ΑΘΗΝΑ
22:49
|
24.04.2024
"Λεφτά πάνω στο τραπέζι” για να βοηθηθούν οι αναπτυσσόμενες χώρες ζήτησε ο Μπόρις Τζόνσον.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Να κάνουν μια τελευταία προσπάθεια ώστε να καταλήξουν σε δεσμεύσεις για τον περιορισμό της ανόδου της θερμοκρασίας που πλήττει τον πλανήτη, κάλεσε της χώρες που συμμετέχουν στην σύνοδο για το κλίμα στη Γλασκώβη, ο πρόεδρος της διάσκεψης, καθώς συμπληρώθηκαν δύο εβδομάδες συνομιλιών.

Το σχέδιο τελικής συμφωνίας, που δόθηκε νωρίς την Παρασκευή, και απαιτεί από τις χώρες να αναλάβουν αυστηρότερες δεσμεύσεις για το ανέδειξε διάσταση απόψεων μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν στη διάσκεψη, με αποτέλεσμα οι διαπραγματεύσεις να παραταθούν και πέρα από την επίσημη ώρα λήξης της συνόδου, στις 18:00 (20:00 ώρα Ελλάδας)

Με μια συμφωνία να είναι πιθανή κάποια στιγμή σήμερα Σάββατο, καθώς το πρωί αναμένεται η κατάθεση ενός νέου προσχεδίου συμφωνίας, οι διαπραγματεύσεις για θέματα όπως η σταδιακή κατάργηση των επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων, οι αγορές άνθρακα και η οικονομική βοήθεια προς τις φτωχές χώρες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, συνεχίζονται και είναι ιδιαίτερα σκληρές.

“Έχουμε διανύσει πολύ δρόμο τις τελευταίες δύο εβδομάδες και τώρα χρειαζόμαστε μια τελική ένεση θετικής σκέψης”, δήλωσε ο πρόεδρος της συνόδου Αλόκ Σάρμα.

Ένα από τα ζητήματα που προκαλεί τις οξύτερες αντιπαραθέσεις είναι η οικονομική πτυχή των αποφάσεων για τις φτωχότερες χώρες, που ευθύνονται λιγότερο για την κλιματική αλλαγή μεν, αλλά βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των συνεπειών της.

Ο Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε στο BBC πως θέλει να δει τα πλούσια κράτη να βάζουν “λεφτά πάνω στο τραπέζι” για να βοηθηθούν οι αναπτυσσόμενες χώρες να προχωρήσουν στις απαραίτητες αλλαγές. “Αυτό πρέπει να γίνει τις επόμενες ώρες” δήλωσε Βρετανός πρωθυπουργός.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έστειλε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα