ΑΘΗΝΑ
16:53
|
04.05.2024
"Aύριο θα ξεσπάσει η κόλαση" φέρεται να δήλωσε την παραμονή της επίθεσης στο Καπιτώλιο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ποινική δίωξη κατά του πρώην στρατηγικού συμβούλου του Τραμπ, Στιβ Μπάνον, επειδή δεν συμμορφώθηκε με κλήτευση να δώσει στοιχεία για την επίθεση στο Καπιτώλιο τον περασμένο Ιανουάριο, εκδόθηκε χθες ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Ο πρώην σύμβουλος του πρώην προέδρου-ο οποίος απολύθηκε από τον Λευκό Οίκο το 2017 αλλά παρέμεινε πιστός στον Ντόναλντ Τραμπ- αναμένεται να παραδοθεί στις αρχές τη Δευτέρα, οπότε και θα εμφανιστεί στο δικαστήριο. Θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης έως και ενός έτους και πρόστιμο 100.000 δολαρίων.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή, ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Μέρικ Γκάρλαντ ανέφερε ότι η απαγγελία κατηγοριών αντανακλά την “ακλόνητη δέσμευση” του υπουργείου Δικαιοσύνης στο κράτος δικαίου.

Τα έγγραφα της κλήτευσης αναφέρουν ότι ο κ. Μπάνον δήλωσε την παραμονή της επίθεσης ότι “αύριο θα ξεσπάσει η κόλαση”. Οι δικηγόροι του, από την πλευρά τους, υποστήριξαν ότι οι επικοινωνίες του που αφορούσαν τον πρώην πρόεδρο προστατεύονταν.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει προτρέψει τους πρώην βοηθούς του να απορρίπτουν όλα τα αιτήματα να προσέλθουν για κατάθεση, υποστηρίζοντας ότι έχουν το δικαίωμα να αποκρύπτουν πληροφορίες λόγω του εκτελεστικού προνομίου – μιας νομικής αρχής που προστατεύει πολλές επικοινωνίες του Λευκού Οίκου.

Το Εφετείο των ΗΠΑ στην Ουάσινγκτον έχει προγραμματίσει ακρόαση στα τέλη του μήνα για να αποφανθεί επί του ισχυρισμού του κ. Τραμπ περί εκτελεστικού προνομίου, καθώς αυτός απορρίφθηκε από κατώτερο δικαστήριο. Ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει υποστηρίξει ότι το εκτελεστικό απόρρητο δεν ισχύει στην περίπτωση της επίθεσης στο Καπιτώλιο.

Η παραπομπή του κ. Μπάνον ήρθε την ίδια ημέρα που ο Μαρκ Μίντοους, πρώην προσωπάρχης του Λευκού Οίκου στην κυβέρνηση Τραμπ, αψήφησε παρόμοια κλήτευση για να εμφανιστεί ενώπιον της επιτροπής. Ο δικηγόρος του δήλωσε την Παρασκευή ότι ο κ. Μίντοους είχε μια “έντονη νομική διαμάχη” με την επιτροπή εξαιτίας των ισχυρισμών του κ. Τραμπ περί εκτελεστικού προνομίου.

Σε δήλωσή του, ο πρόεδρος της επιτροπής Μπένι Τόμσον, Δημοκρατικός από το Μισισιπή, δήλωσε ότι η απόφαση του κ. Μέντοους “να αψηφήσει το νόμο” μπορεί να αναγκάσει την επιτροπή να ασκήσει διαδικασίες περιφρόνησης όπως αυτές που εφαρμόστηκαν στον κ. Μπάνον.

Με πληροφορίες από BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κουτσούμπας: Το τέλος του Γολγοθά, η Ανάσταση, βρίσκεται στα δικά μας χέρια

Ανδρουλάκης: Την ελπίδα την φτιάχνουμε με τα υλικά που εμείς επιλέγουμε

Ιαπωνία: Απογοήτευση για τα σχόλια του Τζο Μπάιντεν περί ξενοφοβικών ασιατικών κρατών

Μπορέλ: Οι ΗΠΑ χάνουν την ηγεμονική θέση τους έναντι της Κίνας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα