθούμε σε μια τελετή μνήμης. Η εκδήλωση μνήμης θα αποκρυσταλλώσει την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των θυμάτων”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Αρτούρ Ντενουβό, πρόεδρος της ένωσης θυμάτων, Life for Paris.

Για ένα μήνα, οι μαρτυρίες των θυμάτων και των κοντινών τους προσώπων αποκάλυψαν τα ανεξίτηλα σημάδια και την έκταση των ψυχολογικών επιπτώσεων από τις επιθέσεις αυτές., όπως μετατραυματικό στρες, ενοχές επειδή επέζησαν και ένα μόνιμο περιθώριο από την υπόλοιπη κοινωνία. Για να διαχειριστούν την υπόλοιπη ακροαματική διαδικασία, που αναμένεται να διαρκέσει έως τα τέλη Μαΐου του 2022, “οι άνθρωποι νιώθουν ότι πρέπει να στηρίξουν ο ένας τον άλλο”, σχολίασε ο Ντενουβό.

Εξ ου η πιο έντονη ανάγκη για συμμετοχή στις τελετές μνήμες, “τη μοναδική στιγμή όπου μπορεί να υπάρξει μια συλλογική κάθαρση”, πρόσθεσε ο άνθρωπος αυτός που επέζησε από το Μπατακλάν.

Φέτος, καταγράφονται περίπου 50 επιπλέον συμμετέχοντες στην τελετή που διοργανώνει στο δημαρχείο του 11ου διαμερίσματος, ύστερα από διάφορες άλλες εκδηλώσεις μνήμης.

“Θα μας κάνει καλό να συναντηθούμε και να ‘αγκαλιαστούμε”, δήλωσε η Στεφανί Ζαρέβ, που επίσης επέζησε από το Μπατακλάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τρένο με δυτικό οπλισμό κατέστρεψαν τα ρωσικά στρατεύματα στην περιοχή του Ντονιέτσκ

ΠΟΥ: Πίνουν και καπνίζουν περισσότερα παιδιά και έφηβοι στην Ευρώπη

Άπρακτοι επέστρεψαν από το Ισραήλ οι Αιγύπτιοι διαπραγματευτές…

Τέμπη: Προανακριτική για το μπάζωμα θα ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα