ΑΘΗΝΑ
10:04
|
02.06.2023
Σε απόσυρση των διαπιστευτηρίων της δημοσιογραφικής ομάδας του ισπανικού πρακτορείου ειδήσεων EFE προχώρησε το Διεθνές Κέντρο Τύπου της Κούβας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την ανάκληση των διαπιστευτηρίων Τύπου του ισπανικού πρακτορείου ειδήσεων EFE καταγγέλλει το πρακτορείο πως ζητήθηκε από τους δημοσιογράφους του στην Κούβα, με την κίνηση να εγείρει ερωτήματα καθώς συμπίπτει με τις προγραμματισμένες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη χώρα. Σύμφωνα με δημοσίευμα του EFE και τον επικεφαλής του γραφείου του πρακτορείου στην Κούβα, Atahualpa Amerise, οι αρχές ζήτησαν από τους τρεις διαπιστευμένους συντάκτες, καθώς και τον φωτορεπόρτερ και τον κάμεραμαν να επιστρέψουν τα διαπιστευτήριά τους, χωρίς καμία διευκρίνιση σχετικά με τον λόγο που στο εξής η δημοσιογραφική ομάδα δεν θα μπορεί να αναμεταδίδει από το πεδίο. 

«Όταν ρωτήσαμε για ποιο λόγο γίνεται αυτό, μας υπενθύμισαν τους κανονισμούς για τον ξένο Τύπο» σημείωσε ο Amerise, σύμφωνα με δημοσίευμα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, συμπληρώνοντας πως μέχρι στιγμής δεν έχουν δοθεί διευκρινίσεις για το αν η κατάσταση αυτή είναι προσωρινή ή μόνιμη. Επεσήμανε μάλιστα, ότι πρόκειται για την πρώτη φορά που δίνεται αντίστοιχη εντολή σε ξένο γραφείο Τύπου στην Κούβα.

Η απόσυρση των διαπιστευτηρίων των δημοσιογράφων έρχεται μόλις μια ημέρα πριν από την προγραμματισμένη μοναχική πορεία του Yunior Garcia, του Κουβανού θεατρικού συγγραφέα που ηγείται της πρόσκλησης για διαδηλώσεις τη 15η Νοεμβρίου στη νήσο, ο οποίος δήλωσε πρόσφατα ότι θα πραγματοποιήσει μόνος του πορεία, σιωπηλός και κρατώντας ένα λευκό τριαντάφυλλο την Κυριακή, παραμονή της προγραμματισμένης κινητοποίησης της 15ης Νοεμβρίου, με σκοπό να αναδείξει τη μη βίαιη φύση του κινήματος.

Σημειώνεται ότι οι διαδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν τέσσερις μήνες μετά τις ιστορικές διαδηλώσεις του Ιουλίου, οι οποίες άφησαν πίσω τους έναν νεκρό, δεκάδες τραυματίες και 1.270 συλλήψεις, με 658 πρόσωπα να παραμένουν στη φυλακή, σύμφωνα με την οργάνωση Cubalex. Οι κουβανικές αρχές κήρυξαν τις πορείες παράνομες και κατηγόρησαν τους διαδηλωτές ότι συνεργάζονται με τις ΗΠΑ σε μια προσπάθεια να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Breaking borders: Τριήμερο φεστιβάλ στην κατάληψη Φάμπρικα Υφανέτ

Δύο νέα εργατικά ατυχήματα σε διάστημα τριών ημερών

Εντοπίστηκαν 45 σακούλες με ανθρώπινα λείψανα στο δυτικό Μεξικό

Στον εισαγγελέα οι επτά νέοι συλληφθέντες για την υπόθεση μαστροπείας της 12χρονης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα