ΑΘΗΝΑ
10:28
|
24.04.2024
Έρευνα για την επίθεση κατά αμάχων με 80 νεκρούς, γυναίκες και παιδιά, τον Μάρτιο του 2019 κοντά στη συριακή πόλη Μπαγκούζ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η στρατιωτική ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών επιχείρησε να συγκαλύψει φονική επίθεση εναντίον Σύρων αμάχων κατά την οποία σκοτώθηκαν 80 άνθρωποι, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, που δήθεν ανήκαν στο Ισλαμικό Κράτος, όπως αποκαλύπτει δημοσιογραφική έρευνα της αμερικανικής εφημερίδας, Νιου Γορκ Τάιμς (New York Times).

Ειδικότερα, το δημοσίευμα των NYT αναφέρει ότι στις 18 Μαρτίου του 2019, αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος F-15E έριξε βόμβα “κατά μεγάλου πλήθους γυναικών και παιδιών που βρίσκονταν δίπλα στις όχθες ενός ποταμού” κοντά στην πόλη Μπαγκούζ της Συρίας. Ο αμερικανικός στρατός συνέχισε να βομβαρδίζει κατά των επιζώντων αμάχων, επισημαίνεται στην έρευνα της αμερικανικής εφημερίδας που έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις.

Η επίθεση φέρεται να συγκλόνισε ακόμα και κάποια υψηλόβαθμα στελέχη του αμερικανικού στρατού που παρακολουθούσαν την αεροπορική επιδρομή να εκτυλίσσεται στο κέντρο επιχειρήσεων και έβλεπαν τις εικόνες που μετέδιδε σε πραγματικό χρόνο μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone). Κάποιοι, μάλιστα σύμφωνα με τους NYT, φέρονται να διερωτήθηκαν μήπως διαπράττονταν εκείνη τη στιγμή ένα “έγκλημα πολέμου”. Ωστόσο, ο βομβαρδισμός πολύ σύντομα συγκαλύφθηκε και ουδέποτε διενεργήθηκε από τον στρατό η απαραίτητη έρευνα, αναφέρουν οι NYT.

Η επιχείρηση στην Μπαγκούζ αποφασίστηκε επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ, στο πλαίσιο της εκστρατείας κατά του χαλιφάτου του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

“Σχεδόν σε κάθε βήμα, ο στρατός έκανε κινήσεις συγκάλυψης της καταστροφικής επίθεσης”, διαπιστώνει η δημοσιογραφική έρευνα, υποστηρίζοντας ότι “ο αριθμός των νεκρών υποβαθμίστηκε”, οι αναφορές για την έκβαση της επιχείρησης “καθυστέρησαν, απολυμάνθηκαν και διαβαθμίστηκαν», ο χώρος της έκρηξης ισοπεδώθηκε από μπουλντόζες και η “ανώτατη στρατιωτική ηγεσία δεν ενημερώθηκε ποτέ” σε μια προσπάθεια να κρατηθεί μυστικό ό,τι συνέβη.

Κατά τους NYT, το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για τη Συρία, η Κεντρική Διοίκηση (USCENTCOM), αναγνώρισε μόλις αυτή την εβδομάδα ότι η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία είχε πράγματι εξαπολύσει τους βομβαρδισμούς αυτούς, πάντως διαβεβαίωσε πως ήταν δικαιολογημένοι. Σε ανακοίνωση της που δημοσιοποιήθηκε χθες, η CENTCOM επανέλαβε τον απολογισμό που έδωσε στην εφημερίδα: ανάμεσα στους 80 ανθρώπους που σκοτώθηκαν, 16 ήταν μαχητές του ΙΚ και 4 ήταν άμαχοι. Η Κεντρική Διοίκηση συμπλήρωσε ότι δεν είναι σίγουρη εάν οι υπόλοιποι 60 άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους ήταν άμαχοι ή θεμιτοί στόχοι, εν μέρει επειδή κάποιες γυναίκες και κάποια παιδιά συμμετείχαν στις εχθροπραξίες.

Στο δελτίο Τύπου, ο αμερικανικός στρατός χαρακτήρισε “νόμιμη άμυνα” τα πλήγματα, αναλογικά, και διαβεβαίωσε πως έλαβε “τα κατάλληλα μέτρα για να αποκλειστεί η παρουσία αμάχων”. “Απεχθανόμαστε την απώλεια των ζωών αθώων και λαμβάνουμε κάθε δυνατό μέτρο για την αποτροπή τους. Σε αυτή την περίπτωση, υπήρξαν εσωτερικές αναφορές και διενεργήθηκε έρευνα για το πλήγμα με βάση τα δικά μας στοιχεία και αναλαμβάνουμε την πλήρη ευθύνη για την αθέλητη απώλεια των ζωών αμάχων”, πρόσθεσε η CENTCOM.

Ο αριθμός των αμάχων μεταξύ των 60 από τα θύματα δεν προσδιορίζεται διότι, πάντα σύμφωνα με την Κεντρική Διοίκηση, υπήρχαν “αρκετές οπλισμένες γυναίκες και τουλάχιστον ένα οπλισμένο παιδί»”

Ο γενικός επιθεωρητής διενήργησε εσωτερική έρευνα για τους βομβαρδισμούς της 18ης Μαρτίου 2019, αλλά από την αναφορά του εντέλει “απαλείφθηκε” κάθε αναφορά σε αυτούς και στην πραγματικότητα δεν έγινε ποτέ διεξοδική και εις βάθος έρευνα για την υπόθεση, τονίζεται στο δημοσίευμα των Τάιμς της Νέας Υόρκης. Εν μέρει οι συντάκτες του κειμένου βασίστηκαν σε διαβαθμισμένα έγγραφα και σε συνεντεύξεις με μέλη των ένοπλων δυνάμεων που ενεπλάκησαν στην επιχείρηση.

Ο Τόμι Βίτορ, πρώην εκπρόσωπος στο υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα, υποστήριξε ότι το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ έχει υποχρεώσει να δώσει στη δημοσιότητα όλες τις πληροφορίες γύρω από την εν λόγω αεροπορική επιδρομή, την οποία μάλιστα χαρακτήρισε “μια πραγματικά τρομακτική ιστορία”.

Με πληροφορίες από RT News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κάλπες στη Βόρεια Μακεδονία και στο βάθος η ευρωπαϊκή πορεία

Μεσσηνίας Χρυσόστομος: Δεν κλείνει με τη συνάντηση Ιερώνυμου-Μητσοτάκη το ζήτημα «ομόφυλα ζευγάρια»

5,4 εκ. ευρώ στην Κύπρο έδωσε το Τζόκερ

Από σήμερα το «καλάθι του Πάσχα»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα